Verlicht worden door New Age?

Home | Blog | God | Verlicht worden door New Age?

‘Ik ben niet religieus hoor, maar wel spiritueel.’ Met regelmaat hoor ik mensen dat zeggen. Het klinkt soms bijna als een excuus, een verontschuldiging. ‘Ja ja, ik geloof echt wel dat er meer is tussen hemel en aarde en ik verdiep me daar ook wel in hoor. Maar God, de Bijbel, de kerk… nee, dat niet natuurlijk.’

Spiritualiteit

Religie is feitelijk taboe; spiritualiteit is hip en happening. Raar eigenlijk als je er over nadenkt. Een enorme interesse voor het bovennatuurlijke, maar dan wel zonder God natuurlijk, want die legt alles alleen maar aan banden. Spiritualiteit is het sleutelwoord in de New Age beweging. Het Latijnse woord ‘spiritus’ is daarin te herkennen en dat betekent geest, adem, wind.

Jongste religie

Zeggen dat je spiritueel bent, betekent dat je je verdiept in geestelijke zaken. De vraag is natuurlijk wel wat voor geestelijke zaken dat dan zijn. Is het mogelijk je te verdiepen in geestelijke zaken zonder daarbij God van de Bijbel te betrekken, die Geest is? Ik denk het eigenlijk niet.

De New Age is als jongste religie (iedere beweging waarin mensen op zoek gaan naar het hogere, naar een bovennatuurlijke ervaring of aanraking, is uiteindelijk een religie) een samenraapsel van reeds bestaande rituelen, ideeën en overtuigingen.

Is het mogelijk je te verdiepen in geestelijke zaken zonder daarbij God van de Bijbel te betrekken, die Geest is?

Reactie op christendom

New Age is in feite een reactie op het christendom. Een logische reactie misschien, want binnen het christendom is er niet altijd voldoende aandacht voor het bovennatuurlijke, voor geestelijke zaken. Er is veel aandacht gelegd in het kerkelijke verleden op uiterlijke vormen en minder op innerlijke verandering.

Bovennatuurlijke manifestaties zoals het spreken in onbekende talen, het profeteren, het delen van woorden van kennis en wijsheid, het genezen van mensen door handoplegging, het bewerken van krachten en wonderen etc. is in veel kringen vaak afgedaan als vreemde toestanden die niet in de kerk thuis horen.

Bovennatuurlijk

Eigenlijk is dat heel vreemd, want de Bijbel is er duidelijk over dat deze bovennatuurlijke tekenen en werken juist het bewijs zijn van de dingen die we niet kunnen zien. Jezus zei zelfs dat gelovigen aan dat soort bijzondere dingen te herkennen zouden moeten zijn. Bovendien liet Hij de mensen zien wat het was om een bovennatuurlijke God te dienen door wonderen te verrichten.

Dood overwinnen

Zo daagde Hij de natuurwetten uit door op het water te lopen en een kamer binnen te komen door een gesloten deur. Hij bewees dat de dood te overwinnen was en dat demonen Hem moesten gehoorzamen. Hij vergaf mensen hun zonden, genas de zieken en bevrijdde mensen van onderdrukking en depressie. En Hij doet die wonderlijke werken nog steeds… door Zijn volgelingen heen! Als je dat niet spiritueel noemt, dan weet ik het ook niet meer.

Bovennatuurlijke tekenen en werken zijn juist het bewijs van de dingen die we niet kunnen zien.

Uitdaging

Misschien ben je wel teleurgesteld in religie, en heb je daar niet gevonden wat je zocht, maar ben je nog wel op zoek. We willen je uitdagen om iets geestelijks te doen, waarvan wij geloven dat het je leven op z’n kop zal zetten. Dat kan beginnen met het volgende gebed:

‘Heilige Geest,
ik nodig U uit om mij te verlichten,
laat mij zien wie U werkelijk bent.
Spreek tot mij!’


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor