Liefde laat los

Home | Blog | Bijbel | Liefde laat los

’Only know you love her when you let her go’, aldus Passenger. Hij schreef een mooi nummer over echte liefde.

Wat is liefde?

Volgens Passenger is een kenmerk van liefde dat de een de ander kan laten gaan.

De gedachte sluit aan bij een van de beroemdste verhalen van Jezus. Je kunt het vinden in Lukas 15. Je maakt kennis met een vader en twee zoons. De jongste zie je zo voor je, op een boerderij tussen de koeien. In gedachten verzonken. Rusteloos. Hij is klaar met al het gewerk voor zijn vader. Hij wil het huis uit.

Naar de stad, het benauwende wereldje uit. Hij wil van het echte leven gaan genieten. Na voor de zoveelste keer Berta 85 gemolken te hebben, stapt hij op zijn vader af. Tja, hoe vraag je dat nou zonder heel dramatisch te gaan doen? Nou ja, zo dan maar. ‘Pa, geef me mijn deel van de erfenis alvast, oké?’

Pats. Een klap, recht in het gezicht van zijn vader. ‘Was je maar vast dood…’

Liefde heeft een pijnlijk risico

De vader doet niet wat je wel verwacht. Terugslaan met woorden. Ook sluit hij zijn zoon niet op en verstopt hij alle sleutels. Zijn vader laat hem los. Hij laat hem gaan. Met pijn in zijn hart. Zijn jongste gaat, hij blijft achter. De vader laat hem het goede leven ontdekken. Dat is echte liefde. Het is iemand loslaten, zodat hij of zij volledig vrij is om zichzelf te zijn, te ontdekken en te ontwikkelen.

Jezus wil zijn publiek laten voelen hoe pure liefde werkt. Liefde kan niet pijnvrij en niet zonder risico zijn. Het kan betekenen dat wie je loslaat, niet meer terugkomt. God houdt blijkbaar niet angstvallig vast, is geen control freak. Hij is een gentleman. Hij houdt rekening met onze verlangens en keuzes. Verdraagt de pijn die zijn liefde oplevert. Met een brandend hart dat ongetwijfeld regelmatig huilt.

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)

1 reactie

  1. Eddie op 26 september 2014 om 10:52

    Ik las dit en werd er stil van…zo toepasselijk…Er is me ooit eens verteld dat de liefde voor God en de afhankelijkheid van God, de liefde voor je man of vrouw alleen nog maar intenser en intiemer maakt…

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor