Op bezoek bij God

Home | Blog | Geloof | Op bezoek bij God

Regelmatig spreek ik met studenten over God en over geloof. Ik bevraag ze over hoe ze in het leven staan en wat ze wel en niet geloven. Toch blijven sommige gesprekken me verbazen.

studenten in gesprek

Agnostische studenten

Laatst sprak ik weer een student in de kantine van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. De jongen zei dat hij agnost was. Dat betekent zo ongeveer dat je niet zeker weet of er wel of niet een God bestaat, en dat het ook niet mogelijk is om erachter te komen.

We hadden een goed gesprek en ik stelde hem uiteindelijk voor een keuze. Ik vroeg hem of hij God persoonlijk zou willen leren kennen als dat toch mogelijk was. Ergens verwachtte ik dat hij zou zeggen “ja natuurlijk!”. Want ja, wie zou nu niet de God van hemel en aarde willen leren kennen? Dat is net zoiets als nee zeggen tegen een ontmoeting met Johan Cruyff wanneer je voetbalfan bent. Ik had alleen over het hoofd gezien dat deze jongen niet in voetbal geloofde. Zijn antwoord was dan ook “nee”. Zijn leven was prima in orde en hij had geen behoefte aan een of andere god in zijn leven.

God in een kamer van 3 bij 3

Omdat we een positief en open gesprek hadden kreeg ik de ruimte om de vraag anders te formuleren. Ik stelde hem voor de volgende keuze; Stel, er zit hier naast ons een kamer van 3 bij 3 meter. In die kamer staat een tafel met 2 luie stoelen. En stel dat je zeker wist, zonder enige twijfel, dat God, de schepper van jouw leven en jouw wereld in die kamer zat, hopend dat jij binnen zal komen om elkaar te leren kennen. Wat zou je doen? Zou je de kamer ingaan?

De student moest even nadenken over de vraag, keek me vervolgens aan en zei “Ja, dan zou ik Hem wel willen ontmoeten”.

Kom jij die luie stoel vullen?

Woorden als ‘God’ en ‘geloof’ kunnen soms vage begrippen zijn omdat ze niet in ons denken passen. Maar wat als dat voorbeeld van die kamer voor ons allemaal de werkelijkheid zou zijn? Wat als God Zijn eigen leven gaf zodat wij alleen nog maar de kleine moeite hoeven nemen om die kamer binnen te lopen? Die kamer waar een liefdevolle en geduldig God zit te wachten tot jij die andere luie stoel komt vullen.

God wil niet zijn voet tussen jouw deur stoppen. Hij hoopt alleen dat je Hem de kans gunt elkaar te leren kennen.

Die God, die liefdevolle Vader, Schepper en Redder zit geduldig te wachten op jou.

Gun jij Hem en jezelf die eerste ontmoeting? Hij wacht op je, en Hij is maar 1 gebed ver weg.

Robert de Heer

Robert de Heer is werkzaam als studentenwerker voor Agapè StudentLife. Hij houdt van zijn vrouw Kimberly, zijn dochters Imma en Jaël, én van het avontuurlijke leven wat God hun geeft in Rotterdam. (Disclaimer)

3 reacties

 1. Wietze Baron op 9 augustus 2015 om 16:52

  Robert:
  Mocht iemand van bijv. Astro TV jou zeggen dat hij/zij jou absoluut zeker je toekomst kan voorspellen, zou je daar dan op ingaan? De meeste van ons gelukkig niet, want we weten wel dat zulke claims niet waar te maken zijn. Zo is het ook met jouw claim dat jouw God op ons wacht. De meeste van ons weten ondertussen wel dat er vele geloven zijn met vele soortgelijke claims en dat de boeken en persoonlijke ervaringen waar die claims op gestoeld zijn onverenigbaar zijn. Dat er veel is dat we niet weten (misschien wel iets of iemand) is ook duidelijk. Daar zullen we het bij moeten laten. Gelovigen hebben meestal niet in de gaten hoe aanmatigend hun claims overkomen en hoe logisch het dan ook is om er niet op in te gaan.

  • Robert op 11 augustus 2015 om 22:12

   Hi Wietze,
   Ik weet dat mijn begrip van God vol onvolledigheden en soms misschien zelfs misvattingen zit. Terecht dat je zegt dat claims spannend en niet verstandig zijn. Eens. Ik wil ook niets claimen.
   Dat gezegd hebbende, ik doe mijn (imperfecte) best om vanuit de Bijbel iets te begrijpen over Gods karakter en houding naar mensen toe. Als ik dan Lukas 15 lees kan ik niet anders dan begrijpen dat ik geloof in een God die op mensen wacht. Waarom vind jij dat dit (met dit voorbeeld door Jezus zelf geschetst in het achterhoofd) aanmatigend is?

 2. Robert op 11 augustus 2015 om 22:12

  Hi Wietze,
  Ik weet dat mijn begrip van God vol onvolledigheden en soms misschien zelfs misvattingen zit. Terecht dat je zegt dat claims spannend en niet verstandig zijn. Eens. Ik wil ook niets claimen.
  Dat gezegd hebbende, ik doe mijn (imperfecte) best om vanuit de Bijbel iets te begrijpen over Gods karakter en houding naar mensen toe. Als ik dan Lukas 15 lees kan ik niet anders dan begrijpen dat ik geloof in een God die op mensen wacht. Waarom vind jij dat dit (met dit voorbeeld door Jezus zelf geschetst in het achterhoofd) aanmatigend is?

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor