In welke taal is de Bijbel geschreven?

Home | Blog | Bijbel | In welke taal is de Bijbel geschreven?

De Bijbel is, zoals je zult begrijpen, niet in het Nederlands geschreven. Maar in welke talen dan wel? Grieks? Latijn? De Bijbel is geschreven in drie verschillende oude talen: Hebreeuws, Aramees en Grieks. Het zijn niet alleen oude talen, maar ook moderne talen die nog steeds gesproken worden. Maar voor een moderne Griek is het oude Grieks onleesbaar. Net zoals voor een Nederlander het oud Nederlands moeilijk te begrijpen is. Misschien gaat het 15e eeuwse Elckerlijc nog wel (check wikipedia), maar nog oudere teksten niet meer.

Hebreeuwse grondtekst

Hebreeuwse grondtekst

Hebreeuws

Het grootste deel van het Oude Testament van de Bijbel is geschreven in Hebreeuws. De taal werd al 1500 voor Christus gesproken. Het Hebreeuwse Alfabet kent 22 karakters (allemaal medeklinkers, klinkers werden later toegevoegd) en wordt, anders dan onze taal, geschreven van rechts naar links.

Aramees

Het oude Aramees werd door de Arameeërs gesproken die in het noorden van Syrië woonden. Een paar stukken uit het Oude Testament zijn geschreven in deze oude taal (denk dan aan Genesis 31:47, Ezra 4:8-6:18, 7:12-26, Jeremia 10:11). De vergelijking wordt nog weleens gemaakt dat het Aramees net zo op Hebreeuws lijkt zoals het Portugees op Spaans. Het Aramees werd ook gesproken in de tijd van Jezus.

Nieuwe Testament

Het Nieuwe Testament is niet geschreven in het Hebreeuws. Het werd ook bijna niet meer gesproken in de tijd van het Nieuwe Testament. Het was vooral Grieks en dan de eenvoudige vorm (Koine Grieks) daarvan. Dus niet het ingewikkelde Grieks van de bovenklasse.

Door de eeuwen heen is de Bijbel vertaald in allerlei talen. Het begon met een paar talen uit het Midden-oosten. Ondertussen is de Bijbel in meer dan 2000 talen vertaald!

Meer weten over de Bijbel? Volg dan de online cursus StartersBijbel.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Wouter van der Toorn

Art Director van Jesus.net, blogger op Creatov.nl. Met liefde voor mooie verhalen, nieuwe media, geloof, films en muziek. Voor nog veel meer inspiratie, ga naar mijn blog » (Disclaimer)

Laat een bericht achter