No parent should have to bury their child

Home | Blog | Leven | No parent should have to bury their child

Een van de meest ontroerende scenes uit Lord of the Rings: koning Theoden ontdekt dat zijn zoon dood is. Gandalf probeert hem te troosten, maar Theoden draait zich om en zegt dan: ‘No parent should have to bury their child’. Het is vrijwel de enige scène waarbij ik het niet droog houd.

Vorige week overleed de zoon van EO-coryfee Arie van der Veer uit Zwolle. Op Facebook beschrijft hij dat hij de overlijdensakte van zijn zoon gaat tekenen. Zevenenveertig jaar geleden schreef hij hem in in het register van de burgerlijke stand, nu moet hij hem uitschrijven.

No parent should have to bury their child.

Het zal ongetwijfeld deze gebeurtenis zijn geweest dat ik van de week moest terugdenken aan een scène uit de film in mijn eigen leven, ruim 15 jaar geleden. Ik loop met een klein kistje in mijn armen over de begraafplaats Zorgvlied naar een kuil in de grond. Mijn eigen zoon Daniël, een prachtig klein kereltje dat het leven nooit gekend heeft. Het was een roes, waarin ik deed wat moest gebeuren. Maar ik zie nog het verdriet op de gezichten van de omstanders.

No parent should have to bury their child.

Vanmorgen bestudeerde ik Genesis 3. God heeft net Adam en Eva geschapen als ze de fout ingaan met het eten van de verboden vrucht. Het is het begin van het einde: de dood doet zijn intrede. Ergens in mijn hoofd zweeft nog dat beeld van een boze, afstandelijke God die de schakelaar omzet: jullie niet luisteren, jullie dood. Dat beeld klopt niet, en dat weet ik al lang. Maar vandaag trof me hoeveel anders het is. Gods verdriet over dit drama met zijn eigen kinderen is bijna tastbaar, net als zijn weerstand tegen het onherroepelijke gevolg.

No parent should have to bury their child.

Ik had al jaren niet gehuild om mijn zoon Daniël. En ook niet over het verdriet van God, om eerlijk te zijn. Zojuist wel. En dat luchtte op. Net als de zekerheid dat de dood niet het laatste woord heeft.

Ben je geraakt door dit verhaal van Mark? Heb je misschien zelf iets meegemaakt dat je graag kwijt wilt? Neem gerust hier contact met ons op. We zitten ook voor je klaar als je vragen over God en het het lijden hebt. Lees hier een blog over de vraag van God en de ellende in de wereld. Niet een blog om je eventuele intense verdriet weg te verklaren, maar om je misschien iets verder te helpen om met ons soms ondraaglijke lijden om te kunnen gaan.

Mark de Boer

Mark de Boer is directeur bij Ark Media, voorheen directeur van Agape Nederland. Hij is gefascineerd door het verhaal van God met mensen en het verhaal van mensen met God. En door zijn vrouw en drie kinderen! (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor