Waar ben je naar op zoek?

Home | Blog | God | Waar ben je naar op zoek?

Ik geloof dat veel mensen op zoek zijn. Ze zoeken naar echtheid in een wereld die dat vaak juist niet is. Ze kijken om zich heen en identificeren zich met de plaats waar ze wonen, werken en leven. Met de mensen om zich heen en de zaken waar ze zich mee bezig houden. Met het aantal vrienden op sociale media, met hun rol op school, werk, verenigingen of kerk.

Identiteit

Als het ware nemen ze zaken mee in deze en plakken het op zich alsof het een deel is van hun identiteit. Hun identiteit is voor een deel waar ze vandaan komen, wat ze doen, welke plaats ze veroverd hebben, hoe goed ze zijn op de maatschappelijke ladder, etc… Ondertussen proberen ze ook nog te groeien. Ze willen sommige zaken wellicht liever achter zich laten, maar het is nu eenmaal deel van wie ze zijn en ze nemen het mee in hun persoonlijke ontwikkeling en leven.

Aanpassen

Veelal proberen mensen waar ze vandaan komen of zichzelf te veranderen of aan te passen. Dit door zich anders te gedragen. Zich heel goed op te stellen of juist heel populair te maken in een bepaalde setting. Daar hoort dan soms bij dat men zich juist afzet tegen mensen en omstandigheden waarin anderen zich bevinden.

Mensen lopen vast als ze denken dat hun identiteit is waar ze vandaan komen, wat ze doen of wat ze hebben.

Door juist te groeien in kennis, in vaardigheden, uit te blinken of je juist af te zetten als die vaardigheden niet goed passen en dan andere eigenschappen aan te spreken. Telkens weer nieuwe plakkers die ze zoeken en op zichzelf plakken of die anderen plakken. Het effect is dat veel mensen totaal vastlopen in wie ze werkelijk zijn.

Vastlopen

Mensen lopen vast als ze denken dat hun identiteit is waar ze vandaan komen, wat ze doen of wat ze hebben. Je identiteit is niet wat anderen over je zeggen. Wie je bent ligt al lang vast. Veel mensen beginnen te zoeken bij zichzelf, maar om de waarheid over jezelf te ontdekken, is het belangrijk te beginnen bij de oorsprong. Bij het allereerste begin. Dat is God zelf. Hij is degene die jou heeft bedacht en weet wie je bent.

Godsbesef

Natuurlijk kan je opzoek gaan naar hoe je over zaken denkt en wat je vaardigheden zijn. Natuurlijk is je gedrag belangrijk en waar je vandaan komt. Maar wel in het juiste perspectief. De Bijbel leert ons dat God ons heeft bedacht en gemaakt. Hij heeft ons in de moederschoot geweven. Hij is goed en eigenlijk weten we dat allemaal heel goed. We hebben allemaal een vorm van Godsbesef. Het is echter de vraag of we bereid zijn om anders te denken.

Om de waarheid over jezelf te ontdekken, is het belangrijk te beginnen bij de oorsprong.

Durf je de plaatjes los te laten die je op jezelf hebt geplakt of die anderen op je geplakt hebben? Niet meer bezig te zijn met jezelf in eerste instantie, maar juist te kijken wat God in jou gelegd heeft? Want je identiteit begint bij Hem en niet wat je er van denkt te kunnen maken. Durf je daar in te geloven?


Wil je reageren? Dat mag onder deze blog, of door contact met ons op te nemen. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor