Kan jij nog dankbaar zijn?

Home | Blog | God | Kan jij nog dankbaar zijn?

Zelfs als de vijgenbomen niet zullen bloeien, en er geen één druif in de wijngaarden te vinden zal zijn, en we geen enkele olijf van de olijfbomen zullen kunnen oogsten, en er niets meer op de akkers zal groeien, en alle schapen uit de stallen zullen worden geroofd, en alle koeien verdwenen zullen zijn, zelfs dan zal ik tóch nog juichen over de Heer, blij jubelen over de God die voor mij zorgt.

Een mooi stuk, uit Habakuk, wat veelzeggend is. Habakuk vraagt zich, net als veel mensen, af waarom er niets gebeurt in zijn leven. Hij ervaart onrecht en ziet overal ellende. Hoe zit dat in jouw leven? Hoe gaat het met je?

Hoe gaat het?

Vroeger durfde ik de vraag nog gewoon te stellen: ‘Hoe gaat het?’ Het antwoord was dan eigenlijk altijd ‘goed‘. Een antwoord vanuit beleefdheid natuurlijk. Tegenwoordig durf je de vraag soms nauwelijks nog te stellen, omdat we mondiger zijn of in ieder geval zegt men steevast dat het altijd beter kan of dat het nooit altijd helemaal goed is.

Weet je, dit gedeelte bepaalt mij er juist weer even bij dat het goed met me gaat. Waarom? Omdat ik God ken! Hij is de bron van mijn leven. Dus het is goed. Het is goed in iedere omstandigheid waarin ik mij bevindt. Hij is onveranderlijk, Hij is het licht, en alles wat we hebben is door Hem!

Wees welkom

Heb je geen geld, geen werk, lukt het niet de gasrekening te betalen? Weet dan dat God er is. Je kunt niet alles kopen of betalen met dat feit, maar je staat er niet alleen voor. Heb je geen werk? In Gods koninkrijk is van alles te doen. Onbetaald misschien, maar God is blij met wat je voor Hem doet! Kan je de gasrekening niet betalen? Wees welkom bij Hem, Hij wil je hart verwarmen!

Dankbaarheid is niet een kwestie van spullen, maar van hartgesteldheid.

Je reactie zal misschien zijn dat dat lekker makkelijk klinkt. Ik zeg je dat het niet gemakkelijk is. Het is niet gemakkelijk dankbaar te zijn als je het moeilijk hebt, maar weet je, voor wie het niet moeilijk heeft op financieel gebied, of je woont in een nieuw huis en ook je gasrekening is geen enkel probleem, ook dan is dankbaar zijn een even groot probleem. Dankbaarheid is niet een kwestie van spullen, maar van hartgesteldheid.

Dankbaarheid

Waar is je hart op gericht? Veel mensen mopperen tegenwoordig. Ze mopperen op de overheid, hun baas, hun inkomen, de gasrekening. De vraag voor vandaag is: Kan jij nog dankbaar zijn? Wat zijn de dingen die God je heeft toevertrouwd? Het gaat niet om wat je niet hebt, maar om wat Hij je gegeven heeft.

Kijk eens om je heen. Wie zijn de mensen die naar je omzien en wie heeft Hij jou gegeven om naar om te zien? Kijk eens werkelijk naar je omstandigheden, hoe slecht heb je het nu werkelijk? En als alles tegenzit in je leven, bedenk dan dat Hij er altijd voor je is. Dat zal je zienswijze veranderen en kan je blij zijn dat Hij er is.

Ik zal jullie een nieuw hart geven. Ik zal een nieuwe geest in jullie leggen. Jullie eigen hart, dat zo hard en zo koud is als steen, zal Ik uit jullie weghalen. En dan zal Ik jullie een warm, zacht hart geven.


Wil jij graag in een veilige omgeving jouw verhaal delen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je graag meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor