Liefde zaaien

Home | Blog | Leven | Liefde zaaien

Vorige week was het twee keer raak op één dag: bedelaars aan de deur. Nee, ze staan hier in Duitsland niet alleen te bedelen in de grote steden zoals het nabij gelegen München, maar komen in ons kleine dorpje ook langs de deuren.

Oost-Europeanen zijn het meestal, soms alleen, soms met één of meerdere kinderen. Ze hebben vaak een briefje met een boodschap in het Duits waarin ze vragen om geld of eten. En wat doe je dan?

Liefde zaaien

Horrorverhalen

Natuurlijk ken ik de horrorverhalen over criminele bendes die op deze manier proberen je huis binnen te komen of die komen ‘scouten’ om te zien waar iets te halen valt. En omdat we hier zo vlak aan de Oost-Europese grenzen zitten zijn de negatieve ervaringen met zigeuners legio. Veel van mijn dorpsgenoten doen dan ook direct de deur dicht als ze zo iemand zien staan.

Ik kan dat niet. Het blijven mensen weet je en helemaal als er kinderen bij zijn, kan ik ze niet zomaar wegsturen. Misschien is maar één op de tien zielige verhalen die ze vertellen echt waar, misschien zelfs minder. Maar kan ik een mens wegsturen in nood? Kan ik dat als christen, wetend dat God ons de opdracht heeft gegeven om te zorgen voor de armen, de zwakken, de weduwen en de wezen?

Maar aan de andere kant is geld geven ook niet altijd de oplossing, vaak niet zelfs. Het kan gevaarlijk zijn om je portemonnee te trekken met onbekenden voor de deur en daarnaast heb je geen idee wat ze met het geld gaan doen.

Goed advies

Ik had het er met een vriendin over en zij had goed advies: probeer in de daadwerkelijke nood te voorzien die ze aangeven, dus geef eten als ze aangeven eten nodig te hebben, geef kleren als ze daar geld voor vragen. Ik vond het verstandig advies.

Vorige week stond er een vrouw voor mijn deur, eind twintig schat ik haar. Ze had een briefje bij zich in gebrekkig Duits dat ze uit Roemenië kwam, drie kinderen had en geen geld meer had om naar huis te gaan. Ze vroeg om geld en om eten voor haar kinderen. Ik probeerde een gesprek aan te gaan, maar ze sprak slecht Duits.

Op een gegeven moment begon ze te huilen en smeekte me om haar te helpen. Geld wilde ik haar niet geven, maar eten kon ze krijgen. Ik had nog wat ontbijtkoekrepen uit Nederland liggen, gekocht om een keer onderweg in de auto te eten. Ik had ook nog wat minipakjes drinken en enkele Liga’s. Toen ik haar dat aanbood, accepteerde ze het dankbaar.

Liefde zaaien

Jezus heeft ons duidelijk gemaakt dat datgene wat we doen voor de onaanzienlijksten van zijn broeders en zussen, dat we dat feitelijk voor Jezus zelf doen (Matteüs 25:40). Betekent dat dat er misbruik gemaakt zal worden van mijn vrijgevigheid? Vast wel. Maar liever dat, dan iemand wegsturen die daadwerkelijk nood heeft. Liefde zaaien geeft uiteindelijk altijd oogst.

Reageer!

Wat zou jij doen in zo’n geval?

Foto: creationswap.com

Rachel Blom

Rachel Blom is auteur en blogger met een passie voor Jezus en jongeren. Ze blogt voor jeugdwerkers op youthleadersacademy.nl en is actief op bijna alle sociale media, waaronder Twitter en Pinterest. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor