Loslaten is niet eenvoudig!

Home | Blog | God | Loslaten is niet eenvoudig!

Kijk om je heen en je ziet dat er een hoop zaken gebeuren. Er zijn veel prachtige dingen in de wereld als je ze kunt zien. Afgelopen dagen heb ik enkele gesprekken gevoerd met mensen die het lastig vinden om goede dingen soms nog te zien. Met name het zelfbeeld heeft veel schade opgelopen omdat er zo veel zaken zijn uitgesproken over hen als kind, dat ze moeite hebben te zien wie ze werkelijk zijn. Misschien herken je het ook in meer of mindere mate bij je zelf.

“Veel dingen in ons leven zijn eigenlijk zo gewoon, dat je er niet bij stilstaat. De krant staat iedere dag vol met slecht nieuws, zoveel, dat goede berichten bijna opvallend zijn. Terwijl er meestal meer mooie dingen gebeuren dan slechte dingen. Alleen, dat is zo normaal dat we er niet meer bij stilstaan en veel moois gaat onopgemerkt aan ons voorbij. We vinden het vaak niet eens de moeite waard om het te benoemen.” (uit de cursus vergeven).

Innerlijk conflict

Vergeven kan een behoorlijk innerlijk conflict opleveren, maar het is dusdanig belangrijk omdat het één van de sleutels is naar levensvreugde. Veel mensen lopen rond met pijnlijke wonden. Er is ze veel aangedaan en heel vaak onterecht ook. Als je zelf iets gedaan hebt, is de gedachte misschien om snel sorry te zeggen. ‘Zand erover’ zeggen sommige mensen dan. Maar is het wel zo gemakkelijk allemaal?

Niet lichtvoetig

Vergeven is iets waar niet lichtvoetig mee omgegaan kan worden. Wanneer zaken een diepe impact hebben gemaakt op je leven, dan heeft dat invloed op allerlei aspecten in je leven en dus is het simpelweg loslaten niet zo eenvoudig. Toch kunnen we stellen dat vergeving ons dichter bij heelheid en herstel brengt.

Vergeven is iets waar niet lichtvoetig mee omgegaan kan worden.

Emoties

Het gesprek wat ik voerde ging erg diep. Het raakte behoorlijk de emoties. Door emoties kan je behoorlijk de weg kwijt raken. Ze kunnen je van je stuk brengen. Emoties spelen een grote rol als het gaat om vergeving. Vergeving is een oplossing om te genezen, maar het maakt van alles los in ons. Veel zaken in ons leven waarin we niet goed functioneren zouden voort kunnen komen omdat we niet vergevingsgezind zijn.

Boosheid, verdriet, wrok, bitterheid, teleurstelling, etc. Allemaal zaken die ons als mens behoorlijk in de greep kunnen houden. Wanneer we doen alsof deze zaken er niet zijn, dan zullen ze in de weg gaan staan. We zien dan niet meer de goede dingen van het leven omdat deze als het ware in de schaduw staan van de negatieve ervaringen.

Negatieve confrontatie

Ik geloof dat er niemand is die niet ergens in zijn leven gekwetst is. We dragen allemaal een stukje mee in ons leven van wat ons is aangedaan of wat we anderen hebben aangedaan. Gelukkig is er de mogelijkheid tot vergeven. Stel je voor dat je je levenslang de last van wat anderen je hebben aangedaan zou mee moeten nemen. Dat je iedere dag de negatieve confrontatie zou moeten aangaan met de ander, jezelf of datgene wat je is aangedaan.

Verstoppen

Net doen alsof bepaalde zaken niet zijn gebeurt in je leven, lijkt misschien een oplossing te zijn. Toch haalt het je vandaan bij wat er werkelijk toe doet in het leven. De Bijbel zegt in Spreuken: “Als je nooit je fouten toegeeft, zal het niet goed met je gaan. Maar als je ze hardop toegeeft en ze niet meer doet, zul je vergeving krijgen.”

Misschien denk je dat je geen schuld hebt en misschien is dat ook zo. We kunnen immers beschadigd raken zonder schuld. Of misschien heb je iets gedaan wat schuld meebrengt en kan je daar niet mee uit de voeten. In ieder geval is het verstoppen en het net doen alsof het er niet is niet helpend. Wanneer je spijt hebt, zul je er iets mee moeten doen. Toegeven en het niet meer doen zegt de schrijver in Spreuken. Dát is de weg tot vergeving.

Toegeven

Het is niet gemakkelijk om toe te geven dat je gekwetst bent, dat je iemand pijn hebt gedaan, of dat je beschadigd bent. De gedachte om de ander iets betaald te willen zetten zal soms de boventoon kunnen voeren. De gedachten en ervaringen spelen continu door je hoofd. Hoe ga je daar nu mee om als vergeving nog een stap te ver is?

Wat zou het mooi zijn als je zaken op een rijtje kunt zetten. Uit je hoofd halen noem ik dat. Het op papier zetten voor jezelf. Feitelijk maken wat er is gebeurd en dit dan als het ware zonder allerlei verwarrende gedachten voorlezen aan God. Een stap die boosheid teweeg brengt, schaamte of verdriet. Dat is geen probleem voor God. Hij hoort je aan. Hij kent je en wil dat je uit de schaduw komt van je verleden en gaat leven in het licht van het heden!

Zelf vind ik het heerlijk om met God te spreken tijdens een wandeling.

Vertel God over je moeite

Door dingen uit te spreken en het gesprek met Hem aan te gaan, mag je ontdekken dat Hij naar je luistert. Dat Hij je belangrijk vindt. Een eerste stap zetten door dit bij God neer te leggen en Hem te vertellen van je moeite en wat het met je doet.

Misschien is zo’n gesprek lastig voor je omdat je God nog niet of nauwelijks kent. Is deze stap zelfs nog te groot voor je? Dat is niet raar, maar heel begrijpelijk. Toch is het goed om het gesprek aan te gaan. Hoe doe je dat dan? Je mag gewoon tegen Hem praten. Veel mensen doen dat door hun ogen te sluiten en hun handen te vouwen, maar dat is geen regel die moet. Je kunt prima met Hem spreken ook met ogen open en met je handen in je zakken, door gewoon te zeggen wie je bent en wat je ervaart. Hij luister echt.

Zelf vind ik het heerlijk om met God te spreken tijdens een wandeling. Maar soms is het ook goed iemand te zoeken die God kent en met diegene samen dingen aan God te vertellen.

Wil je doorpraten met één van onze e-coaches, neem dan contact met ons op. Meer weten over vergeven? Volg dan onze (gratis) online cursus Vergeven.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)

2 reacties

  1. Judith Prakke op 1 februari 2021 om 14:54

    Ik zat in een cursus maar heb hem onderbroken. Hoe kom ik er weer in?

    • Esther op 4 februari 2021 om 10:52

      Hallo Judith, ik heb je er een e-mail over gestuurd. Misschien is die in je spambox terecht gekomen? Mocht je hem niet kunnen vinden, wil je dan even mailen naar [email protected]? Dan zorgen we dat het in orde komt. Hartelijke groet, Esther van IkzoekGod.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor