Mag je twijfelen aan de God van de Bijbel?

Home | Blog | God | Mag je twijfelen aan de God van de Bijbel?

Mag je twijfelen? Als ik over die vraag nadenk, vind ik het wel een bijzondere vraag. Want laten we eerlijk zijn, twijfelen doe je niet voor de lol. In sommige kringen wordt zelfs beweerd dat twijfelen over God ‘zonde’ zou zijn. Ik vraag me af of dat zo is.

Bescherming

Twijfel is iets dat in heel veel situaties goed is. Ik herinner me een moment dat we met vrienden op vakantie een steile helling beklommen. Ik twijfelde erg of ik wel mee moest gaan. Zou ik er goed aan doen naar boven te klauteren? En zou ik ook heelhuids weer beneden komen? Ik twijfelde, maar na wat wikken en wegen besloot ik om niet mee te gaan. De twijfel aan m’n eigen souplesse bewaarde me vermoedelijk voor ongelukken.

Vragen

Ik vermoed dat bij heel veel mensen het geloof ooit met twijfel is begonnen. Twijfels als: “Is al het leven toeval of is er toch een grote Ontwerper, leef ik wel het goede leven of wat als ik sterf?” kunnen je bezig houden en ook maken dat vroegere zekerheden opeens beginnen te wankelen. Het is mogelijk dat door zulke twijfels een zoektocht begint en eindigt in de overtuiging dat er een God moet zijn.

Bezinnen

Maar wil dat dan zeggen dat je, nadat je gelovig geworden bent, nooit meer twijfelt? Ook dat lijkt me onjuist. Het kan zelfs weleens goed zijn om je te bezinnen op de vraag of je het nu allemaal wel goed ziet. Naar mijn overtuiging als christen, kan het christendom wel tegen een stootje.

Is al het leven toeval of is er toch een grote Ontwerper? Leef ik wel het goede leven? Wat als ik sterf?

Wegwijzer

Het lijkt zelfs zo te zijn dat door af en toe aan de boom te schudden, de boom van het geloof z’n wortels nog dieper uitslaat en steviger komt te staan. Door twijfel ga je je eigen overtuigingen nog eens heroverwegen en dat kan heel goed zijn. Het vinden van nieuwe steekhoudende antwoorden kunnen je bevestigen in je geloof. Bovendien is het een goed hulpmiddel in gesprek met andere twijfelaars. Daar waar jezelf bepaalde twijfels te boven bent gekomen, kun je een goede wegwijzer zijn voor een ander.

Ongelovige Thomas

Ken je de uitdrukking: ‘een ongelovige Thomas zijn’? Deze uitdrukking komt – net als vele andere uitdrukkingen – uit de Bijbel. Thomas is wellicht de bekendste twijfelaar in de Bijbel. Toen zijn vrienden met het verhaal op de proppen kwamen dat Jezus opgestaan was uit de dood, kon hij dat maar niet zo accepteren. ‘Eerst zien en dan geloven’ was Thomas’ motto.

Er waren nog meer twijfelaars onder Jezus’ vrienden. Johannes de Doper bijvoorbeeld. Hij was de voorloper van Jezus. Maar toen hij eenzaam in de gevangenis kwam te zitten, begon hij zich af te vragen of hij het allemaal wel goed had gezien. Het mooie is dat Jezus de twijfelaars niet afschrijft, maar steeds weer tegemoet komt.

Contact

De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat twijfel over God er ook voor kan zorgen dat het je verder bij God vandaan drijft. Wie door twijfel afstand neemt van God, door bijvoorbeeld te stoppen met bidden en te lezen uit de Bijbel, zal ook steeds minder van Hem ervaren. Aan alle twijfelaars die zich afvragen of er een God is, wil ik adviseren die twijfel eens aan God te vertellen. Geloof is niet een ‘iets’ wat je doet, maar je staat in contact met een ‘Iemand’.

Wie zich op God richt treedt in contact met een God die je Schepper is, een God die een plan heeft met jouw leven.

God van de christenen

Spreek bij de God waar christenen in geloven je twijfel uit, doe dat gerust hardop of samen met iemand, vraag God of Hij zich op de één of andere manier bekend wil maken, zodat je mag groeien in de zekerheid een geliefd kind van Hem te zijn.

Concentreren

We hoeven dus niet te vechten tegen onze twijfel. We doen er beter aan om ons te concentreren op het stimuleren van geloof. Wie naar zichzelf kijkt, ziet een twijfelaar, of een zwakke gelovige. Maar wie zich op God richt treedt in contact met een God die je Schepper is, een God die een plan heeft met jouw leven, en een God die je zal thuishalen als je sterft. Wie kies jij om te volgen?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.

Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor