Wat is het nieuwe normaal?

Home | Blog | God | Wat is het nieuwe normaal?

Het gaat niet meer zo worden als het was, we gaan onderweg naar een nieuw normaal. Met die boodschap maakte minister-president Rutte heel duidelijk in wat voor tijd we leven. Het effect van corona zal blijvend zijn in onze samenleving, dingen gaan veranderen en komen niet meer terug, of gaan niet meer weg.

Geen keuze

Wat ik er heel boeiend aan vindt is dat niemand precies weet wat er dan nieuw gaat worden aan het ‘nieuwe normaal’, maar dat iedereen wel beseft dat het anders gaat worden. Ik vraag me bijvoorbeeld af; wanneer zal ik niet meer mezelf moeten bedwingen om iemand een hand te geven? Of zal er toch nog ruimte voor handen schudden zijn in het nieuwe normaal?

Duidelijk is wel dat wie naar een nieuw normaal wil, er moeite voor moet doen. Het gaat niet vanzelf. En door het (als minister-president) het nieuwe normaal te noemen weet je ook dat je ergens geen keuze hebt. Normaal heeft het woord ‘norm’ in zich, een gedragsregel. Het gaat anders worden en dat is niet vrijblijvend. Het wordt verwacht dat we ons als burgers daaraan gaan houden.

Nieuwe normaal: Waarin God door mensen heen hoop en liefde brengt in alle hoeken van deze wereld. Hoe zou ons land eruit gaan zien in dat nieuwe normaal?

God aan het werk

Afgelopen week las ik in de Bijbel uit Romeinen 12 en ik ontdekte dat Paulus, de schrijver, het daar ook heeft over een ‘nieuw normaal’. In het begin van de brief heeft hij heel uitgebreid duidelijk gemaakt dat hoe God aan het werk is in deze wereld. Dat de wereld en wij mensen aan de ene kant lijden onder allerlei ellende, zonde, schuld. Je hoeft maar naar kamp Moria op Lesbos te kijken, en je ziet hoe uitzichtloos het leven kan zijn.

Maar, God is betrokken op deze wereld. Door Jezus wordt zichtbaar dat God niet beperkt en geremd wordt door ellende, zonde of schuld. Ieder mens kan in verbondenheid leven met God, niets staat er in de weg. En Hij gaat een stap verder: de mensen die in verbondenheid leven met Hem maakt Hij ambassadeurs van Zijn Koninkrijk.

Liefde regeert

Daarom zegt Paulus: richt je op een nieuw normaal, het ‘normaal’ van Gods Koninkrijk. Verander je gezindheid, je denken, waarbij je zoekt naar wat God wil en wat goed is in deze wereld. En dat maakt hij heel concreet in Romeinen 12 : wees gastvrij. Zegen je vervolgers en mensen die het je moeilijk maken. Vergeld geen kwaad met kwaad, probeer voor alle mensen het goede te doen. Samengevat: laat uw liefde oprecht zijn.

Een nieuw normaal, waarin de liefde regeert. Waarin mensen oprecht omzien naar de ander, waar haat beantwoordt wordt met geduld en liefde. Waarin God door mensen heen hoop en liefde brengt in alle hoeken van deze wereld. Hoe zou ons land eruit gaan zien in dat nieuwe normaal?

Mensen die in verbondenheid leven met Hem maakt Hij ambassadeurs van Zijn Koninkrijk.

Wil je meer weten over wie Jezus is, volg dan gratis de online cursus Waarom Jezus?.
Heb je een vraag? Reageer dan gerust via dit formulier en stel je vraag.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter