Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw?

Home | Blog | God | Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw?

Ik hoor mijn moeder nog steeds het kinderliedje zingen: “Stil maar, wacht maar, alles wordt nieuw – de hemel en de aarde… “ Op momenten dat ik verdrietig was of bang, was het een heerlijk, troostvol liedje. Juist op het moment dat je bang bent, verdrietig bent of het even niet ziet zitten, geeft het besef dat je een hoopvolle toekomst hebt rust.

Redden van wanhoop

Ik besef dat dit als een typische christelijke dooddoener kan overkomen, maar dat is niet zo ontdekte ik deze week. We zijn momenteel ons nieuwe (heel oude) huis aan het verbouwen en inmiddels is de stukadoor aan de slag (hoera!). Tijdens een koffiegesprek hadden we het over een heftige gebeurtenis in zijn familie waarbij zijn vader naar het kapelletje van het ziekenhuis ging. Op zulke momenten weet je dat je het niet in de hand hebt, je moet door je knieën, zo verwoordde hij het treffend. Niet dat hij christelijk is, integendeel. Maar waar we hoop nodig hebben, weten we dat we ons moeten richten tot iets of iemand dat groter is dan onszelf. Om ons te redden van onze wanhoop.

Als alles mogelijk zou zijn, zou je dan ook niet naar een nieuwe wereld verlangen?

Stilte en wachten

Maar is stil worden en wachten dan de weg wanneer je je hopeloos voelt? In ieder geval niet de énige weg die de Bijbel wijst. De Bijbel staat namelijk vol liederen, ook wel de Psalmen genoemd. Ze laten op een prachtige manier zien hoe mensen hun nood, hun boosheid, hun verdriet en hun wanhoop met God delen. Ik vind dat een prachtig bewijs dat de God van de Bijbel er altijd weer op uit is om in een relatie met mensen om te gaan. In Zijn Boek staat het vol met rauwe, emotionele menselijke liederen waarin alles wat mensen meemaken terugkomt. Stil worden, wachten hoeft dus niet lijdzaam te zijn. Je mag stil worden en wachten terwijl je bij God bent. En je kunt er ook voor kiezen om te roepen, te klagen en te huilen bij God.

Is stil worden en wachten de weg wanneer je je hopeloos voelt?

Nieuwe wereld

Maar hoe zit het dan met het hoopvolle ‘alles wordt nieuw’? Het liedje is geïnspireerd op Openbaring 21, helemaal achteraan in de Bijbel. Er wordt gesproken over een nieuwe hemel en een nieuwe aarde. Ik merk dat veel mensen in deze tijd daar niet meer in geloven, we geloven alleen in wat we zien of kunnen beredeneren. En toch, als alles mogelijk zou zijn, zou je dan ook niet naar een nieuwe wereld verlangen? Waar geen dood, geen verdriet, geen ziekte meer is? Waar we geen wanhoop meer ervaren? Te mooi om waar te zijn? Ik merk dat het geloof in de komst van een nieuwe wereld me juist NU kracht geeft. Ik hoef het niet allemaal te verwachten van dit leven. Tegenslagen, crisis, pijn en verdriet raken me wel, maar ze maken mijn leven niet totaal hopeloos.

Ik ben benieuwd hoe jij naar de toekomst kijkt en wat dat beeld van de toekomst nu met je doet. Je reactie is welkom! En wil je meer weten over de hoop die Jezus geeft? Doe dan de (gratis online) WaaromJezus-cursus.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor