Squid Game: Op zoek naar verlossing?

Home | Blog | God | Squid Game: Op zoek naar verlossing?

Sinds eind september van dit jaar is de Koreaanse serie Squid Game op Netflix te zien. De serie gaat over mensen die diep in de schulden zitten en daarvan verlost willen worden. Squid Game wordt door veel mensen – naar mijn mening terecht – bekritiseerd. Toch houdt deze serie onze westerse maatschappij een spiegel voor. Al is het spiegelbeeld niet fraai.

Squid Game

Squid Game is een serie voor 16 jaar en ouder en gaat over mensen die diep in de schulden zitten. Door een spel op leven en dood te spelen hopen zij een uitweg te vinden uit hun ellendige omstandigheden. Het Squid Game bestaat uit een reeks kinderspelletjes, waarbij de verliezers worden geëlimineerd. Tijdens het eerste spel blijkt dat eliminatie in de meest letterlijke en brute vorm moet worden opgevat.

Eén deelnemer gaat aan het eind met de prijzenpot van ongeveer 40 miljoen euro naar huis. De andere deelnemers sterven tijdens het spel. Technisch gesproken hoeft geen enkele deelnemer zich aan het einde van het spel meer zorgen te maken over schulden. De winnaar, omdat hij of zij alle schulden zal kunnen aflossen. De andere deelnemers omdat zij het er niet levend af zullen brengen. Een mens wordt immers niet door schulden achtervolgd in het graf. Dat klinkt bot, maar raakt naar mijn idee wel de (onaangename) toon van de serie.

Via social media kunnen kinderen van jonge leeftijden met de serie in aanraking komen. Bijvoorbeeld via TikTok.

Op zoek naar verlossing

De deelnemers aan het spel zijn allemaal ten einde raad. Het zijn nobodies die in allerlei opzichten hebben gefaald in de maatschappij. De hoofdpersoon heeft zich bijvoorbeeld in de nesten gewerkt door een gokverslaving. Dit heeft hem zijn huwelijk gekost en dreigt hem ook definitief het contact met zijn dochter te kosten. Hij leeft op de zak van zijn oude moeder.

De deelnemers lijden allemaal onder torenhoge schulden. Ze hebben familieleden, vrienden en personeelsleden tekort gedaan. Ze kunnen zich het leven naar de maatstaven van de wereld niet meer veroorloven. Zijn in feite dood door de macht van de zonde. Ten einde raad besluiten zij zich in het Squid Game te storten. Na het eerste spel besluiten de deelnemers te stoppen vanwege het brute karakter van het spel, maar al snel komen zij terug op hun beslissing.

Kinderen van de basisschool leeftijd spelen Squid Game na. Eliminatie leidt daar niet tot de dood, maar wel tot een flinke schop onder je kont (of erger).

Gaandeweg het spel vervaagt het verschil tussen de ‘goeden’ en de ‘slechten’. De omstandigheden brengen het slechtste in de deelnemers naar boven. Ze zijn bereid om zelf het leven van een andere deelnemer te nemen als hen dat dichter bij de eindoverwinning brengt. Zo ben je er als kijker getuige van dat ieder moreel besef langzaam vervaagt. Alles moet wijken voor dat ene doel: verlossing uit een ellendige situatie die in het teken staat van schulden. Gaandeweg de serie lijkt het steeds logischer te worden dat een loser geëlimineerd moet worden. Kinderen van de basisschool leeftijd spelen Squid Game na. Eliminatie leidt daar niet tot de dood, maar wel tot een flinke schop onder je kont (of erger).

De spiegel

Bij het kijken van de serie kreeg ik steeds een wat ongemakkelijk gevoel. Het is wat mij betreft een nare serie die laat zien wat er mis is in een wereld zonder Jezus. Daar moet je voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij en ben je wat je doet en hebt. Dat kan tot grote problemen leiden. Voor sommige mensen uiten die problemen zich in eerste instantie in financiële zin, omdat zij zich diep in de schulden werken om maar te kunnen voldoen.

Het zicht op wie we werkelijk zijn en wat onze werkelijke identiteit is kunnen we dan volledig kwijt raken. Ons leven kan dan waardeloos lijken. Dus waarom zouden we dat leven niet op het spel zetten door deel te nemen aan een spel, zoals Squid Game? Ik zie het voor me dat mensen zo ver zouden willen gaan. Dat er mensen zijn die dit spel als product aan de man willen brengen.

Het zicht op wie we werkelijk zijn en wat onze werkelijke identiteit is kunnen we door schulden volledig kwijt raken.

Voorlopig kan ik mij nog niet goed voorstellen dat zo’n Squid Game in de werkelijkheid zonder strafrechtelijke consequenties blijft. Maar, wie weet? Onze westerse samenleving wordt steeds individueler. We kunnen over steeds meer dingen zélf beslissen. Er gaan steeds meer stemmen op dat we ook moeten kunnen beslissen over (het beëindigen van) onze eigen levens. Is het dan zo gek om te denken dat een Squid Game in de toekomst mogelijk zou zijn als mensen die geen hoop meer hebben er maar uit vrije wil voor kiezen om mee te doen, zoals in de serie ook het geval is? Ik vind het een weerzinwekkende gedachte, maar durf het ook niet uit te sluiten.

Échte verlossing

Ik moest denken aan een gedeelte van de brief van Paulus aan de Romeinen:

De schepping ziet verlangend uit naar het moment waarop zal blijken wie de kinderen van God zijn. De hele schepping is namelijk onderworpen aan dood en verval, hoewel niet uit eigen vrije wil. God heeft dat gedaan als gevolg van de zonde. Maar er is hoop! Ook de schepping zal bevrijd worden uit de macht van dood en verval en dezelfde heerlijke vrijheid krijgen als de kinderen van God. Wij weten dat de hele schepping in afwachting van dat grote moment nog altijd zucht en kreunt als een vrouw die moet baren.

Paulus zegt dat een leven op aarde zinloos is zonder God. Dat zo’n leven in het teken staat van dood en verderf. Het beeld dat Squid Game oproept beantwoordt daar volledig aan. De serie laat dat zien voor de groep nobodies, maar ook voor de groep mensen met (te) veel geld. Op verschillende momenten in de serie komt ‘het geloof’ aan de orde. Eén van de deelnemers aan het spel is een christen. Hij wordt door de andere deelnemers belachelijk gemaakt vanwege zijn geloof. Daarnaast zijn er een aantal scenes waarin borden op straat te zien zijn waarop staat dat God de wereld zal oordelen. De mensen hebben het niet in de gaten. Veel kijkers van de serie zullen hier ook geen aandacht aan besteden. Of het misschien zelfs belachelijk maken. Geloof in de marge. Ook dat lijkt in onze westerse samenleving steeds meer realiteit te worden.

Alles wordt nieuw

Hoe mooi is het dan dat Paulus zegt dat de hele aarde zal worden bevrijd van dit zinloze bestaan, waarin alles in de dood eindigt. Als Jezus terugkomt dan zal de hele schepping worden vernieuwd. Dan is er geen dood, verdriet en pijn meer. Alles wordt nieuw. Wat een troost voor de vele nobodies van deze wereld, die we ten diepste allemaal zijn! Wat een troost voor degenen die beschadigd zijn geraakt in het leven. Door zijn leven te geven heeft Jezus afgerekend met de macht van zonden en dood. Ieder die in hem gelooft zal eeuwig leven. In ons huidige leven wil God ons daar al een voorproefje van geven. Het is beschikbaar voor iedereen die in een levende, liefdevolle relatie met God leeft.


Wil je reageren? Dat mag onder deze blog, of door contact met ons op te nemen. Wil je graag meer lezen over hoe Jezus echte verlossing brengt? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via contact@ikzoekgod.nl (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Martijn van Geilswijk

Man van mijn vrouw, vader van 5 kinderen, voorganger, fietser en navolger Lees meer blogs van Martijn. (Disclaimer)

6 reacties

 1. Sander op 1 november 2021 om 11:13

  Vind het een nare serie programma wat onwerkelijk is een minder spel spelen en je komt te overlijden als je het spel verliest het heeft niets met het geloof te maken mensen die in de schuld komen door eigen schuld gaan mee doen .

  Tja het heeft totaal niets met geloof te maken het geloof is veel mooier en ken je niet vergelijken met dit complete onzin serie op Netflix mensen raken er in de ban van verslaafd aan het spel zijn er niet genoeg mensen overleden door oorlog ziekte en geweld op de wereld .

  Het geloof is zo mooi helaas geloven niet veel mensen meer en keren ze hun rug toe naar het geloof maar daar komt verandering in als ze boven komen en het licht zien er is meer tussen hemel en aarde waar zijn de mooie programma.s van vroeger ik mag nog graag kijken naar een geloof film .

  Helaas komen meer mensen niet door hun schuld in de problemen ontslag weinig in komen kunnen de rekeningen niet meer betalen maar ook God en jezus vangen hun op als hun tijd is mag je de hemel in is daar je verlossing verlichting en je ziet je familie weer en je vrienden die je voor gegaan zijn .

