Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Home | Blog | Bijbel | Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Terug van vakantie. Een paar weken zonder whatsapp, wifi, krant, radio. Heerlijk. Dat voelde als echt terugtrekken, als echt vakantie hebben, als echt vrij zijn.

Terugkomen van vakantie gaf me het gevoel dat ik even van de wereld was weg geweest. Ik hoorde van de aanslag in Nice, van de coup in Turkije, van de oorlog in Syrië die maar doorgaat. Wat gaat er toch om in mensen. Wat een haat, wat een onvrede, wat een agressie. Er is zoveel slechtheid in mensen. Even dacht ik dat het zoveel heerlijker zou zijn om mezelf niet alleen tijdens de vakantie, maar het hele jaar af te sluiten van het nieuws uit de buitenwereld. Geen confrontatie meer met racisten, terroristen, milieuvervuilers, zakkenvullers, uitbuiters, dierenmishandelaars….

Anger inside

Eerlijk naar mezelf kijken

Tot ik besefte dat mezelf afsluiten nergens toe leidt. Sterker nog: dat zou een ontkenning van het echte probleem zijn: slechtheid zit net zo goed in mijzelf! Oké, niet dat mijn slechtheid het nieuws haalt – gelukkig maar. Maar toch. Als ik een ongeduldige moeder haar kind hardhandig zie meetrekken, voel ik me beter. Op het strand categoriseer ik mensen in mooi, mooier en lelijk. Als iemand mij geen voorrang geeft, terwijl ik toch echt van rechts kwam, scheld ik hem in mijn gedachten uit. Als het mij niet uitkomt, neem ik geen tijd om écht te luisteren naar mijn kinderen, doe ik wat ik wil en ga ik aan hun gevoelens voorbij.

De Bijbel als eerlijke spiegel

Ik heb dan geen nieuws gevolgd deze vakantie. Mijn bijbel had ik wel mee en ging af en toe open. Verbluffend hoe actueel dat oude boek steeds weer blijkt te zijn. De bijbel houdt ons mensen een spiegel voor:

“Er is geen mens die altijd goed doet, zelfs niet een. Niemand is wijs, niemand is trouw aan God. Iedereen is slecht en oneerlijk. Geen mens is goed, zelfs niet een. Mensen spreken alleen maar kwaad, en ze vertellen alleen maar leugens. Hun woorden zijn slecht en gevaarlijk. Ze liegen en bedriegen. Ze plegen graag moorden. Overal brengen ze geweld en ellende. Vrede krijgt bij hen geen kans. En eerbied voor God hebben ze niet. … Voor iedereen geldt: niemand heeft een excuus voor zijn slechte gedrag. Iedereen is schuldig tegenover God. [De Bijbel, Paulus brief’ aan de kerk in Rome, hoofdstuk 3 vers 10-19]

Is de mens goed?

Ik heb in de afgelopen jaren veel studenten gesproken. De meesten waren ervan overtuigd dat de mens in principe goed is. En is dat niet wat we allemaal het liefste willen geloven? Toch begint Jezus zijn boodschap op aarde met ‘bekeer u’ (Matteüs 4 vers 17). Niet zo vreemd als je in deze spiegel kijkt. (Heb je ’t goed gelezen? Lees het nog eens!)

Niet altijd fijn, wel goed voor me

Blijkbaar neemt Jezus ons spiegelbeeld heel serieus. De meeste mensen in zijn tijd deden dat niet. En ook ik doe dat liever niet… Het geeft me meer voldoening om een andere moeder (die ik helemaal niet ken) te bekritiseren, zodat ik me daardoor een betere moeder kan voelen. Het is echt fijner om mezelf mooier te voelen, als ik vind dat anderen te dik zijn, grote voeten hebben, te veel sproeten hebben – en vul zelf maar in wat jij niet mooi vindt in het uiterlijk van anderen. Ik geef liever de ander de schuld van zijn onvoorzichtigheid in het verkeer, dan dat ik aan mijn korte lontje herinnerd wil worden. Het gaat me beter af om mezelf te rechtvaardigen door te zeggen dat ik moe ben, en dat de kinderen dus maar geduld met me moeten hebben. Het is gemakkelijker om mezelf te rechtvaardigen, dan om te erkennen waar ik zelf schuld heb.

“Niemand heeft een excuus voor zijn slechte gedrag…”

Durf jij je je hart te doorzoeken?

Misschien begint Jezus daarom zijn missie wel met de boodschap ‘bekeer u’. Je zou bekeren ook kunnen zien als: doorzoek je hart. Waar is veroordeling, slachtoffergevoel, jezelf rechtvaardigen, jaloezie, trots, egoïsme, driftbuien of gebrek aan liefde?
Pas wanneer je jezelf niet meer rechtvaardigt door je eigen schuld kleiner te maken en die van de ander groter, pas dan maak je echt ruimte voor Jezus in je hart. Pas dan krijgt hij ruimte om je liefdevol te laten zien waar je anderen onrecht aan doet – zelfs wanneer het niet het nieuws haalt. Pas dan kan je het nieuwe leven beginnen waar Jezus het óók zo vaak over heeft.

De boodschap van Jezus ‘bekeer u’ is zachtjes uitgedrukt niet zo populair. Dat was in zijn eigen tijd al zo. Maar toch de vraag en uitdaging: kijk eens eerlijk in de spiegel van de bijbel. Wat zie jij dan? Of anders gezegd: wil jij zien wat Jezus in jou ziet?

Wil je meer over deze Jezus te weten komen? Doe dan de “Waarom Jezus?-cursus”. Je kunt hier ook contact met ons opnemen om je eigen verhaal (spiegel) met ons te delen. We luisteren graag naar je!

Sieneke Ribberink

Trainer, studie- beroepskeuze coach, hardlopen, Utrecht Overvecht, geniet van verschillende culturen. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor