Vakantie: zwerven door een nieuwe wereld

Home | Blog | Bijbel | Vakantie: zwerven door een nieuwe wereld

Wat ga je doen in de vakantie? Van mij mag iedereen weten dat ik van hardlopen houd, maar vooral van lezen – en dat laatste kan ik langer volhouden. Vandaag realiseerde ik me dat al ons reizen naar onbekende, verre gebieden verbazend veel lijkt op lezen. Vooral het lezen in dat éne, bijzondere Boek, waarvan ik altijd een exemplaar bij me draag: een Bijbel.

vakantie: zwerven door een nieuwe wereld

Hoe gaan je leef-zwerftochten er uit zien, in je vakantie? En wat ga je beleven op je lees-zwerftochten in het Boek? Een paar suggesties…

Gewoon doen.

Dat is waar het om gaat bij de vakantie: nu hoeft er even niks. Helemaal geen dwang, en als niets verplicht is, dan wil ik juist dát doen. Een beetje gek, maar geen van ons allen is compleet normaal, toch?

Eerlijk zijn.

Elkaar in de ogen kijken, buiten de hectiek van het alledaagse, en zien waar het écht om gaat. Wat was er ook alweer belangrijk? En: in de spiegel kijken, en geconfronteerd worden met jezelf. Oeps. Dat kan zómaar met een boek gebeuren: dat je erdoor gepakt wordt, dat ‘t je niet meer loslaat.

Dichtbij.

De Middellandse Zee, of de Noordkaap (om maar wat te noemen), is natuurlijk niet dichtbij – maar het aardige van vakantie is dat je toch weer telkens heel dicht bij je thuiswereld bent. Je komt een vent tegen die precies op oom Dirk lijkt, en een vrouw die er net zo uitziet als je nicht Claartje. Je vergelijk het weer hier met wat je hoort over thuis, je praat over de gehaktballen thuis terwijl je van de Griekse moussaka smult. Een boek (en zeker dat ene Boek met een hoofdletter) kan je weer met nieuwe ogen laten zien wat eigenlijk heel dichtbij was.

Echt.

Ken je dat ook: echt worden? Het gaat bijna vanzelf, want in het simpele verloop van de vakantietijd zakt er een heleboel flauwekul naar de bodem – of het borrelt juist omhoog. En daar ga je dan een bepaald gevoel bij krijgen. Misschien wel een rotgevoel – dat is niet leuk, maar soms wel heilzaam.

Vrij zijn.

Het uitspansel was één van de eerste uitvindingen van God. Kijk maar omhoog! De eindeloze blauwe koepel met de stralende zon. Of de ontelbare sterren in de nacht, en de heldere maan. Zelfs de druilerige grijze wolken laten je je eindigheid beseffen. Maar de Eeuwige geeft je een enorme speelruimte.

Praten.

Maar misschien ook de stilte zoeken. Zwijgen en de stilte van de schepping om je heen voelen. Toch is stilte niet alles, want je hoopt dat je in een wereld terecht komt, waar je wordt meegenomen in de gesprekken die daar gehouden worden. Misschien is er wel een soort stem die tot je komt, van binnenuit… of toch van Iemand Anders?

Leefbaar.

Voor mij is een deel van de vakantie: lezen. Dat de wereld leesbaar is, vind ik geweldig, maar uiteindelijk moet diezelfde wereld vooral leefbaar zijn. Ik zoek opnieuw brokstukjes van m’n leven bij elkaar, om er straks mee verder te gaan.

EN NU – Ben jij ook een lezer?

En kun je je iets voorstellen bij de vergelijking tussen een boek (of Het Boek) en de wereld, het leven?

PS: wil je meer ontdekken over dit bijzondere boek, de Bijbel, doe dan de online cursus “Startersbijbel”.

Foto: sxc.hu

Henk Medema

Henk Medema (1950) is echtgenoot, vader van 4, opa van 8, en het grootste deel van z'n werkzaam leven actief geweest in de media: als uitgever, schrijver, redacteur. Volg mij op twitter.com/medema. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor