Ken jij de èchte Koning?

Home | Blog | God | Ken jij de èchte Koning?

Onze koning leren we kennen op Prinsjesdag en tijdens Koningsdag. Op Prinsjesdag op een formele en tijdens Koningsdag op een informele manier. God laat zich ook op verschillende manieren kennen. Ken jij de èchte Koning?

Ken jij de echte Koning - foto Willem-Alexander

Onze koning in the picture

Nederlanders vormen met elkaar een bijzonder volkje. Ieder jaar weer dossen we onszelf uit met oranje prullaria, hangen we een vlag aan onze voorgevel en iedere stad of dorp heeft wel een optocht, rommelmarkt of oranje-feest. Het moet weer gevierd worden: de verjaardag van onze koning.

Behalve op Koningsdag heeft onze koning ieder jaar nog een moment waarop hij in de picture komt. Iedere derde dinsdag in september leest de koning op Prinsjesdag de zogenaamde troonrede.

Wie is onze koning echt?

Stel nu dat je de koning alleen zou kennen van die troonrede. Het beeld dat je dan van hem zou hebben is een beeld van een deftige man, die afstandelijk, formeel de wensen bekend maakt van de regering. Een beeld dat overeen komt met wat je waarneemt. Netjes gekleed, haar in de scheiding, uitgestreken gelaat, eigenlijk een beetje saai.

Ken jij de echte Koning - koning Willem-Alexander met mantel

Persoonlijk denk ik dat onze koning niet erg blij zou zijn als het volk hem zich alleen zo voorstelt. Prinsjesdag geeft hem niet de kans om iets van z’n ware aard te tonen.

En daarom is het zo mooi dat hij ook op z’n verjaardag onder de mensen verschijnt en zijn menselijke kant laat zien. Een koning die kan lachen, plezier hebben, contact leggen met de gewone man. Een koning van het volk. Twee verschillende beelden die elkaar aanvullen. Natuurlijk is de koning ook de man van de troon. Maar wil je z’n hart, z’n karakter, z’n ware aard kennen, dan zie je meer van hem op Koningsdag.

Wie is  Koning echt?

Twee gezichten van dezelfde koning. En zou dat ook niet van toepassing kunnen zijn op de Koning met een hoofdletter?

God wordt in de Bijbel voorgesteld als een Koning op de troon. Iemand die regeert, zijn plannen uitvoert. Iemand bij wie wij, als kleine mensjes, niet veel in de melk te brokkelen hebben.

Als dat je beeld van God is, dan zal je Hem vooral voorstellen als een strenge God, die vanuit de hemel erop toeziet of we wel voldoen aan Zijn wetten. Iemand voor wie we ooit verantwoording moeten afleggen van al onze misstappen. Persoonlijk denk ik dat deze Hemelse Koning niet erg blij zal zijn als wij Hem ons alleen maar zo voorstellen.

God laat zich kennen door Jezus

Ken jij de echte Koning

En daarom is het ook zo mooi dat God zich in Zijn hart heeft laten kijken door één van ons te worden. Hij verscheen rond het jaar nul als God in menselijke gedaante in de persoon van Jezus Christus op deze aarde.

Lees ook: Heeft Jezus bestaan? Ontdek het bewijs

Hij leefde als Timmerman onder de mensen. En in de verhalen die deze Timmerman vertelde, schilderde Hij de Koning af met menselijke beelden: gewoon een herder, een landbouwer, een vader die z’n weggelopen zoon weer in de armen sloot en een gigantisch feest hield, omdat z’n jongen weer thuis is. Zo gewoon, zo menselijk, zo betrokken, zo gericht op herstel van wat er allemaal mis ging.

God verscheen rond het jaar nul in menselijke gedaante in de persoon van Jezus Christus op deze aarde.

Ken jij de èchte Koning?

Eerlijk gezegd kan ik me nauwelijks voorstellen dat er mensen bestaan die er vrolijk naar uitzien om voor een strenge Koning op de troon te verschijnen. Maar de mensen die ontdekt hebben dat die Koning op de troon dezelfde is als de Timmerman die onder het gewone volk verscheen, mensen nieuwe kansen gaf, zieken genas en eten uitdeelde als richtingaanwijzers naar de mooie toekomst die de Koning ooit zal gaan bewerken, die zijn veel gemotiveerder om Hem te ontmoeten.

Wil jij deze Koning al ontmoeten? Leer meer over Hem en hoe je Hem kunt ontmoeten in de gratis online Waarom Jezus?-cursus.

Photo credit: foto 3: LUMO.

Peter Hartkamp

Christen, familiemens, levensgenieter, bruggenbouwer, voetbalfan, boekenwurm, mooi-weer-kampeerder en voorganger. Lees meer blogs van Peter, of neem een kijkje op de website van Peter. (Disclaimer)


Je bent een...*





*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor