Polarisatie: sta ik werkelijk open voor de ander?

Home | Blog | God | Polarisatie: sta ik werkelijk open voor de ander?

Corona houdt de wereld momenteel in haar greep. Mensen worden ziek, mensen verliezen hun baan en overal ter wereld zijn mensen bang. Eén van de effecten die mij bijzonder interesseert is dat de wereld niet alleen bang, maar ook boos aan het worden is. Er lijkt wel een virus van intolerantie mee te komen met corona. Je hoort over protesten die uit de hand lopen, agenten werden mishandeld omdat een klein feestje op een boot niet was toegestaan en, erg schrijnend, de cijfers rondom huiselijk geweld stijgen snel. We worden als mensen teruggeworpen op onszelf. De wereld is bedreigend geworden en we lijken in een soort overlevingsstand te komen waarin de focus op onszelf komt te liggen.

Wees gastvrij

Afgelopen week las ik in Romeinen 12, een brief van Paulus aan mensen in Rome, waarin hij oproept voor een ‘Nieuw Normaal’. “Ik wil dat jullie je denken vernieuwen, op een manier die past bij hoe God deze wereld in gedachten heeft.” Dat legt Paulus verder uit in de tekst daarna. Heb elkaar lief, zegen de mensen die jou tegenwerken, vervloek ze niet. En dan staat er een kort zinnetje: en wees gastvrij.

Liefde voor de vreemdeling

Misschien is die gastvrijheid wel het medicijn tegen het virus van de intolerantie. In de Bijbel wordt het Griekse woord Philoxenia gebruikt voor gastvrijheid. Letterlijk betekent het liefde voor de vreemdeling. Gastvrijheid is volgens de Bijbel dus veel meer dan je gasten goed verzorgen, alles voor ze klaarzetten en het ze goed naar de zin maken. Het gaat over werkelijk voor de ander open staan, de ander werkelijk willen zien zoals hij of zij is.

Misschien is die gastvrijheid wel het medicijn tegen het virus van de intolerantie.

Gezien voelen

Stel jij mag kiezen: Je mag bij een koninklijke receptie komen waar je bij binnenkomst de hand krijgt van de koning en dat hij je die avond nog een keer vriendelijk toeknikt terwijl je geniet van allerlei luxe eten te midden van allerlei interessante mensen. Óf je krijgt een persoonlijke uitnodiging van de koning om bij hem thuis te komen. Je eet mee aan de keukentafel met zijn gezin en na het eten nodigt hij je uit voor een borrel in zijn studeerkamer om met je door te praten. Waar zou je voor kiezen? Welke vorm van gastvrijheid zou het meeste met je doen? En de belangrijkste vraag: Waar zou jij je het meest gezien voelen?

Foto: ANP OLAF KRAAK

Openstaan voor de ander

Gastvrijheid is werkelijk openstaan voor de ander, de ander de ruimte geven om zichzelf te zijn omdat jij jezelf bent bij de ander. Ik geloof dat deze wereld wel wat meer van die gastvrijheid kan gebruiken. In deze tijd kan je weinig tot geen mensen thuis ontvangen, maar je hart openstellen voor de ander en werkelijk willen luisteren en zien wie de ander is, dat kan overal! Ik ben heel benieuwd wat jij aan gastvrijheid kunt tonen. Deel je je ervaringen met ons?

Welke vorm van gastvrijheid zou het meeste met je doen?

Uitnodiging van de Koning

Tot slot… Die koning waar ik over sprak? Er is ook voor jou een uitnodiging om bij Koning Jezus aan zijn tafel te komen. Je bent zeer welkom! Hij ziet je zoals je werkelijk bent en je hoeft je niet om te kleden. Kom maar gewoon zoals je bent.

Meer weten wie die Koning Jezus is? Volg dan (gratis) de online cursus WaaromJezus?.
Heb je een vraag? Reageer dan gerust en stel je vraag.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter