Jezus en de tankman

Home | Blog | Inspiratie | Jezus en de tankman

tankman

Een tijdje geleden stuitte ik op bovenstaande foto. China 1989. Wekenlang zijn er rellen in de hoofdstad Beijing. Studenten eisen meer vrijheid. Om de protesten te beëindigen zet de regering geweld in. Dan breekt 5 juni 1989 aan. Er rolt een lange rij tanks het Plein van de Hemelse Vrede op. Tegelijkertijd zien we een anonieme man op het midden van de weg staan. De voorste tank draait naar links, naar rechts, weer terug, maar de man beweegt telkens mee. De tanks komen tot stilstand. Één man stopt in z’n eentje een volledige rij tanks zonder geweld te gebruiken. Het is een verhaal wat mij erg bekend in de oren klinkt…

Goede Vrijdag

Het herinnert mij aan Goede Vrijdag. Waarom noemen we de dag dat Jezus werd gekruisigd goed? Daarvoor moeten we terug naar het paradijs. Daar was het prachtig en goed. Tot die ene dag. De dag dat de mens besloot om als God te zijn. Om in opstand te komen. De relatie tussen God en mens werd verbroken.

Het virus wat zonde heet

Het gevolg? Alle pracht, liefde, en verbondenheid verdwijnt uit de mens en uit de schepping. Ziekte, dood, schaamte, oorlog, ruzie, leugen en onrecht doen zijn intrede. Het is een virus wat in ieder mens aanwezig is. En dit virus tast de mens en de relatie tussen God en mens aan.

Het medicijn dat Jezus heet

Gelukkig heeft God de mens niet de rug toegekeerd. Hij bedacht een medicijn. Een bizarre oplossing. God werd mens. Jezus komt in de wereld om af te rekenen met het virus wat ons zo in de macht heeft. Dat wordt al zichtbaar in Zijn leven. Waar Jezus komt wordt het goede en het mooie zichtbaar. Iets van het paradijs komt terug. Mensen worden bevrijd van hun schaamte. Vergeving vindt plaats. Zieken genezen en doden staan op.

Maar om ons volledig van dit virus te kunnen bevrijden, behoorde er een prijs betaald te worden. Iemand moet ervoor sterven. Jezus of ik. En het meest logische zou zijn dat ik dat ben. Ik sterf aan het virus wat mijn lichaam aantast.

Maar dat gebeurde juist niet! Jezus rekent af met het virus. Door een zogenaamde bloedtransfusie kunnen wij worden genezen. Jezus zegt zelf:

‘Dit is Mijn bloed (…) dat voor velen wordt vergoten tot vergeving van zonden. – Mattheüs 26:28

Op Goede Vrijdag vloeit het bloed. Jezus sterft op een verschrikkelijke manier. Hij ruilt zijn leven in voor het jouwe. Omdat Hij ons niet kwijt wil. Omdat Hij opnieuw in verbondenheid met ons wil leven. Net als in het paradijs.

Jezus als de ‘Tankman’

Daarom is Jezus is te vergelijken met de ‘Tankman’. In Zijn eentje zorgt Hij ervoor dat het virus dat ieder mens aantast wordt gestopt. Dat leek onmogelijk. Maar Zijn bloed is het medicijn.

Dat is Goede Vrijdag.

Een inktzwarte dag met prachtige gevolgen.

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor