Waarom geneest God niet iedereen?

Home | Waarom geneest God niet iedereen?

‘Als God zo ontzettend veel van mensen houdt zoals christenen beweren, waarom is mijn moeder dan gestorven aan kanker? Waarom geneest God niet iedereen?’

Waarom geneest God niet iedereen

Gebed om genezing

Als er een vraag is die veel discussie losmaakt is het deze wel: waarom geneest God niet iedereen? Het gekke is dat die vraag zowel binnen als buiten christelijke kringen speelt.

Ziekte treft namelijk mensen uit alle lagen van de bevolking, ongeacht achtergrond of overtuiging. Het voordeel dat christenen hebben als er ziekte optreedt, is dat ze tot God kunnen bidden voor genezing.

Alleen al die mogelijkheid biedt enige verzachting in het leed. En het gebed voor genezing geeft vaak een enorme troost.

Maar ja, bidden geeft geen garantie dat de zieke ook daadwerkelijk geneest. Iedereen kent wel voorbeelden van mensen die, ondanks dat er heel veel voor hen gebeden is, toch ziek zijn gebleven of gestorven zijn.

¨De strijd tegen de ziekte hebben zij verloren¨

¨De strijd tegen de ziekte hebben zij verloren¨, lezen we dan op de rouwkaart. God lijkt de smeekbeden van zijn geliefde gelovigen niet te horen, uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. Dus als ongelovige moet je er maar helemaal niet aan beginnen…. Toch?

Jezus geneest de zieken

Dat God zieke mensen wil en kan genezen is geen fabel. De Bijbel staat gelukkig vol met ooggetuigenverslagen. God openbaart zich niet alleen als Schepper van de mensheid, maar ook als degene die herstel brengt als er dingen fout gaan.

Stel je voor dat iemand een geweldige uitvinding doet of iets heel moois in elkaar zet. Zal hij of zij dan het product niet met hand en tand verdedigen als er kritiek komt, of reparaties verrichten als er schade is?

Waarom geneest God niet iedereen - repareren

Zo is het eigenlijk ook met God. Hij genas mensen en geneest nog steeds! Toen Jezus op aarde rondliep had Hij medelijden met iedereen die ziek of zwak was en Hij genas hen allemaal. Hij deed dat met een woord, een aanraking of een gebaar.

De verhalen zijn fascinerend en zeker ook inspirerend en de drijfveer voor christenen om met, en voor elkaar, te bidden als ziekte om de hoek komt kijken. Gelukkig zijn er enorm veel prachtige verhalen van mensen die wonderbaarlijk genezen zijn.

Ernstige ziektes

Maar daarmee is de vraag niet beantwoord waarom God niet iedereen geneest. Als Hij toch zo liefdevol en genadig is, waarom dan mensen laten lijden en vroegtijdig laten sterven? Al die ernstige ziektes, helpt dat bidden voor de zieken wel?

Al die ernstige ziektes, helpt dat bidden voor de zieken wel?

Helaas is er geen eenvoudig antwoord op die pijnlijke vragen. De mensen die genezing door gebed hebben ontvangen, zullen hier anders over denken dan degenen die een geliefde hebben verloren ondanks gebed om genezing.

Mensen die genezing hebben ontvangen weten het zeker: God geneest! Het tegenovergestelde is helaas ook voor velen een zekerheid: ik ben niet genezen, dus God geneest niet (altijd).

Niet iedereen geneest

Volgens mij zit het probleem in de vraagstelling ‘waarom geneest God niet altijd ?’ hierin, dat wij Zijn vermogen en wil om te genezen afmeten aan onze persoonlijke ervaringen.

Waarom geneest God niet iedereen - persoonlijke ervaringen

Anders gezegd, als wij niet ervaren dat God goed is, bestempelen wij Hem als slecht. Als wij niet ervaren dat God genadig is, bestempelen wij Hem als hardvochtig. Als wij niet ervaren dat God geneest, is onze logische conclusie dat Hij dat niet wil.

Als ons Godsbeeld afhankelijk is van onze persoonlijke ervaringen dienen we elke dag een andere God. De Bijbel schept een duidelijk beeld: God is Schepper én geneesheer.

Er is geen eenvoudig antwoord op de vraag waarom dan niet ieder mens waarvoor gebeden wordt, geneest. Zoals er evengoed geen antwoord is op de vraag waarom mensen na jarenlange behandelingen alsnog sterven en nooit genezing ervaren.

Zijn wij dan boos op de dokter? Is het fair om boos te zijn op God?

Lees meer artikelen zoals deze

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

62 reacties

 1. jochanan op 11 maart 2018 om 09:23

  misschien ligt de oorzaak van het niet goed kunnen beantwoorden wel bij het gebrek aan kennis van het Woord van God? we weten vaak precies welke zaken uit m.n. het oude testament niet van toepassing zijn op ons en de huidige tijd waarin we leven en God op een bepaalde manier werkt. maar zodra het om genezing gaat lijken we dit onderscheid ineens volledig kwijt te zijn.

  • Aline op 12 maart 2018 om 21:10

   Wat denk jij, Jochanan? Denk je dat door meer kennis over de Bijbel meer genezingen zouden kunnen plaatsvinden?

   • Heidi debruyne op 15 juli 2022 om 15:16

    Klopt , want voor genezing moet men door de smalle poort, in geloof stappen, je overgeven, breken aan je eigenwijsheid, en gods wil doen,
    Wie wil gezond worden moet stappen zetten, ik merk dat handoplegging werkt bij ongelovigen omdat ze net tekenen nodig hebben, maar wie wedergeboren is kan zichzelf redden door zich te verdiepen in de bijbel en de relatie met Jezus . Waar een wil is, is een weg.
    Ik help mensen ook terug in de autoriteit van Jezus te staan.
    Hele mooie momenten!

    • Marja Verschoor-Meijers op 27 juli 2022 om 11:30

     Mooi om te horen Heidi, het is mijn ervaring ook wel dat mensen die niet in God geloven eerder genezing ontvangen dan de kinderen van God, maar wij hebben inderdaad geloof en het Woord! Dat neemt niet weg dat wij elkaar wel de handen opleggen tot genezing hoor :)

     • Juliette op 8 augustus 2022 om 11:30

      Tja hoe zal ik beginnen. Ik zoek ook iemand die mij wil genezen en had mijn zinnen gezet op Jan Zeilstra,niet wetende dat hij ons allen is ontvallen in 2021… Ik heb geen ziekte maar wel een groot probleem met mijn operatie aan mijn kin die mislukt is. Hierdoor kan ik mijn mond niet goed sluiten en dat is iets waar je iedere seconde van de dag aan herinnerd wordt of je wilt of niet. Ik had dus al mijn hoop op Jan gezet….helaas. Misschien weet U iemand die dit doet. Ik woon in Doetinchem. Zoek derhalve ook iemand binnen een straal van 30 kilometer. Ik hoop dat U mij kunt helpen in die richting.
      m.v.gr Juliette Colenbrander….

      • Marja Verschoor-Meijers op 15 augustus 2022 om 17:15

       Hoi Juliette, bedankt voor je reactie en wat een vervelende situatie die je beschrijft zeg. Heel naar. Maar laat ik beginnen met te zeggen dat niet ‘iemand’ je wil of kan genezen, dat kan immers God alleen. Mensen zijn daarin slechts een stukje gereedschap zal ik maar zeggen. Broeder Jan Zijlstra was inderdaad iemand die zijn leven heeft toegewijd aan de Heer en aan het bidden voor de zieken. In principe is dat iets dat alle Christenen zouden moeten doen. Het is daarbij belangrijk dat we onze hoop niet op mensen zetten, maar op God alleen, Hij is de Genezer! Jan Zijlstra benadrukte dat in elke samenkomst: ‘Zoek de Genezer en niet de genezing’. Zonder Jezus Christus is er namelijk geen ware genezing, slechts pleisters op de wond. Het is van levensbelang dat je Jezus in je leven uitnodigt (als je dat tenminste nog niet hebt gedaan). Het lijkt mij het meest logisch om in je eigen stad/dorp Christenen te zoeken die met je kunnen bidden voor herstel en genezing. Neem bijvoorbeeld eens contact op met Leef in Doetichem of bezoek een dienst in hun gebouw. Ik bid je (vanachter mijn computer) volledig herstel en gezondheid toe, in de machtige naam van Jezus Christus.

      • Be Hendriks op 30 augustus 2022 om 14:15

       Als u op de genezing van mensen gaat hopen word u niet genezen. Jan Zijlstra is er niet meer’ maar u moet bij hem zijn. Maar bij Jezus alleen, en niemand anders, de heer kan ook zeker genezing geven via dokters en medicijnen’als u dan genezen word is dat Zijn wil en Genade geweest, j
       Jan Zijstra of wie ook kan niemand genezen’ alleen Hij de Redder van zondaren.

      • WIESJE LISAPALIJ op 7 februari 2023 om 11:34

       Dag Juliette, God wilt dat u uw geloof richt tot God en u zich niet afhankelijk stelt van mensen. Wij mensen zijn door God geschapen en de Schepper wilt dat wij tot Hem komen .Bidt tot God en bouw een relatie met God opdat u uw vertrouwen op Hem stelt.

   • Nancy op 6 november 2022 om 12:44

    Als een gelovige voor een ongelovige bidt, kan de ongelovige genezen worden?

    • Marja Verschoor-Meijers op 7 november 2022 om 20:54

     Hoi Nancy, ja zeker, dat kan hoor. In de Bijbel staat dat gelovigen hun handen op zieken zullen leggen zodat zij genezen kunnen worden. Of die zieke een gelovige of ongelovige is, maakt niet uit. Persoonlijk denk ik dat het mooie gelegenheid is voor God om Zich te openbaren aan ongelovigen, opdat zij zullen geloven!

  • Nihat op 23 augustus 2020 om 19:15

   Hoe konden wij ooit over gezondheid praten als niemand ziek was? Nee absoluut niet dat zouden wij dan niet kennen. Wij mensen kennen alles met tegenovergestelde, zoals; wij weten wat warm is omdat er kou bestaat. Wij weten wat donker is omdat er licht er is. Om te kunnen begrijpen dat Allah ons gezondheid heeft geschonken hebben wij ook zieke mensen nodig. Die mensen zijn een weerkaatsing van de eigenschap van Allah. Denk aan een spiegel. Je heb de glanzende kant en de matte kant aan de achterkant. Zonder matte kant zou de glanzendekant er niet zijn. Daarom is zieke mensen een matte kant van de spiegel die de glanzende eigenschap van Allah die ons gezondheid heeft geschonken laat zien. Het klinkt mischien oneerlijk voor die mensen maar in hiernamaals gaat iedereen zijn recht krijgen. Het heeft meerdere redenen waarom ziektes bestaan, ik heb bij deze even superkort eentje van uitgelegd.

   • Marja Verschoor-Meijers op 26 augustus 2020 om 10:13

    Beste Nihat, dank je wel voor je reactie, mooi onder woorden gebracht. Duisternis en licht, goed en kwaad, ziekte en gezondheid… je kan ze eigenlijk niet los van elkaar zien. De Bijbel zegt echter dat God licht is en dat er in Hem geen duisternis is. De duisternis komt van Satan, de duivel… onze vijand. God is volgens de Bijbel ook de Geneesheer, ziekte is niet van Hem. Hij wil dat wij gezond zijn, eigenlijk precies zoals Hij ook wil dat wij rechtvaardig zijn, net als Hij. Van nature is de mens zondig, wij kunnen niet uit onszelf rechtvaardig worden. Daarom zond God Zijn Zoon Jezus naar de aarde. Hij nam de zonde van de mens op zich en in ruil daarvoor bood Hij ons rechtvaardigheid aan. Dat is het wonder van de Bijbel, het goede nieuws van vergeving. Jezus nam ook onze ziektes op zich en bied ons genezing aan. Als ik het goed heb wordt Hij (Isa) ook in de Koran de geneesheer genoemd. We mogen altijd tot Hem bidden om hulp en uitleg.
    Wees gezegend Nihat, hartelijke groet.

   • Wilke willem van Marle op 25 april 2022 om 23:19

    allah bestaat niet

    • Aftershock op 1 januari 2023 om 12:32

     Dan God ook niet. Laat een ander in zijn/haar waarde.

  • Wouter van,t zand op 8 mei 2023 om 11:25

   Ik snap het soms niet God liep vroeger bij de mensen langs die ziek waren er staat ook in de bijbel deze mensen werden plotstonds genezen .waarom is dat nu niet zo

   • Marja Verschoor-Meijers op 10 mei 2023 om 13:10

    Ha Wouter, dat is een begrijpelijke vraag. God geneest nog steeds, ook vandaag. Hij is niet veranderd. Als het plotsklaps gebeurt noemen we het een wonder, als het gelijkdelijk gebeurt is het genezing. Ik heb persoonlijk mensen in 1 klap hun genezing zien ontvangen, dat is geweldig. Maar vaker nog is het een proces waarbij gebed en handoplegging zeker niet mogen ontbreken.

 2. Jochanan op 12 maart 2018 om 22:43

  Aline, ik denk eerder dat je tot het tegenovergestelde inzicht komt. dus eerder minder dan meer genezingen. het bovenstaande stuk gaat uit van de ‘aanname’ dat God in deze tijd nog steeds geneest, maar is dat werkelijk zo?
  alle genezingen die in de Bijbel staan, zijn radicaal en volledig. komen dergelijke genezingen überhaupt in deze tijd van Gods plan voor? daarbij bedenkend dat er ook nog een tegenstander is, die zich voordoet als een engel van het licht (2Kor11:14), ook die is tot veel in staat.
  hoe dan ook, durf te onderzoeken wat de Bijbel hier werkelijk over zegt, maar dan is het wel belangrijk om te ontdekken en dit te onderzoeken dat God een plan heeft met de wereld. en je af te vragen in welke fase van Gods plan we leven en wat de kernmerken daarvan zijn. ik zou haast willen zeggen, zoek de verschillen, maar beter is het om Gods Woord te laten spreken, en wel bij monde van de apostel Paulus; “beproef de dingen die verschillend zijn” (Fil1:10). m.a.w. niet alles in de Bijbel is op 1 hoop te gooien! zoals ik ook al in mijn eerste reactie aangeef.

  • Aline op 13 maart 2018 om 10:24

   Dank je wel voor je reactie, Jochanan. Ik ben het met je eens; niet alles uit de Bijbel is op één hoop te gooien en we doen er goed aan niet alleen de krenten uit de pap te pikken. Hoe dan ook blijft het moeilijk om (m.i.) om de Bijbel te proberen te begrijpen. Je leest het in een andere taal, een andere context, etc.. Daarnaast kan ik me voorstellen dat mensen verlangen naar genezing en proberen er met of zonder Bijbel wijs uit te worden. Ieder moet zijn eigen weg daarin zoeken.

 3. Marja Verschoor-Meijers op 12 maart 2018 om 22:52

  Ik kan gelukkig uit eigen ervaring zeggen dat ‘dergelijke’ genezingen (radicaal en volledig) nog steeds voorkomen. Maar helaas niet in alle situaties en dat is weleens lastig. Dat ligt overigens denk ik niet aan God, maar eerder aan ons onvolledig begrijpen… zoals je eerder aanhaalde. Het onderzoeken is daarbij zeker van belang en persoonlijk doe ik dat graag en met liefde. Maar ik heb ook meegemaakt dat mensen die niets van God, de Bijbel of geloof wisten door Hem werden aangeraakt en volledige genezing ontvingen (zowel fysiek, emotioneel als geestelijk)… een wonder van genade en dan kan ik alleen maar amen zeggen!

 4. Jochanan op 13 maart 2018 om 00:17

  das mooi; uw persoonlijke ervaring!

  in uw bovenstaande betoog stelt u overigens zelf dat dit de uitzonderingen betreft. dus blijft de vraag, waarom het grootste deel van de gebeden voor genezing niet tot genezing leiden?
  daarnaast stelt u, via een vergelijking, dat God zijn schepping met hand en tand verdedigt! dit spreekt u eerdere stelling tegen. en indien dit in praktische zin op dit moment echt zo zou zijn, dan zou er niemand ziek zijn; “en God zag dat het zeer goed was”, met betrekking tot de mens is de quote zelfs: “zeer goed”.
  dan haalt u ineens aan dat er ‘veel’ prachtige verhalen zijn. het klinkt misschien hard, maar vaak zijn het inderdaad niet meer dan verhalen.
  daarmee zeg ik niet dat God niet in staat is om te genezen. integendeel zelfs. God is almachtig. en zeker zullen er mensen zijn die in deze tijd door ingrijpen van God genezen. maar toch, zoals u zelf zegt, voor het grootste deel leiden de gebeden niet tot genezing. het waarom blijft?
  en dan komt u inderdaad tot de kern, tegenwoordig willen we (helaas) “ervaren”, en op basis daarvan trekken we inderdaad onze (soms ongenuanceerde) conclusies.

  op het “onvolledig begrijpen” geeft het Woord van God, m.b.t. het waarom Hij niet geneest in deze tijd, toch echt een helder antwoord.

 5. Aline op 13 maart 2018 om 10:27

  Dit is een reactie op Marja, maar ben ik toch even nieuwsgierig naar je laatste alinea Jochanan. Waarom geneest God niet in deze tijd? Heb jij daar een antwoord op?

 6. Jochanan op 13 maart 2018 om 11:39

  Aline, zoals ik zeg, daar heeft Gods Woord een antwoord op. niet ik!

  Je zegt in een andere reactie dat de Bijbel niet eenvoudig is te begrijpen, agv context en vertaling. dat is helemaal waar. maar in deze tijd hebben we het grote voordeel dat we zeer eenvoudig toegang hebben tot de grondtekst, tot detaillistische uitleg van die grondtekst. we kunnen alle vertalingen per tekst digitaal naast elkaar zetten, etc. etc.
  allemaal zaken die ons helpen de werkelijke bedoeling van bepaalde teksten te doorgronden. want alle vertalingen zijn helaas vertaald oiv denkbeelden en inzichten van de vertaler, daarvan is geen ene vertaling gevrijwaard. en er zijn dan ook wel degelijk teksten die je a.g.v. een gebrekkige/foutieve vertaling, op een verkeerd spoor kunnen zetten.

  edoch, wanneer je inzicht groei in het plan van God met deze ‘kosmos’, dan zal dat ook leiden naar inzicht in het antwoord op hoe het in deze tijd zit met genezing.

  • Aline op 15 maart 2018 om 11:02

   Duidelijk, Jochanan. En wat zijn jouw inzichten?

   • jochanan op 15 maart 2018 om 15:22

    Aline, wat wil je precies horen?
    Mijn reacties geven toch een aardige richting?
    Daarnaast is dit medium ook niet echt geschikt om uitgebreid in te gaan op deze materie.
    Edoch, ik zal een beknopte poging wagen. Ik wil dat doen a.d.h.v. een vraag, waarom kon Paulus op een gegeven moment niet meer genezen? Zo was in Hand19:12 een zweetdoek van Paulus nog voldoende om mensen te genezen. In Hand28 geneest Paulus allen die ziek waren op Malta. En dan verandert er iets. Handig is daarbij te weten dat de Bijbelboeken niet in chronologische volgorde staan. Na het boek Handelingen heeft Paulus nog diverse brieven geschreven. En in die later brieven, waarin Paulus het Woord van God voleindigd (Kol1:25) dan blijkt dat er ineens geen sprake meer is van genezen. Timotheus krijgt het advies een weinig wijn te nemen (1Tim5:23). Waarom hier geen geen genezing door Paulus, NB zijn zoon in het geloof? Ook Epafroditus moest het ontgelden, Paulus genas hem niet (Fil2:26-27). Waarom niet, als een aantal jaren daarvoor een zweetdoek nog voldoende was om te genezen?
    Ik geloof dat God op dit moment verborgen werkt, we zijn zelfs met Hem verborgen in God (Kol3:3), en daar horen niet direct openlijke tekenen en wonderen bij. (Matt13:22 is in dit verband ook wel een interessante tekst).
    Er valt nog veel meer te zeggen over hoe God in de huidige tijd werkt. Daarbij is het ook nog eens zo dat de Jood tekenen en wonderen verwacht, de Griek wijsheid (1Kor1:22).
    Het lastige is om te komen tot een goed onderscheid tussen de dingen die in de Bijbel staan. Maar 1 ding is zeker, er zijn verschillen in de Bijbel, die ogenschijnlijk op het eerste gezicht elkaar tegenspreken. Dit zijn vaak ook de stokpaardjes van tegenstanders van de Bijbel. Echter Gods Woord is Waarheid, en perfect in opbouw. In Zijn Woord ontvouwt Hij ons Zijn plan. En daar zit een opbouw in. Krijg je zicht op zijn plan, dan ontdek je dat er geen verschillen zijn, in die zin, je zult ontdekken dat de dingen die verschillen (Fil1:10) omdat deze enkel toebehoren aan verschillende fases in Gods plan. Denk bijvoorbeeld aan de wet. Gods handelen met het volk Israël is toch duidelijk anders dan hoe God in deze tijd handelt. Daar zijn we het allemaal over eens. En dan kom ik weer terug op mijn eerder reacties, het gaat er om, te beproeven de verschillen die er zijn in Gods handelen. Wat zijn de kenmerken in Zijn handelen voor deze tijd? We weten allemaal direct te benoemen dan we in de tijd van ‘genade’ leven. Is Die overweldigende genade ons niet genoeg (2Kor12:9)? Behoren genezingen, wonderen en tekenen tot Gods handelen in deze tijd?
    In Christus Jezus zijn we gezegd met ALLE geestelijke zegen in de hemel der hemelen (Ef1:3).

    • Aline op 15 maart 2018 om 17:35

     Ik ben blij dat je het voor jezelf duidelijk hebt, Jochanan. Laten we het hierbij houden. Het ga je goed!

    • Hans op 30 maart 2018 om 14:43

     Is Jezus niet het Woord van God? Aangaande Johannes 1? En moeten we de naam Jezus niet invullen overal waar in de bijbel ‘Woord van God’ geschreven staat? Aangezien de bijbel ( of iig het de joodse wetboeken en de profeten ) destijds ‘de geschriften’ of gewoonweg ‘de schrift’?

     Maar los daarvan, zitten Timotheus en Epafroditus niet in hetzelfde schuitje als wij hier? Soms geneest God, soms niet? En hoe zien we dan dat God zich anders openbaart als nu? Is God niet eeuwig dezelfde? En als hij zich anders openbaart als ten tijde van de bijbel, waarom zou hij ons dan een bijbel geven die Zijn doen en laten 2000 jaar terug ( en verder ) omschrijft?

     • jochanan op 31 maart 2018 om 14:25

      eigenlijk willen de beheerders van de webpagina niet dat ik Bijbels inhoudelijk reageer (en dat is hun goed recht). zie reacties bij blog: “waarom laat God Zich niet zien?”

      ik vraag me dan in alle oprechtheid wel af hoe we God anders kunnen (leren) kennen?

      uit mij zelf zal ik dan ook geen reactie meer plaatsen. een vraag van anderen wil ik met liefde beantwoorden. dus bij deze ;-)

      m.b.t. “Woord van God”, zou ik een woordstudie van de grondtekst aanraden. en toetsen of uw stellingen uit uw eerste alinea Bijbels gestaafd kunnen worden.

      hetzelfde zou ik adviseren te doen m.b.t. het woord ‘eeuwig’. een gedegen studie, en dan niet op basis van onze vertalingen, maar op basis van de grondtekst (tegenwoordig overal beschikbaar). dan ontdekt u al snel dat het gebruikte grondwoord voor ‘eeuwig’ (OT = dat ‘olam’ en NT = dat ‘aioon’), ook weleens vertaald wordt met ‘wereld’.
      bijvoorbeeld Hebr1:2, vervang ‘wereld’ daar dan eens door ‘eeuw’ of ‘eeuwigheid’. overigens in dit vers is het grondwoord in de meervoudsvorm, en zou er eigenlijk ‘werelden’ (of eeuwen / eeuwigheden) hebben moeten staan. De enige vertalingen die iig de meervoudsvorm nog correct hebben vertaald, zijn enkel de King James en de Voorhoeve. alle overige vertalingen hebben het qua meervoudsvorm incorrect vertaald. hetzelfde geldt ook voor Hebr11:3, in welk vers toevallig ook het ‘woord van God’ wordt genoemd, grondwoord voor ‘woord’ is hier ‘rhema’, in Joh1 is het grondwoord ‘logos’. blijkbaar is het ook met ‘Woord van God’ oppassen geblazen om zomaar conclusies te trekken.

      onze vertalingen zijn alles behalve consequent, en dat geeft helaas veel verwarring.

      het gebruikte grondwoord ‘kosmos’ is correct als dit met ‘wereld’ vertaald is.

      voorbeeldje, in de laatste 4 hoofdstukken van Mattheüs staat nogal eens het woord ‘wereld’, terwijl er meerdere ,geheel van elkaar verschillende grondwoorden worden gebruikt (ook ‘oikumene’ wordt bv nog gebruikt als grondwoord voor wereld).
      met de beschikbare vertalingen is het voor de Nederlandse lezer dus niet mogelijk een onderscheid te maken in het woordje ’wereld’ en wat er nu echt bedoeld wordt. want, is het nu het einde van de ‘wereld’ of van de ‘eeuw’?
      ik denk zelfs daar waar kosmos als grondwoord staat, men dit niet eens had hoeven vertalen, omdat vrijwel iedereen een beeld heeft bij dit woord (of dit beeld dan correct is, is trouwens ook weer een heel interessante, maar dat terzijde ;-)

      m.a.w. ‘eeuwig’ blijkt dus niet altijd ‘altoosdurend’ te zijn, het kan volgens de vertalers bijvoorbeeld ook ‘wereld’ zijn.

      niet te vergeten dat het woord ‘eeuwig’ ook nog in het meervoud wordt gebruikt, in de zin dat er dus meerdere ‘eeuwigheden’ zijn. lastige materie, maar zeer verrijkend en zeer verhelderend om dit te onderzoeken.

      is God ‘eeuwig’ (in de zin van altoosdurend) dezelfde?
      – ja, in Zijn wezen wel!

      de vraag blijft of Hij ‘altoosdurend’ (d.i. door de ‘aionen’ / ‘eeuwigheden’ / ‘werelden’ heen) altijd en overal en met iedereen hetzelfde handelt? handelt God bijvoorbeeld op gelijke wijze (met ALLE bijbehorende kenmerken, zoals de wet, maar ook wonderen en tekenen en genezingen) met de Israëlieten als met de gelovigen in deze tijd?

      de Bijbel is gelukkig niet beperkt tot het omschrijven van enkel de gebeurtenissen van 2000 jaar gelden.

      de Bijbel spreekt gelukkig ook over zaken (bv Gods handelen) in de (verre) toekomst, maar zeker ook over zaken (bv Gods handelen) die voor het hier en nu gelden.

      “beproeft de dingen die verschillen” Fil1:10

     • Martien op 3 april 2018 om 09:58

      Beste Hans en Jochanan,
      Jullie zijn met jullie discussie behoorlijk afgeweken van het onderwerp van deze blog. Lezers zijn wat dat betreft het spoor al wel kwijt denk ik.
      Dus prima om met elkaar in gesprek te zijn, maar laten we proberen bij het onderwerp te blijven.
      En ik denk dat we met de schrijver van deze blog kunnen stellen dat we geen eenvoudig antwoord kunnen geven op de vraag die gesteld is.
      We hebben deze blog geschreven om juist mensen te helpen om te kunnen gaan met hun situatie en waar mogelijk een gesprek aan te kunnen gaan. Gelukkig gebeurt dat ook buiten deze blog om waar we mensen proberen te helpen door naar hen te luisteren.

     • Leonora Tiddens op 3 oktober 2020 om 04:01

      Tja,…
      ‘t Leven kan grillig zijn.
      Ik ben chronisch ziek.
      En lijd een “dubbel leven.”
      Heb Terminale Nierinsufficientie.
      En moet dus om/de dag dialyseren.
      3 x per week.
      Anders ga ik dood.
      Doch is onzichtbaar voor de buiten wereld!
      Sterker nog men gelooft niet dat ik.zo
      ernstig ziek.ben!
      Tis uitstel van executie – want elke
      dialyse kan de laatste zijn!
      Hoge kalium laatste 3 weken vam
      7.7 – 8.9 Was bijna dood!
      “overleven” ipv leven!
      Waarom lieve God?
      Ik wil.niet dood – maar dit is “levend dood”
      met veel angst pijn kramp jeuk spierzwakte etc. En onmenselijk streng dieet! En ernstige vochtbeperking van
      500 ml vocht per dag!
      Maar ben te laf voor zelfmoord.
      En vrijwillige euthanasie is ook zelfmoord
      volgens de Katholieke kerk.
      En ben 3 x gestopt, ging dus bijna dood!
      Maar was zo beangstigend langzame dood!
      Dat ik met spoed weer ging dialyseren!
      SOS help me! WIE helpt me met mijn onmacht omgaan??
      Sta er helemaal alleen voor!
      (heb handje vol.lieve vrienden/kennisen)
      Doch geen lieve man, geen lieve kinderen,
      geen lieve familie.
      Wie wilt mij bijstaan in deze (laatste) fase?
      Hoop over 2 jaar op nier transplantatie.
      Maar corona? En kom ik door de screening? En leef ik nog over 2 jaar?
      En stoot mijn lichaam die nier niet af?
      Blablabla.
      Bedankt voor t lezen.
      Ik moest mijn ei kwijt.
      Voel me zo verdomd alleen!
      Ben al 20 jaar gescheiden.
      Heb hoop animo van mannen!
      (op datingsites)
      Doch helaas veel “foute” mannen die slechts 1
      ding willen! Gelukkig zie ik ze nooit!
      Want ik trap er niet meer in!
      Dus alweer eenzame kerst/feestdagen.
      Einde Noortje.

      • Marja Verschoor-Meijers op 26 oktober 2020 om 18:46

       Beste Noortje,
       Tsjonge, wat een verhaal zeg, je hebt het heel moeilijk begrijp ik wel. Als je ziek bent is zo’n blog over genezing soms olie op het vuur. Toch maakt het de dingen niet minder waar. Ik snap dat je even je ei kwijt wilde, geeft niks hoor, dat kan juist enorm opluchten. Maar wat ik mis in je verhaal is iets meer over je geloof in God. Geloof je dat Hij de geneesheer is? Dat Hij ook jouw innerlijke pijn wil verzachten en heling wil brengen in geest, ziel en lichaam? Heb je weleens voor je laten bidden of ben je weleens in een kerk geweest waar gebeden wordt met zieke mensen? Alsjeblieft, geef de hoop nog niet op!

  • Aagje Verbree van Heukelum op 23 juli 2019 om 12:18

   Zelf heb ik veel gehad aan het boek van Wilkin vd Kamp: Waarom grijpt God niet in.

   Aagje

   • Marja Verschoor-Meijers op 30 juli 2019 om 20:01

    Dank je wel voor de aanbeveling Aagje.

   • Hans op 24 september 2021 om 23:33

    Heb t boek in huis, ben heel benieuwd. Dank voor je tip.

 7. Peter v W. op 22 mei 2018 om 10:17

  Ik denk dat er een eenvoudig antwoord ligt, van waarom God niet alle mensen genezen. Namelijk dat Hij een ander plan heeft dan wij, ooit later of in de hemel kunnen we pas beetje begrijpen waarom, alles gaat op Zijn tijd of volgens Zijn plan.

  • Martien op 28 mei 2018 om 09:18

   Ook het antwoord wat jij geeft, Peter, is niet eenvoudig. Want mensen die geen genezing ervaren kunnen er niets mee door te zeggen dat Gods plan anders is. Betekend dat dan dat mensen die niet genezen, dat God wil dat ze ziek blijven? Dat kan en wil ik niet tegen mensen zeggen.
   Met name het laatste gedeelten van de blog hierboven geeft een klein beetje uitleg, maar het antwoord op de vraag van de blog blijft moeilijk.

 8. Henk.Dillema op 19 augustus 2018 om 12:32

  God geneest wel degelijk.
  2 jaar geleden was ik opgegeven door de artsen op de IC.
  Ik zou de ochtend niet halen ,ik was zo ernstig ziek door de Legionella bacterie dat er niets meer aan te doen was en mijn rechterlong was helemaal uitgevallen.
  Ikzelf heb er niets van meegekregen omdat ik in coma lag (14 dagen )
  Mijn vrouw vroeg om gebed van onze voorganger voor genezing, waarop hij vroeg :heb je echt geloof dat God bij machte is om te genezen ?
  Waarop zij duidelijk antwoorde ….Ja.
  Geloof het of niet maar na het gebed werdt ik die ochtend wakker uit mijn coma en in de middag mocht ik naar de verpleegafdeling.
  Toeval? Echt niet Hij heeft het gebed verhoord.
  Ik ben totaal genezen en heb er ook niets van over gehouden. .

  • Martien op 20 augustus 2018 om 10:50

   Wauw, wat een mooi getuigenis geef je hier. Heel bijzonder.

 9. erik op 4 september 2018 om 10:50

  Maar hoe zit het dan met die samenkomsten waar men voor zieke bidden en zij worden genezen, komen uit hun rolstoel enz…? En wie is die geneesheer die deze wonderen doet God of de duivel? Je ziet in die diensten eerst dat de sfeer en muziek heel opzwepend kan zijn en ook weer kalm zodat de emotie een rol gaat spelen en men meer en meer worden meegenomen in de gehele sfeer. Of je leest uitspraken dat je moet leren leven met een halve genezing of dat God even een tandje bij moet zetten of inplaats van een 4 bidden voor een 8. Ik vroeg mij af of dat ook genezing is maar kwam dit nergens tegen in de bijbel. Wel zie ik dat mensen die zich bekeerde levend werden in hun geest , zij werden wedergeboren en lieten zich dopen en werden vervuld met Gods Geest en of gingen spontaan God danken dat zie ik wel in de bijbel. En zo stel ik mij ook voor, dat zij werden genezen in hun ziel maar ook in hun lichaam en volgde Jezus en dankte en loofde God… tenslotte gaat het wel om de Here God die alle eer ontvangt want Hij is schenker van het leven maar ook nemer van het leven… kan Genzing ook zijn dat het bijdraagt dat men ook in Jezus willen geloven en ook net zo aangeraakt willen worden…. de afgelopen 25 jr hebben in die betekenis gestaan van innerlijke genezing, van vergeving,trauma verwerken, het weer leren wie ik ben in Christus en niet alleen uiterlijk zichtbare genezing is belangrijk maar ook de geest , ziel en lichaam deze drie houden elkaar in evenwicht, als er iets niet goed gaat in de geest dan leidt het lichaam er onder ook met kwalen, maar het kan net zo goed een defect zijn in het lichaam. Maar goed een ding weet ik wel dat we alles moeten toetsen aan het woord en door gebed.

  • Martien op 4 september 2018 om 11:29

   Het is lastig om van en afstand te bepalen of dat wat er gebeurd tijdens die grote samenkomsten goed is of niet. Mijn ervaring is dat daar lang niet iedereen genezen wordt.
   Wat je verder aanhaalt over geestelijke genezing is minstens zo belangrijk of misschien wel belangrijker.
   Ik geloof ook dat als mensen ziek zijn dat ze de oudsten uit hun gemeente/kerk erbij mogen roepen om gezalfd te worden en met elkaar te bidden (Jac. 5:13-16). Het ‘resultaat’ moeten we daarbij aan God overlaten.
   En een mooi getuigenis geef je aan het eind van je reactie.

 10. Nico op 1 mei 2019 om 12:54

  Paulus zelf had een “ziekte “waar hij niet van af kwam ,hij beschrijft hem in 2 cor.12;7 en hij noemt gelijk ook de reden waarom hij niet genas
  Als hij daarvan genas ,zou hij zichzelf te veel verheffen boven zijn broeders en zusters
  Het hele stuk van1 tot 10 is wat dat betreft verhelderend en aanvullend
  Hij had dingen beleeft, met de Heer die niemand had meegemaakt,en God wist dat dit Paulus wel eens te veel kon worden
  God heeft dat Paulus als antwoord gegeven op zijn gebeden en Paulus erkent dat dat zijn valkuil is en is nu blij met zijn zwakheid, om te voorkomen dat hij zondigd en zijn bediening krachteloos wordt!
  Ook dat hij eerst wel mensen in Jezus naam genas en later niet meer heeft daar mee te maken,het zou hem arrogant kunnen maken en hem tot een valkuil kunnen worden
  Maar het is een misverstand om te denken dat het niet belangrijk is
  We kunnen het evangelie verkondigen ,maar de Heer zal het woord bevestigen door de tekenen die er op volgen!Marcus16;20
  Als dat niet gebeurd dan is onze getuigenis zonder overtuigings kracht

  • Martien op 1 mei 2019 om 14:02

   Nico, over de ‘ziekte’ of ‘beperking’ waar Paulus het over heeft is al veel geschreven. Allerlei uitleggingen worden gegeven, maar uiteindelijk weten we niet wat het geweest is. Maar blijkbaar is datgene wat hem dwarszit iets geweest waardoor hij volledig op God kon en wilde vertrouwen ondanks dat probleem. En dat is al een mooi getuigenis.

   Dan zeg je aan het eind dat het brengen van het goede nieuws van Jezus bevestigd wordt door tekenen. En als dat niet gebeurd dan is er geen overtuigingskracht in ons getuigenis.

   Ik denk dat het wat genuanceerder is. Mijn ervaring is dat niet ik overtuig, maar Gods Geest. En hoe Hij dat doet bij mensen weet ik niet. Maar dat het gebeurd zeker wel. En dat hoeven zeker niet altijd zichtbare tekenen te zijn, al kan dat natuurlijk wel. Ik geloof dat God datgene doet wat een mens nodig heeft om hem of haar te overtuigen. (hier bedoel ik dus de innerlijke overtuiging over wie God is en niet over het wel of niet genezen van een ziekte)

   En om dan terug te gaan naar de vraag van deze blog. M.b.t het lijden en het wel of niet genezen weet ik gewoon geen antwoord. Ook weet ik niet of God een bedoeling heeft met het wel of niet genezen. Dus laten we zorgvuldig zijn in onze uitspraken en beweringen en laten we gewoon blijven bidden voor mensen om genezing. Het ‘resultaat’ moeten we daarbij aan God overlaten.

 11. Peter op 2 augustus 2019 om 14:50

  Jullie schrijven: “Het voordeel dat christenen hebben als er ziekte optreedt, is dat ze tot God kunnen bidden voor genezing.”
  Ik denk in zulke gevallen meestal: “Christen zijn heeft het voordeel dat je iemand hebt die je er de schuld van kunt geven, namelijk God.”
  Ongelovigen hebben dat voordeel niet. Die zien de wereld niet als een strijd tussen goed en kwaad, geloven niet dat er een god bestaat die goed en kwaad in de wereld brengt etc. etc.

  • Martien op 16 september 2019 om 11:48

   Dag Peter, sorry dat we niet eerder gereageerd hebben. Jouw reactie was even niet opgemerkt.
   Waarom denk je dat christenen God de schuld geven als hen iets overkomt?
   En zou er een verschil zijn in hoe gelovigen en niet-gelovigen omgaan met lijden en ziekte?

 12. wiebe westra op 13 september 2019 om 18:35

  God is constant met ons om ons te genezen. Dan gaat het in de eerste plaats om het geestelijk herstel. Als wij ons leven aan Hem geven gaat Hij bezig met ons herstel. Al het kwade neemt Hij uit ons weg. Dat gaat niet zonder consequenties! Het kan zijn dat je lichaam en je hersenen vreselijk gaan protesteren. Zo erg dat ons lichaam en onze ziel er soms doodziek van gaat worden. Dat kun je zien als een enorme storm, alsof je in een boot zit die vergaat. Het is alsof Jezus slaapt. Maar wees niet ongerust: God wil je verlossen van al je slechte gewoonten en eigenschappen. Ook wil Hij je vrij maken van alles wat in jouw leven aan negatieve dingen heeft afgespeeld bevrijden. Want dat heeft je gevormd en misvormd. Wees niet bang als je ziek bent. Als jij je aan Jezus hebt gegeven zal Hij je beschermen en ben je veilig, hoe beroerd je omstandigheden ook zijn. Maar natuurlijk mag je bidden om genezing.

  • Martien op 16 september 2019 om 12:07

   Dag Wiebe, is dit jouw persoonlijke ervaring van wat je hier geschreven hebt?

  • Wouter van,t zand op 6 oktober 2023 om 22:46

   Een mens met een geestelijke beperking kan nooit tot geestelijk herstel komen , hoe moet ik dat dan bekijken .

   • Marja Verschoor-Meijers op 7 oktober 2023 om 10:49

    Ha Wouter, dat is een goede vraag! Ik denk zelf dat bij God ‘kan nooit’ geen optie is, Hij is Almachtig en zou het voor de Scehpper van hemel en aarde te moeilijk zijn om iemand met een geestelijke ‘beperking’ te genezen? Verder denk ik overigens wel dat wij vaak de term ‘beperking’ gebruiken, maar dat God die dingen echt anders ziet. Wij zijn gelimiteerd in ons denken en begrijpen en door iemand die anders in elkaar zit dan wij zelf beperkt te noemen, leggen we weer een beperking op. Maar ja, dat is een gevolg van alle labels die we elkaar opplakken. Geestelijk herstel is beschikbaar voor ieder mens, ongeacht je situatie, dat noemt de Bijbel wedergeboorte. Daarover kun je op deze website ook wel blogs vinden!

 13. joop op 5 juni 2020 om 20:04

  de mens is een soort antenne die cosmische helend energie kan ontvangen als je er voor open stelt en met armen naast je lichaam en benen niet gekruist om dat ander s de cosmische helende enegie stroom kort sluit . en je lichaam moeilijker kan helen .

 14. Marja Verschoor-Meijers op 10 juni 2020 om 16:38

  Ha Joop, dank voor je reactie. Ik ben benieuwd waar je dit idee op baseert. De Bijbel zegt duidelijk dat God de geneesheer is en dat Jezus rondging en allen genas die bij Hem kwamen. Jezus loopt niet meer op aarde rond, maar Zijn Geest woont in de gelovigen en in Zijn Naam zullen zij zieken de handen opleggen tot genezing!

 15. Koen Tesselaar op 18 februari 2021 om 11:57

  Een goede collega en vriend van mij is op 50 jarige leeftijd gestorven aan kanker. Zijn overlijden liet een grote leegte achter, zowel bij mij, mijn collega’s als zijn familie. In de jaren daarna zijn er op het werk echter ontwikkelingen geweest die het levensgeluk van mijn overleden collega danig zouden hebben verwoest. Ik heb ze wel ondergaan, wat uiteindelijk tot 100% arbeidsongeschiktheid heeft geleid. Ik doe nu vrijwilligerswerk in een kringloopwinkel waar Gods werk wordt gedaan en heb het zeer naar mijn zin. Ik speel serieus met de gedachte dat God mijn overleden collega een lange psychische lijdensweg heeft bespaard. Natuurlijk is het erg, maar er is meer tussen hemel en aarde dan datgene wat wij aardse mensen zien.

  • Marja Verschoor-Meijers op 18 februari 2021 om 12:40

   Hoi Koen, dank je wel voor je waardevolle reactie. Het is altijd heel verdrietig als iemand voor zijn/haar tijd sterft. Bijbels gezien krijgen we 70 of 80 jaren, dus dan is 50 wel erg jong. Maar als ik zo jouw verhaal lees, zie ik ook wel dat je collega wellicht voor erge dingen gespaard is gebleven. Dat wil nog niet zeggen dat het Gods wil was dat hij te vroeg is gestorven, dat denk ik niet. Maar achteraf kunnen we soms wel een lichtpuntje in nare situaties zien.
   Ik heb zelf tegenwoordig weleens de gedachte: ‘ik ben blij dat mijn moeder niet meer leeft, die zou echt hebben geleden onder de huidige crisis.’
   Fijn trouwens om te lezen dat je nu op een werkplek bent waar je het zeer naar je zin hebt.

 16. Dieter Devreeze op 4 oktober 2021 om 11:01

  Wel. Bovenstaande vind ik nu eens klinklare nonsens. Ofwel bestaat de algoede, almachtige god en dan redt hij mensen van de verschrikkelijke ziektes (bvb. ooit aan een bed gestaan op een kinderkanker afdeling?). Of wel is hij misschien almachtig, maar doet hij het niet en dan is het een sadist en dus niet al goed. Ofwel is hij algoed, maar niet almachtig en dan heb je dus niets aan hem. Conclusie, je komt minder in de problemen als hij niet bestaat.

  • Marja Verschoor-Meijers op 6 oktober 2021 om 11:47

   Ha Dieter, dank je wel voor je reactie op deze blog en de commentaren. Jij bent tot de conclusie gekomen dat je minder in de problemen komt als God niet bestaat. Maar wat als Hij wel bestaat? Hij is tenslotte niet de veroorzaker van problemen, dat zijn wij zelf of de wereld waarin wij leven of de duivel die komt om te roven, stelen en doden. God wil juist verzoening tussen Hem en de mens. Dat is niet af te dwingen uiteraard, de keuze is aan ons of we dat accepteren of niet.

 17. Humphry Mercera op 23 december 2021 om 11:49

  Lieve mensen. De gelovigen geloven in een God maar je hebt ook mensen die voor God wil spelen Ze zeggen als je de vaccinatie haalt dat je niet erg ziek wordt of doodgaat. Wij zijn geboren om te sterven wanneer en hoe dat weet niemand. Er bestaat geen als en mijn wijlen oma zegt altijd . Je gaat dood als je tijd gekomen is. Alleen God weet de dag en tijd en hoe. Dus probeer een goed leven te leiden zodat je in rust kan gaan als de tijd gekomen is. Bidden helpt om met de Geest van God te communiceren en een manier om postief te blijven zodat de genezing zijn werk kan doen.

  • Marja Verschoor-Meijers op 3 januari 2022 om 10:23

   Dank voor je reactie Humphry, God is inderdaad onze geneesheer en niet onze medicijnman; maar mensen moeten zelf beslissen wat ze wel en niet innemen, daar hebben we een vrije wil voor gekregen. Het leven is een geschenk van God en daar moeten we goed mee omgaan. De Bijbel geeft ons enorm veel instructies en wijsheden om in volledige gezondheid te leven! Ik geloof daarnaast zeker ook dat God de tijd bepaalt, niet wij.

   • Elfriede Legters op 4 maart 2022 om 20:29

    Wij hebben ook een genezing mogen ontvangen van God. Mijn man lag op de ic net ernstige covid. Onze gemeente heeft voor genezing gebeden en wij hebben zoveel bijzondere tekenen ontvangen dat wij God heel dichtbij hebben ervaren. Na 6 dagen mocht mijn man van de ic af en de longarts stond echt te kijken van zijn snelle herstel . Wij zijn zeer dankbaar dat hij nog bij ons is.

    • Marja Verschoor-Meijers op 7 maart 2022 om 20:48

     Wat fijn om je bericht te lezen Elfriede, het zal zeker ook weer andere mensen bemoedigen. We weten niet waarom de een geneest en de ander niet, maar we zijn dankbaar met jullie!

 18. Ben van Buitenen op 7 mei 2022 om 18:39

  Ik wil eens ingaan op de gedachte dat God in de tijd van Handelingen wel genas, en nu niet meer. Kijk eens naar Mt 28:18-20. Ik lees daar:
  – Jezus heeft alle macht in hemel en op aarde
  – Hij zet dat vrij aan de leerlingen (“Ga daarom en …”). Wat dat precies is staat in Mk 16:17-18
  – Jezus is met ons tot de voleinding der wereld

  Zover is het nog niet: Dus Jezus geneest nog steeds door handen van zijn discipelen.

  Het is echter gevaarlijk om te vragen waarom soms geen genezing volgt. Heel snel kom je dan bij een schuldvraag (bijv. Je hebt niet genoeg geloof). Dit mag je niet doen, daarmee beschadig je mensen. Ik zal altijd bidden voor genezing. Ik kan geen 100% succes garanderen, maar ik wil wel 100% gehoorzaam zijn.

  • Marja Verschoor-Meijers op 11 mei 2022 om 21:54

   Hoi Ben, dank je wel voor je reactie. Jezus geneest inderdaad nog steeds door de handen van Zijn volgelingen. Of het gevaarlijk is om de vraag te stellen waarom niet iedereen geneest, weet ik niet. Die vraag kan tot goede gesrpekken leiden en tot nadere studie van het Woord. Maar als dat tot beschuldigingen leidt (je hebt niet genoeg geloof) is dat jammer. Want zelfs zonder geloof kun je genezing ontvangen :) Op je laatste opmerking kan ik alleen maar ‘amen’ zeggen!

 19. Harold op 12 mei 2022 om 08:50

  Kortgeleden heb ik een aantal studies gehoord waar één en ander me duidelijker is geworden.
  Ik geloof dat God nog steeds volledig kan genezen ook in deze tijd. Maar er is een reden waarom het nu minder of nauwelijks gebeurd.
  Toen Jezus gekruisigd was en de meesten van het joodse volk zich niet bekeerden kregen de apostelen en later Paulus kracht om tekenen en wonderen te doen in de naam van Jezus. In die Handelingen periode werd het evangelie aan de heidenen gebracht met wonderen krachten en tekenen. Waarom was dat? Romeinen 11:11-12 en Romeinen 10:19 zegt dat dit was om Israël tot jaloersheid te wekken. Jezus zei toen hij aan het kruis hing: Vader vergeef het hun want zij weten niet wat ze doen. Deze eerste weigering het evangelie aan te nemen werd hen vergeven. In de Handelingen periode krijgen ze een tweede kans. Die tweede kans hebben ze helaas laten liggen. In Handelingen 28:23-28 komt er daarom een eind aan de verkondiging van het evangelie van het Koninkrijk aan Israel. Dit duurt nu al ongeveer 2000 jaar waarin Israël tijdelijk terzijde is gesteld (Rom 11:15)
  Na de Handelingen periode krijgt Paulus een nieuwe openbaring van God. Dat staat o.a. in Efeziers 3:8-10 en Kolossenzen 1:26 en Titus 1:2 kort gezegd het geheim dat van voor de grondlegging der wereld bij niemand bekend was maar toen aan Paulus geopenbaard werd. Welk geheim? Efeziers 2:14-16 Dat jood en heiden tot één lichaam verbonden werden. D.w.z. het ontstaan van de gemeente van het Lichaam van Christus. Deze overgang die Paulus meemaakte had tot gevolg dat er geen genezingen meer plaats vonden zoals daarvoor. Het was dus vooral om Israël tot jaloersheid te wekken. God kan niet zonder zijn zoon(Israël) het Koninkrijk beginnen. Het ging dus niet om de wonderen en tekenen die ze toen zagen maar het was God te doen om te laten zien wie Hij is. Toen was het dus zien en geloven, nu is het geloven zonder te zien.

 20. Marja Verschoor-Meijers op 16 mei 2022 om 20:03

  Beste Harold, dank je wel voor je reactie. Ik ben niet bekend met die uitleg en zou me daar dieper in moeten vediepen. Het is nu inderdaad geloven zonder eerst gezien te hebben, maar genezingen zijn tegelijkertijd wel de TEKENEN waarvan Jezus zegt dat ze de gelovigen zullen volgen. Als deze tekenen ons niet volgen, ligt dat niet aan God of aan Israel, maar aan ons. De Bijbel zegt duidelijk dat God tekenen en wonderen (waaronder genezingen) door onze handen wil doen. Ik wil niet aan Zijn Woord twijfelen… wel aan mezelf :) Het blijft een interessant onderwerp van gesprek en studie!

 21. Sippora op 14 december 2022 om 11:48

  “Al het goede aanvaarden we van God, zouden we dan het kwade niet aanvaarden?” (Job 2,10).

  Ik raad aan om het boek Job in de Bijbel te lezen met betrekking tot de Almacht van God. En dat het duidelijk is dat God alles regeert en niemand anders. Hemel en aarde met alles erop en eraan en ernaast, erboven en eronder. Wie geeft leven en wie neemt het? God. Als mensen niet genezen ondanks geloof en alles te proberen uit hun eigen macht en kracht om wel genezing te ontvangen zou ik willen zeggen, God weet het, God ziet het, Hij ziet jou.

  Soms staan ‘ongelovigen’ die boos zijn op God dichter bij Hem dan de zogenaamde christenen. Want inderdaad, God laat lijden toe ter Zijne wil. Wie heeft de mens uit de hof van eden gestuurd dat was volgens mij niet de mens of de slang maar GOD zelf. Wie heeft de mens vervloekt, was dat de mens of de slang, nee GOD. Wie had gezegd dat we dood zouden gaan, ja inderdaad God. Wij waren ongehoorzaam maar God is het die straft. Het is geen zoetsappig gepraat of sprookje als er gezegd word dat God een plan heeft met je ziekte of met je leed in welke vorm dan ook. God schonk ons vergeving in Zijn Zoon. Jezus Christus is de oplossing, ga tot Hem en je zal leven krijgen, niet het leven dat we invullen met óns verstand maar het leven waar God het over heeft en zoiets kun je alleen begrijpen in relatie tot God en Zijn woord.

  Matteüs 11:28-29 NBG51
  Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven; neemt mijn juk op u en leert van Mij, want Ik ben zachtmoedig en nederig van hart, en gij zult rust vinden voor uw zielen

Laat een reactie achter