Lang leve de vrijheid!

Home | Blog | Leven | Lang leve de vrijheid!

lang leve de vrijheid

Vrijheid is ingewikkeld

Vrijheid, dat is toch ingewikkeld? Stel je bent vrij en je begint je te vervelen. Dat wil je toch niet? Of, iets heel anders, het land met zijn grote vrijheidsbeeld. Is het oké dat je je eigen land verdedigt met wapens die kunnen doden?

Vrijheid is best mooi. Maar wees eerlijk: vrijheid, dat is toch best ingewikkeld?

Liefde wordt weleens de ultieme vrijheid genoemd. Dat herken ik ook wel. Je wilt opeens alsmaar bij de ander zijn, alles afstemmen op de ander, je wilt dat de ander gelukkig is. Maar… ben je dan nog vrij als individu? Kijk, dit is dus interessant: Vrijheid op zichzelf is niet wat je wil. Nee, wat je wil is het goede, iets dat je voldoening geeft!

Als je dit via internet leest ben je waarschijnlijk hartstikke vrij, je kunt kiezen en kopen wat je wil. Dat is nog eens iets anders dan de bizarre dictatuur van Noord-Korea, de huidige chaos in Egypte of 27 miljoen van onze medemensen die in slavernij worden uitgebuit. Maar wat doen we met onze vrijheid?

Een goede invulling van je vrijheid

‘Wij werken hard, met baantjes waar een hekel aan hebben, voor spulletjes, die we helemaal niet nodig hebben.’

Dit is een ongenuanceerd citaat over onze vrije consumptiemaatschappij. De film Fight Club klaagt de stress en de zinloze invulling van ons leven aan: “You are not your job. You’re not how much money you have in the bank. You’re not the car you drive. You’re not the contents of your wallet. The things you own, end up owning you.”

De dingen, je bezit, nemen bezit van jou! Pijnlijke constatering! Draait het echt om onze baan, bankrekening, tuin, auto, kleding, meubeltjes of telefoon? We genieten ervan. We werken er hard voor. Maar we vergeten vaak elkaar, en een wereld die in armoede crepeert. Het is alsof mijn vrijheid de andere in gevaar brengt.

Noord-Korea, Egypte en Cambodja liggen ver bij ons vandaan. Maar er zijn wel 100 goede mensenrechten- en hulporganisaties die de brug voor ons slaan, en een beetje hulp wel kunnen gebruiken. Ook jij kunt met een berichtje, een klusje of een petitie mensen helpen. Een euro of een uurtje extra voor het goede doel, dat kan meestal best. En je zult merken dat Jezus gelijk heeft: “Het is beter te geven dan te ontvangen.”

Toonbeeld van goedheid

Het klopt echt hoor, dat het beter is te geven dan te ontvangen. Daarvoor ben je gemaakt! Om in navolging van Jezus, op jouw plaats, het verschil te maken! Hij is de bron van inspiratie voor al het goede.

Jezus kwam niet om gediend te worden, maar, zo zei hij: juist om óns te dienen, en zijn leven te geven als losgeld voor velen (Markus 10:45). Jezus kocht ons vrij voor een nieuw leven. En dit geeft te denken. Zou ik dan ook niet, in navolging, een stukje van mijn leven, van mijn tijd en mijn energie voor de ander moeten geven?

Met andere ogen naar vrijheid kijken

Dit is een nieuwe dag. En je kunt ervoor kiezen om met andere ogen naar vrijheid te kijken, om met andere ogen naar het leven van de ander te kijken. Dit is het begin van de rest van je leven, en je kunt ervoor kiezen om minder te investeren in spulletjes, en meer in de in de dingen die er écht toe doen. Je zult het goede zien, in je eigen leven, en ook in dat van de ander!

De kerkvader Augustinus heeft het schitterend verwoord: Deo servire vera libertas. Het dienen van God, dát is de ware vrijheid.

Lang leve de vrijheid.

Foto: sxc.hu

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Jesse de Haan

Jesse de Haan is theoloog en spreker. Hij werkt voor De Haven kerk in Wijk bij Duurstede en zet zich bij IJM in tegen de moderne slavernij. (Disclaimer)

2 reacties

 1. Avatar Niels de Zwarte op 2 september 2013 om 15:48

  verrassend altijd om te merken dat het Godsbeeld van ieder christen zo anders is. zoals jij beschrijft een wonder te ervaren, herken ik helemaal niet iets als van onze God. is God echt op dit detailniveau bezig bovennatuurlijk in te grijpen en maakte dit wonder dat je vervolgens beter ‘tot je doel’ kwam?
  en is een dergelijk voortdurend ingrijpen van God nog wel een wonder als het een dagelijkse gang van zaken is?
  het zijn oprechte vragen! ik zie het niet, en kan God wel danken voor wat er in het leven gebeurt, maar niet direct toewijzen dat het Zijn specifieke sturing is als knipoog naar mij toe.

  • Avatar Naomi Rustenberg op 2 september 2013 om 19:22

   Haha. Gelukkig is het dezelfde God die elke keer creatief is en verschillende communicatiemiddelen inzet om één individu te bereiken.

   Ik denk dat God het fijn vindt als wij Hem betrekken in ons leven. Waarom zouden wij ons alleen tot God richten als het om mega dingen gaat? Soms vinden wij veel onbelangrijk, wat Hij wel belangrijk vindt (we = ik). Maar goed… ik vind het persoonlijk ook overdreven om voor de klerenkast te staan en God te vragen wat ik aanmoet (voor sommige vrouwen is dit elke ochtend of avond echt een mega probleem). Misschien moet ik mezelf uitdagen om het wel te doen, want God wil ook op dat gebied wijsheid geven.

   Ik moet denken aan die tekst in de Bijbel: Mattheüs 6:26-30. God houdt zich bezig met de vogels, de bloemen en het gras! Waar haalt Hij de tijd vandaan? Hihihi. Ik geloof dat God zich steeds met ons bezighoudt. Dat is dan ook de reden dat we Hem dankbaar mogen zijn. Ik begin steeds meer aan het idee te wennen dat Hij, de God die alles weet, ziet en hoort, ook echt alles in Zijn hand heeft.

   PS Waarom kun je bepaalde ‘wonderen’ niet direct toewijzen aan het idee of feit dat het Zijn specifieke sturing is als knipoog naar jou toe? Ik ben ook benieuwd naar jouw redenatie! Groet!

Laat een reactie achter