  Blijf geloven ook al is het een moeilijke tijd er is immers meer tussen hemel en aarde en deze serie hoort helaas in deze tijd waar geweld drugs en geld gebrek aan de orde van de dag is maar mijn mening is ik vind de serie helemaal niets heb Netflix ook opgezegd .

  Het is jammer dat de wereld zo geworden is de aarde is gesticht in harmonie liefde respect voor elkaar zo had jezus en God ook voor ogen helaas is de vooruit gang ook achter uitgang maar ook in deze moeilijke tijd houd jezus en God nog van je en veel zonde worden vergeven of je krijgt er in de hemel een straf voor waar na je weer in de hemel welkom bent en je familie weer in de armen mogen sluiten .

  Helaas zijn er ook feiten waar je de hemel niet meer in mag komen maar dat hebben de mensen zich zelf aan gedaan noem wat feiten moord misbruik en enc dat word ook gestraft en al zou je boven zijn komen en niet de hemel het paradijs in mogen ken je huilen drammen maar dat zal niet werken .

  Een gezegende dag toegewenst amen

  • Martijn op 3 november 2021 om 15:24

   De serie laat iets zien over de leegte en hopeloosheid zonder Jezus. Je kunt een spel winnen en rijk worden, maar nog steeds arm en hopeloos blijven. Die spiegel houdt de serie ons voor.

 2. Adaja op 1 november 2021 om 12:01

  Er zitten nog veel meer lagen in dan je benoemd. Bijzondere serie. Niet om wat er allemaal in gebeurd. Dat is verschrikkelijk, maar de realiteit in een wereld zonder God. Het houd ons, zoals je zegt een spiegel voor. Wil je blijven lopen op die weg, de weg van de wereld zonder God of kies je een andere weg, degene die Jezus wijst. Die van liefde en gerechtigheid.

  Er zijn nog twee aspecten aan de serie die je niet hebt genoemd. Laten we reeel en eerlijk blijven, ook op deze site. Er is een meisje die niets met geloof te maken wil hebben. Later blijkt hoe dat komt; haar vader, een dominee, heeft haar verschrikkelijke dingen aan gedaan terwijl hij steeds de woorden sprak; ‘Vader, vergeef mij mijn zonden’. Deze verschrikkelijke dingen gebeuren ook in een kerk. En dat mag niet, nooit in de doofpot.

  Zelf vond ik het beeld van de laatste speler mooi. Hij wilde zijn vriend niet doden. Hij wilde op het laatst zijn ‘verdiende’ geld nog opgeven om samen uit het spel te stappen….
  Ik zal het einde niet verklappen.

  En wat blijkt. Geld maakt niet gelukkig. Doodongelukkig eigenlijk. De winnaar raakt het met geen vinger aan. Gebruikt het niet. Behalve om het goede te doen, weg te geven aan de ander.

  Goede confronterende serie. Het enige wat jammer is is dat ze niet verwijzen naar de God van liefde en gerechtigheid. Bij Hem is het echte, volle leven te vinden.

  • Sander op 1 november 2021 om 16:26

   Helaas gebeuren er ook in de kerk dingen wat niet mag gebeuren maar ook dat word bestraft als de b.v dominee naar boven gaat die gaat dan niet naar de hemel maar naar een hele andere afdeling n ze ambt word hem afgenomen .

   Helaas gebeuren er in de wereld dingen wat niet door de beugel gaat en wat niet meer goed gepraat ken worden de personen zullen hun straf niet ontlopen geloof heilig dat er meer is tussen aarde en hemel heb ooit is boven mogen kijken zag planten en bloemen die je niet op aarde vind .

   Helaas gebeuren er dingen die niet mogen gebeuren en soms in de doofpot verdwijnt maar ben er heilig van overtuigd dat je als je bij de hemel poort komt je hele leven bekend is je daden God straft harder dan je denkt alleen goede zielen komen er in en niet alle zondes worden vergeven

   • Martijn op 3 november 2021 om 15:31

    Denk je dat er voor zo iemand alleen straf is? Of zou er ook vergeving mogelijk zijn? Vergeving is toch een belangrijk onderdeel van de Bijbelse boodschap.

  • Martijn op 3 november 2021 om 15:28

   Er zit heel veel in de serie, maar ik wilde niet alles verklappen. Dat meisje waar je naar verwijst heb ik gemist, maar is ook niet echt een hoofdlijn van het verhaal. Het sluit wel aan bij de negatieve stereotypen die naar voren werden gebracht over mensen die geloven.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor