Mijn hart, wat ben je onrustig?

Home | Blog | God | Mijn hart, wat ben je onrustig?

Onrustig is mijn hart, tot het tot rust komt bij U.

Wat zijn het gekke tijden. Thuiswerken, home-schooling, afwachten wat de overheid nu weer gaat beslissen. Ik merk dat ik het lastig vind om in deze tijd rust te vinden. En zelfs op de momenten dat ik het rustig heb, is er toch een stukje onrust. Hoe lang gaat dit duren? Wanneer zijn we over het hoogtepunt heen?

Afzetten tegen het geloof

Rond 400 na Christus leefde Aurelius Augustinus. Hij werd christelijk opgevoed maar zette zich af tegen het geloof dat hij via zijn moeder meekreeg. Hij ging zijn eigen weg, tot hij op een plotselinge manier tot persoonlijk geloof kwam. In zijn bekendste boek ‘Belijdenissen‘, vertelt hij eerlijk over wat hij diep van binnen ervaart. Een van de meest geciteerde zinnen uit dit boek is: “Onrustig is mijn hart, tot het tot rust komt bij U.”

Ik moest aan die zinnen denken afgelopen week. Maar toen ik het weer eens las, ontdekte ik dat Augustinus dit niet schreef vanwege een crisis. Hij schreef het omdat hij eens heel eerlijk keek naar zijn hart. Hij ontdekte:

mijn hart is eigenlijk altijd onrustig.
Ik ben altijd op zoek naar een stuk vervulling van mijn onrust.

Doe ik het wel goed

Als Augustinus gelijk heeft, dan betekent dit, dat mijn onrust die ik in deze tijd ervaar, dus niet zozeer komt door de corona-crisis. Eigenijk is het andersom. Door de corona-crisis ontdek ik een onrust die eigenlijk altijd speelt in mijn leven: Doe ik het wel goed? Waar doe ik het voor in het leven?

Ik verlang zo naar liefde en waardering, maar ik vind het nergens.

En dan eindigt de zin. “Tot het tot rust komt bij U”. Had Augustinus dan altijd rust? Nee, zeker niet. Als je verder leest in zijn boek, komt de onrust steeds weer terug. Maar wat hij ontdekte, is dat als hij zijn hart in verbinding bracht met God, er een rust ontstond.

Als hij weer even de stekker in het stopcontact van Gods liefde stak, begon het weer te stromen.

Verbinding maken

Het moedigde mij vandaag weer aan om die verbinding met Gods hart te maken.

Hier ben ik met mijn onrust.
Ik weet het gewoon allemaal even niet.
Ik ben onrustig en geen Netflix, boek of nieuwsuitzending geeft mij rust.
U bent de Schepper van het leven, dus dan weet U ook wat ik nodig heb.
Wilt U mij rust schenken Heer?
Verzekeren dat het goed komt?
Mij bevestigen dat ik het goed doe?
Mij laten voelen dat U mij echt ziet en lief hebt?
Want ik verlang naar rust Heer!

Wil je meer weten over wat stress nou eigenlijk is en waarom we ons zo opjagen in deze maatschappij? Meld je dan aan voor de online cursus “Stress, burn-out en rust”.

Heb je een vraag of wil je doorpraten? Reageer dan gerust via dit formulier “Meer weten” en stel je vraag.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor