Vakantieplannen

Home | Blog | Leven | Vakantieplannen

In deze tijd van het jaar boeken mensen vaak hun zomervakantie. Op grond waarvan bepaal je waar je reis naar toe gaat? En wat is de overeenkomst met je spirituele reis door het leven?

vakantieplannen

Vakantiebeurs

Gisteren hadden we het kinderfeestje van onze tweede zoon in het Beatrixgebouw in de Jaarbeurs te Utrecht. Daar was een tentoonstelling over de ruimtevaart. Maar voordat we daar aan onze ‘ruimtereis’ konden beginnen, voerde de route eerst langs andere hallen. Daar was net de Vakantiebeurs begonnen. Via de deuren konden we een glimp opvangen van het gevecht om de gunst van de toerist.

Luxemburg

Nu hadden de touroperators aan ons niets. Niet alleen omdat we op een andere locatie moesten zijn, maar ook omdat we toevallig net die dag ervoor onze vakantie al hadden geboekt. Voor het vierde achtereenvolgende jaar gaan we naar dezelfde camping in Luxemburg.

Tip

We zijn deze vakantiebestemming op het spoor gekomen door een tip. Wij zochten een kindvriendelijke, niet al te prijzige, goed aan te rijden en natuurlijk leuke camping. Een vriend van mijn vrouw vertelde toen dat hun gezin in totaal zelfs negen jaar achtereen naar die camping was geweest. Omdat hij voor ons een credible witness is, vertrouwden we hem: hij had namelijk ook kleine kinderen, sprak uit lange ervaring en…was een vriend.

Volg Mij

Jezus riep mensen op om een geestelijke reis met Hem te beginnen. Het lukte Hem om wildvreemden achter Hem aan te krijgen. Niet voor even, maar drie jaar achtereen. Ook toen Hij na zijn dood, opstanding en hemelvaart als Gids niet meer bij hen was, bleven ze die weg bewandelen. Ze vonden zelfs hun eigen leven minder waard dan Jezus volgen. Waarom? Omdat ze merkten dat Hij betrouwbaar was: Hij deelde hun leven. Hij sprak uit ervaring. Maar bovenal was Hij een Vriend.

Vakantiefoto’s

De Amerikaanse schrijver Max Lucado gebruikt de volgende illustratie voor het volgen van Jezus. Niemand zal beweren dat het kijken naar vakantiefoto’s in een reisgids dezelfde ervaring oplevert als de locatie met eigen ogen te zien en te beleven. Maar vreemd genoeg lijken sommige mensen wel met de verhalen van anderen over Jezus genoegen te nemen, zonder zelf de stap te nemen met Hem op reis te gaan.

vakantiealbum

Geen garantie?

Door onze vakantieverhalen zijn er ook anderen in onze omgeving nieuwsgierig geraakt en gaan ze deze zomer ook naar ‘onze’ camping. Het is natuurlijk geen garantie dat ze net zo enthousiast over deze plek zullen worden. Campings kunnen om verschillende redenen tegenvallen.

Van de keuze om met Hem op reis te gaan heb ik geen spijt. Het avontuur met Hem is misschien niet de makkelijkste, maar wel de mooiste ervaring van mijn leven – kostbaarder dan de vakantie-ervaring in Luxemburg. Met nog meer voordelen dan deze camping: Jezus leert me kindvriendelijk te zijn (ook al zou je op grond van de misbruikschandalen in de kerk het tegendeel denken; een vreselijk voorbeeld van hoe Jezus’ volgelingen zelf niet altijd betrouwbare getuigen zijn). Het is nog dichterbij: overal kun je Hem volgen. En het is voor iedereen betaalbaar (ook al kan het wel betekenen dat je anders met je financiën omgaat).

Laatste ruimtereis

Van één plek heb ik alleen nog maar de ‘foto’s’: de eindbestemming van de reis met Jezus. De beelden van de hemel zijn te bewonderen in Gods fotoalbum: de bijbel. Maar niemand is er nog geweest. Maar ook als het om deze laatste ‘ruimtereis’ gaat, vertrouw ik Hem – Hij heeft er namelijk als enige wel ervaring mee: uit de dood is Hij opgestaan. En Hij belooft Zijn volgelingen daar weer te zien.

Heb je deze reis al geboekt?

Marien Kollenstaart

Ik ben 40% predikant in de Gereformeerde Kerk Vuren (PKN), 60% huisman in Ottoland, -100% getrouwd en vader van vijf kinderen, 110% voetball(iefhebb)er (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor