Al die onrust…

Home | Blog | God | Al die onrust…

Te onrustig om een boek te lezen. Te onrustig om je te concentreren. Te onrustig om vroeg naar bed te gaan. Herken je dat? Al die onrust in je hoofd en soms zelfs in je hart, het is een nieuwe ‘ziekte’ lijkt het wel. Een snel groeiend aantal mensen vindt het steeds lastiger om hun gedachten te ordenen. Om orde in de chaos te scheppen, om die wirwar van gedachten tot rust te manen.

Aan- uitknop

‘Soms wil ik gewoon even nergens aan denken, gewoon even niet denken’, hoor ik mensen weleens zeggen. Of: ‘Had ik maar een aan- uitknopje voor mijn gedachten, dat zou me enorm veel rust geven’. Herken je dat? Het is een van de redenen dat mensen kalmerende, rustgevende of verdovende middelen gebruiken, bij gebrek aan zo’n handig knopje zeg maar.

Waar het hart vol van is

Laten we eerlijk zijn, er komt ook wel heel erg veel op ons af. Informatie, meningen, adviezen, richtlijnen, theorieën en aannames. Wat moet je daar allemaal mee? Hoe filter je wat je wel of niet toelaat in je gedachten en uiteindelijk in de schatkamer van je hart? Want ja, waar het hart vol van is loopt de mond van over. Dat is echt wel even een feitje om bij stil te staan.

Onrust: Als een wurgend beest dat hem gevangen houdt, zo beschreef Job het

Onrust in je hart is onrust in je hoofd is onrust in je spreken en handelen. En als het eenmaal zover is, blijkt dat je in een vicieuze cirkel zit waar maar heel moeilijk uit te komen is. De dichters en muzikanten die vroeger de Psalmen schreven, konden er over meepraten. ‘Wat ben je bedroefd, mijn ziel, en onrustig in mij’, riepen ze dan uit. En Job, die arme Job ervoer het ook steeds weer. Hij schreef: ‘Ik vind geen vrede, vind geen kalmte, mijn rust is weg – onrust bevangt mij.’ Als een wurgend beest dat hem gevangen houdt, zo beschreef Job het. Brrr, angstaanjagend.

Vicieuze cirkel doorbreken

Onrust is niet persé een gevolg van de tijd waarin wij leven, het is iets van alle generaties, alle volken en alle tijden. Rust kan worden verstoord door invloed van buitenaf of van binnenuit. Rust kan enerzijds worden geroofd zonder ons medeweten, door dingen die in onze omgeving gebeuren bijvoorbeeld, en anderzijds als gevolg van de keuzes die we maken, bijvoorbeeld door bewust te zondigen of ons bezig te houden met occulte dingen. Hoe dan ook, het is belangrijk die vicieuze cirkel te doorbreken en opnieuw, en dit keer werkelijk, tot rust te komen. Dat kan bij Jezus.

Als Hij de natuurelementen tot rust kan brengen, hoeveel te meer kan Hij dan jouw gedachten en jouw hart van onrust verlossen?

Zelfs de natuur tot rust

In de Bijbel kun je lezen dat niet alleen mensen bij Hem tot rust kwamen, maar zelfs de natuur. Hij kalmeerde eens een heftige storm op een meer en de wind en het water kwamen tot rust. Als Hij de natuurelementen tot rust kan brengen, hoeveel te meer kan Hij dan jouw gedachten en jouw hart van onrust verlossen? Zou voor Hem iets te moeilijk zijn?

Zijn uitnodiging vandaag is: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan, dan zal ik jullie rust geven.’

Wil jij (anoniem) jouw verhaal delen? Wij staan klaar zodat jij met een e-coach kan doorpraten over dat wat jij op je hart hebt. Kijk ook eens bij onze (gratis) online cursus Stress, burn-out en rust.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

2 reacties

  1. Avatar Sjanie de Jonge van der Salm op 24 november 2020 om 12:55

    Weer een mooi duidelijk stukje Marja ik ben zo blij dat ik die rust steeds opnieuw weer kan vinden liefs en groetjes van Sjanie

    • Marja Verschoor-Meijers Marja Verschoor-Meijers op 25 november 2020 om 16:06

      Hoi Sjanie, steeds opnieuw die rust vinden ja, dagelijks zelfs, dat is inderdaad iets om blij van te worden!

Laat een reactie achter