Oorverdovende stilte

Home | Blog | God | Oorverdovende stilte

Stilte kan je ongemakkelijk laten voelen…

Stilte kan je ongemakkelijk laten voelen, stilte kan ook confronterend zijn omdat je ineens ontdekt dat je gedachten maar door en door gaan. En je soms stemmen ontdekt, die helemaal niet leuk zijn.

Zoek de stilte

En toch kan ik het je aanbevelen om die stilte eens bewust te gaan opzoeken. Juist nu de vakantieperiode voor velen weer voorbij is, en het nieuwe school- en werkjaar weer op het punt van beginnen staat. Wees dan bewust eens bezig met het opzoeken van stilte, om te ontdekken wat er allemaal in je leeft. En om stil gezet te worden om te luisteren of een zachte stem ook tot jou wil spreken; de stem van God.

In de Psalmen worden stilte en rust namelijk sterk verbonden met God. Alleen bij God vindt mijn ziel haar rust, zegt David in Psalm 62. “Zoek rust mijn ziel, bij God alleen.”

Vier keer ‘R’

Maar hoe dan, vraag je je wellicht af? Ik kwam de theorie van de 4 R’en tegen:

Resist no thought
Verzet je niet tegen gedachten die komen, waar je wellicht helemaal niet op zit te wachten of die veel met je doen. Sta het toe, het mag er zijn.
Retain no thought
Houd geen gedachten vast waarvan je denkt; oh, daar moet ik nog iets mee! Vertrouw er maar op dat op een ander moment het wel weer terug komt.
React emotionally to no thought
Laat iedere gedachte er zijn, ook als die je bang laat voelen, als je er onrustig van wordt; wordt niet boos en gooi de handdoek niet in de ring. Zie het maar als een golf, die langzaam weer uitrolt en dan weer weg is.
Return to your sacred word
Kies één woord, die raakt aan je ziel. Vader, Jezus, God, vrede, genade… En herhaal dat voortdurend heel zacht in je hart.

Zo ontstaat er een bijzondere vorm van gebed. Een gebed van één woord, waarmee je je tot jezelf en tot God richt. En waar God ook op wil reageren.

dan ontstaat er een oorverdovende stilte. Op dat moment weet Elia het: dit is God!

Eén gebed

Als Elia naar God uit hoe moe hij is van alles en hoe hij verlangt naar rust en stilte, naar bemoediging dat God er echt is, dan laat God zichzelf zien. Er komt een hevige storm, een aardbeving, vuur en dan ontstaat er een oorverdovende stilte. Op dat moment weet Elia het: dit is God!

Ik bid jou, en mezelf, die ontmoeting met Hem toe in de stilte. 

Wil je reageren? Dat kan hieronder of via het contactformulier. Kijk ook eens bij onze (gratis online) cursus stress, burn-out en rust.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter