Jezus’ 16 beroemdste uitspraken

Home | Blog | Jezus | Jezus’ 16 beroemdste uitspraken

Er staan ongeveer 250 uitspraken van Jezus in de Bijbel (het ligt eraan hoe je telt) en een paar daarbuiten. De volgende zijn daarvan het bekendst. Ik geef er een korte uitleg bij.

oor575x380

1. ‘Oordeel niet.’
Schrijf niemand af. Wat Jezus erna zegt is minder bekend: ‘Want met jouw oordeel over anderen word je zelf geoordeeld.’ Scherpe woorden komen namelijk als een boemerang op je terug.

2. ‘Behandel anderen, zoals je wilt dat ze jou behandelen.’
Dit is de beroemde ‘Gouden Regel’ die ook Confucius en Mohammed leerden. Reageer nooit ‘zomaar’ op een ander, maar leef je eerst in diegene in en baseer daarop wat je doet.

3. ‘Pas wie ruimte heeft voor dit kind, die heeft ruimte voor God.’
We zien onopvallende mensen vaak over het hoofd. Maar je kunt pas openstaan voor een grote God, als je oog hebt voor ‘kleine’ mensen. God werkt namelijk, zo legt Jezus uit, subtiel ‘als een mosterdzaadje’.

4. ‘Heb je vijanden lief.’
God houdt van zijn vijanden, legt Jezus erbij uit: hij geeft iedereen leven en geluk, regen en zon, en is daarin niet partijdig. Doe dat na.

5. ‘Bij God is alles mogelijk.’
Jezus geloofde in een God die alles kan: dan is er dus nooit een situatie meer helemaal hopeloos en is er nooit geen oplossing.

6. ‘Maak je geen zorgen voor morgen, want morgen zorgt wel voor zichzelf.’
Kijk naar de vogels, zegt Jezus, die hebben geen machines en geen contracten, en toch gaat het ze goed. Kijk naar de lelies, die staan maar wat te dromen en God zorgt wel voor ze.

7. ‘Vele eersten worden de laatsten, vele laatsten de eersten.’
Wie succesvol is volgens mensen, kan een flater slaan bij God. En wie wij een ‘loser’ vinden, kan God juist waarderen. God kijkt namelijk naar de binnenkant.

8. ‘De mens is er niet voor de sabbat, maar de sabbat voor de mens.
De sabbat was in Jezus’ tijd een verplichte rustdag. Prettig, maar het kan ook een last worden. Blijf daarom de bedoeling van alle regels zien: ze zijn er voor ons, wij niet voor de regels.

Wil je meer over de Bijbel te weten komen, doe dan eens onze online cursus: StartersBijbel.

9. ‘Zoek en je zult vinden.’
Jezus vertrouwt erop dat God weliswaar onzichtbaar is, maar toch te ervaren valt. Zet zelf de eerste stap en sta ervoor open: ‘Klop en je word binnengelaten.’

10. ‘Wees niet bang: alle haren op jullie hoofd zijn geteld.’
God kent elk detail van wat hier op aarde gebeurt, daarvan was Jezus vast overtuigd. Hij kan wel erge dingen toelaten, maar het kan daarom nooit té erg worden.

11. ‘In het huis van God zijn veel kamers.’
Bij God geldt geen vol = vol. Hij heeft een groot hart waar mensen van alle kleuren, landen, overtuigingen en verledens welkom zijn.

12. ‘Verzamel geen schatten op aarde, maar in de hemel. Daar roesten ze niet weg en kunnen dieven er ook niet bij.’
Geld, status, uiterlijk – dat vergaat uiteindelijk allemaal. Maar je karakter en je overtuigingen – dat kan nooit stuk. Dat zijn je ‘schatten in de hemel’.

13. ‘Wie het zwaard gebruikt, komt door het zwaard om.’
Dit zegt Jezus als hij zelf wordt gearresteerd en vlak daarna zal worden gekruisigd. Hij had dus alle reden om zich te verdedigen. Maar geweld leidt alleen maar tot meer geweld.

14. ‘De waarheid zal je bevrijden.’
Wat maakt vrij? Een goede regering? Een fijne vakantie? Veel geld? Nee, stelt Jezus, eerlijk zijn, niet liegen. Pas als je de werkelijkheid aanvaardt, ben je helemaal vrij.

15. ‘Wat heb je eraan als je de hele wereld wint, maar jezelf verliest?’
Jezus kende wel de Romeinse keizers die inderdaad de halve wereld veroverden, maar van binnen kapot gingen. Het gaat niet om succes van buiten, maar vertrouwen van binnen.

16. ‘Als je op de linkerwang geslagen wordt, keer je rechterwang toe.’
Iemand tegenover slaat je minnetjes met de achterkant van z’n kant op je linkerwang. Dan keer jij brutaal je andere wang toe, alsof het je niets doet. Jezus adviseert dus als je wordt vernederd, niet weg te kruipen maar de onderdrukker de waarheid te vertellen.

Wil je meer ontdekken over Jezus, ga dan naar de gratis Waarom Jezus?-cursus. Als je deze cursus gaat doen, word je begeleid door een persoonlijke e-coach, met wie je eventuele vragen kunt bespreken.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld

Reinier Sonneveld ging als twintiger niet naar een kerk, maar inmiddels met veel plezier weer wel. Hij is schrijver van diverse populaire boeken, zoals De stilte van God en Het goede leven. Hij houdt regelmatig lezingen en was hoofdredacteur en bedenker van de Jezus-glossy. (Disclaimer)

25 reacties

 1. Avatar Geke op 27 juni 2015 om 08:57

  Hallo
  Bij punt 10 wordt gezegd Hij kan wel erge dingen toelaten maar het kan daarom nooit te erg worden.
  Mijn vraag: en als je dan hele erge dingen meemaakt waarbij je hele toekomst wordt weggevaagd, door een ongeluk, en je moet verder (je bent niet gestorven) maar dit geestelijk niet voor elkaar kunt krijgen?
  Waar is dan de God die je zo hard nodig hebt? Voor je gevoel ben je door Hem in de steek gelaten..
  En hoe kun je als naaste familie hiermee omgaan?

  Gr Geke

  • Avatar Johnny B. op 28 juni 2015 om 16:32

   Beste Geke, je hele toekomst weggevaagd, dat klinkt heftig en uitzichtloos. Alsof er geen toekomst meer is. Er is altijd een toekomst, maar misschien niet zoals jij of je naasten die had(den) voorgesteld. Ik heb twee maanden tussen hemel en aarde gezweeft door gezondheidsproblemen. Het leek er op dat ik nooit meer uit het hospitaal zou komen, nooit meer zou kunnen werken, niet meer thuis zou komen en niet meer aan het gewone leven deel kon nemen. Ik stond met lege handen. Het licht brak door toen ik besefte wel degelijk een toekomst te hebben, misschien nog wel beter dan op deze wereld. Ik heb mijn wanhoop bij de Heer gebracht “ik weet het niet meer” en Hij heeft mijn lege handen gevuld op een manier die ik niet zelf had kunnen bedenken. Ik heb een nieuwe, betere toekomst gekregen, al op deze wereld. Ik ben niet van mijn gezondheidsproblemen hersteld, maar kan er wel mee functioneren als ik me aan een aantal gedragsregels houd. Ik ben veel toegankelijker geworden voor de mensen om mij heen, ben een veel leukere huwelijkspartner geworden (dat zegt mijn vrouw) en kan weer goed hoofd- en bijzaken onderscheiden (als je de dood in de ogen hebt gekeken, weet je wat ècht belangrijk is). Leg je wanhoop neer bij de Heer en laat Hem jouw lege handen vullen op Zijn manier en Zijn tijd. Ik wens je Zijn zegen toe.

   • Avatar Rosa op 11 september 2018 om 08:16

    Hallo Geke, ik lees net jouw bericht. Ja, het is wel heel moeilijk om nog een toekomst te kunnen zien ook al weet je denk ik wel dat je “alles bij de Heer kunt leggen”. Dat lijkt me nl. het meest lastige: je erbij neerleggen dat het is zoals het is en Hij toch wel bij jou moet zijn, want dat zeggen ze ook zo vaak toch? Hoe gaat het nu dan met je? Ik bid dat het je beter gaat en je weer wat moed hebt gekregen, want het is het leven in je die toch gewoon door gaat. Ik bid je Zijn Shalom toe.

  • Avatar Gerard de jong op 3 augustus 2019 om 01:55

   Geniet van de pieken en leer van de dalen…Met het vorderen van de jaren zal alles duidelijk worden…

 2. Avatar Mac61 op 9 september 2015 om 09:28

  Jammer dat de hoofdstukken en de verzen er niet bij staan zodat mensen ze zelf in hun bijbel te kunnen nalezen..net als de Bereërs in Handelingen 17:11 .

 3. Avatar Stan op 1 september 2018 om 12:14

  De uitspraak van JEZUS laat degene zonder zonde de eerste steen gooien.

  • Martien Martien op 3 september 2018 om 10:19

   Er zijn natuurlijk veel meer uitspraken van Jezus, maar hier hebben we er 16 op een rijtje gezet waarvan wij denken dat ze direct toepasbaar zijn in het leven van vandaag. ;-)

   • Avatar Stn op 3 september 2018 om 13:12

    Deze uitspraak overlapt ook enigszins, de eerste genoteerde uitspraak van de 16. Ik ben iemand die vaak impulsief mensen iets voor de voeten gooit, ik heb ADHD en heb autistische trekken. Maar een paar dagen later, wie denk ik wie ben ik om te oordelen. Ik ben ook niet echt een pareltje van de natuur, heb dan weer spijt.

    • Martien Martien op 4 september 2018 om 11:34

     Oh, maar helemaal goed hoor dat je reageert. Ik heb het niet ervaren alsof je iets ‘voor mijn voeten gooit’. Gewoon prima om te reageren. En je bent juist wel een parel in Gods hand. ;-)

 4. Avatar Berthie op 4 november 2018 om 20:15

  Het is moeilijk te leven met een zwak zenuwgestel. Dan zit ik wel in de duisternis. Maar ik weet dat bij alle dinge het bij god mogelijk is. Ik probeer veel te bidden. En gedichten te maken over god.en hoop toch een goede toekomst tegen te gaa.
  N. Ja vertrouw o Jezus zijn woorden. Hij geeft geloof, hoop en liefde. Ik ben dankbaar dat ik van Jezus mag houden.

  • Martien Martien op 5 november 2018 om 11:06

   Dag Berthie, mooi om te lezen hoe je met God bezig bent. Hopelijk heb je mensen om je heen waar je ook steun aan hebt.

 5. Avatar Sezo op 22 januari 2019 om 13:47

  Laat allen tot mijn komen die belast en beladen zijn zij de here .bid en.je.zult.onvangen klop en.er zal open gedaan worden want waar een wil is is.een.weg

  • Martien Martien op 22 januari 2019 om 14:58

   heb je een vraag over deze uitspraken die je hebt doorgegeven? Of noem je ze gewoon als aanvulling?

   • Avatar Ric op 29 januari 2019 om 00:55

    Als jullie werkelijk zo van Jezus houden waarom zie ik dan niet staan. Neem niets zomaar van mij over, maar leef je leven met je eigen verantwoordelijkheid. Haal de doorn uit je eigen oog, voordat je hem plaatst in die van de ander. Wat betreft de duisternis waar men zo in terecht kan komen door wat dan ook. Behoudt het geloof van jezelf, wordt geen kopie van je medemens. Je bent immers al een kopie van het grote geheel, er is geen uitkomst in problemen. Alleen een reis van je ziel wat je niet altijd leuk hoeft te vinden. Je mag boos zijn of teleurgesteld. Jij bent net zo groot als Jezus of welke profeet dan ook. Wat je ook bent je Bent Altijd AL tijd. Er is niets groters of kleiner dan jij. Geen aanvulling of verheerlijking van god nodig. Wie je ook bent, je bent net als ik. Ik ben…

    • Martien Martien op 30 januari 2019 om 11:50

     Wat je precies wilt vragen of duidelijk maken weet ik niet goed Ric. Dus misschien wil je dat wat meer toelichten.
     Eén zinnetje triggerde mij wel. Je zegt: “Er is geen uitkomst in problemen” Wat bedoel je daarmee? Heb je zelf een situatie waar je niet uitkomt?

  • Avatar Sezo op 1 februari 2019 om 11:38

   Ik geloof dat deze uitspraaken door God is door gegeven aan mijn voor alle mensen die het moeilijk hebben en naar God zoeken. Zoek met heel je hart en je zult vinden zegt de here denk na voor dat je spreekt.zégt wat God zegt spreekt hem niet tegen .sneller dan je denkt zal er een verandering in je leven plaats vinden.je zult het leven vol zeggen hebben,waarvan de bijbel spreekt.als we willen genieten van een succesvol,zegenrijk leven,een goede gezondheid en een gelukkig,leven dan moeten we leven in het centrum van Gods wil .geloof dat je dat gene bent wat God van je zegt. Denk zo .spreek zo.handel zo.groetjes sezo

   • Martien Martien op 1 februari 2019 om 11:52

    Dag Sezo, als ik je goed begrijp dan zeg je dat als je Gods wil doet dat je dan een gelukkig leven zal hebben met succes, gezondheid, geluk etcetera. Als ik kijk naar de werkelijkheid van het leven dan zie ik toch iets anders. Er zijn veel mensen die God van harte liefhebben, maar toch ook allerlei moeiten hebben in het leven op diverse gebieden.
    Hoe kijk jij daar dan naar?

    • Avatar Sezo op 10 februari 2019 om 13:19

     Zo vaak horen we mensen zeggen:het is zo moeilijk om Jezus te dienen en moeilijk dat smalle pad te bewandelen het is zo zwaar om christenen te zijn en je stand in te nemen.Als Jezus zegt:mijn last is licht en mijn juk is zacht hoe kan het dan dat zovelen christenen klagen dat het zo moeilijk is en zwaar is om de wegen des Heren te bewandelen en zijn geboden te onderhouden?Natuurlijk zijn er momenten en tijden dat we worden beproefd en ik geloof dat er geen hemel op aarde zal komen.als u telkens belijdt dat u het zo moeilijk en zwaar hebt met uw huwelijk,gezin,lichaam,werk of zaken dat u niet kunt overwinnen,dan spreekt u Gods woord tegen ,want hij zegt mijn last is licht .de last van satan is veel zwaarder.zijn juk is ondraaglijk zwaar.met welke juk loopt u rond? Als jezus juk zacht is,dan moet dat ook in je leven te zien zijn,want onder alle omstandigheden zijn de gelovigen meer dan overwinnaars! Als God voor ons is,wie zal zal tegen ons zijn ?Als Christus in u woont,dan is ook zijn kracht in u.Jezus zegt: mij is gegeven alle macht in de hemel en op aarde ,Matteüs 28:18 Jezus hééft de duivel overwonnen en wij zijn meer dan overwinnaars met hem!!!!

     • Martien Martien op 12 februari 2019 om 10:48

      Dag Sezo, natuurlijk is het zo dat wij meer dan overwinnaars zijn en dat Jezus de tegenstander heeft overwonnen. Maar het werkt lang niet altijd om dan tegen de mensen te zeggen van ga naar Jezus en het komt allemaal goed. Begrijp me goed dat ik geloof dat het kennen van Jezus absoluut verschil kan maken. Maar mijn ervaring in de nazorg is dat vele mensen zo overmand zijn door wat er in hun leven gebeurd is of aan de hand is dat ze niet zomaar even die knop om kunnen zetten.

      Als mens hebben we elke dag te maken met het lijden in deze wereld. Ook christenen. En volgens mij is het volkomen begrijpelijk dat mensen, en ook christenen dus, die moeilijke dingen in hun leven meemaken dat niet altijd met een glimlach op hun gezicht ondergaan. Denk aan de velen mensen, ook christenen, die te maken hebben met ziekte, pijn, depressie, gebroken relaties, het verlies van dierbaren en noem maar op.

      Mogelijk dat het bij jou wel zo werkt, maar wees voorzichtig om het dan ook anderen op te leggen om hetzelfde te denken of te ervaren zoals jij dat ervaart.

      Weet je, ik geloof dat God zeer barmhartig is. Door Jezus weet Hij heel goed wat wij als mensen meemaken en Hij wil ons bijstaan en helpen. Maar dat betekend niet dat als je christen bent nooit meer moeilijke dingen meemaakt.

      Hopelijk begrijp je wat ik probeer uit te leggen, en voel je vrij om weer te reageren. 6. Avatar sezo op 14 februari 2019 om 00:42

  hoi martien,het klinkt een beetje hopeloos,terwijl de bijbel ons leert dat we hoop geloof en liefde moetten hebben.natuurlijk hebben we als mens te maken met problemen en lijden in deze wereld. en dat zal ook veel erger worden leert ons de bijbel.en alles veranderdt maar jezus blijft het zelfde wat hij toen heeft gedaan doet hij vandaag de dag nog daar waar het voor de mens onmogelijk is is het bij god mogelijk,

  als de here god de mens vraagt om te geloven,dan vraagt hij eigenlijk iets wat boven het verstand uitgaat.geloof is feitelijk iets heel onlogisch.toch heeft letterlijk alles met geloof te maken. dat u naar de kerk gaat,heeft met geloof te maken.de hele bijbel heeft met geloof te maken.deze boodschap is echter niet allen voor gelovigen,maar voor iedereen hebreeen 11:1 zegt dat geloof de zekerheid is van de dingen,die men hoopt,en het bewijs der dingen, die men niet ziet.geloof heeft eigenlijk iets onwerkelijks, iets onlogisch als je het met je verstand wilt begrijpen.er staat dat je moet geloven in iets wat je niet ziet en het geeft geen tastbaar bewijs dat het bestaat.
  velen christenen gaan door een diep,donker dal.een dal van teleurstellingen,strijdt en pijn. als u echter deze boodschap gaat bergrijpen,zal het u door moeilijke tijden heen helpen.het is heel menselijk dat we ons,als we het moeilijk hebben aan zelf medelijden overgeven en denken dat het leven ons onrechtvaardig behandelt.als er een moment is dat je je net als job voelt en je wilt je beklagen over je lot,heb ik goed nieuws voor je.de mens is inderdaad vergankelijk,maar iedereen die in god gelooft,heeft ook een belofte van eeuwig leven.dus kun je toch blij zijn,omdat je weet dat er na dit aardse leven,waarin soms veel moeite en pijn voor komt, een hemel op je wacht. heb uw god lief met geheel uw hart met geheel uw ziel en met geheel uw verstand. dit is het eerste en grootste gebod! mensen jezus leeft maak een nieuw begin en ondekt de mooiste schatten in de bijbel die voor de ongelovigen verborgen zijn maar de gene die werkelijk geloven geopenbaard zijn

  • Martien Martien op 14 februari 2019 om 16:37

   Dag Sezo,ik heb het idee dat we wat langs elkaar heen praten. Weet je, ik geloof, en met mij velen, dat God en Jezus kennen je helpt in dit leven. Absoluut waar. Maar laten we oog hebben voor de mensen, christenen of mensen die God nog niet kennen, die het moeilijk hebben in dit leven. Belangrijk is naast hen te gaan staan en een luisterend oor bieden en waar mogelijk iets zeggen. Maar laten we alsjeblieft niet zeggen “Geloof in God en alles wordt beter”. De realiteit van het leven laat iets anders zien, hoe graag mensen ook zaken opgelost willen zien. We leven ook in een gebroken schepping.

 7. Avatar Sezo op 15 februari 2019 om 12:09

  Zeker is het belangrijk om naast hen te gaan staan en een luisterend oor aan te bieden en waar mogelijk iets te zeggen daar ben ik het met uw eens.maar waarom alstublieft niet zeggen geloof in God en alles wordt beter ? We leven toch in een gebroken schepping?Hij is toch onze heelmeester!Onze redder hij is het die de knop bij mensen doet omzetten wat voor ons onmogelijk lijkt is bij God mogelijk.wij zijn niets in staat zonder hem.zo als ik eerder heb gezegd,als God voor ons is wie zal er dan tegen ons zijn?Als Christus in u woont dan is zijn kracht ook in u. Sorry dat ik uw een beetje tegen spreekt maar de waarheid moet gezegd worden en de waarheid is God.

  • Martien Martien op 18 februari 2019 om 13:28

   Dag Sezo, laat ik het dan maar heel concreet maken. Zeg jij dat als je in God gelooft dat je het nooit moeilijk hebt, nooit ziek bent en nooit problemen hebt in het leven?

 8. Avatar Sezo op 11 maart 2019 om 08:47

  Nee het kan gebeuren dat er angst op ons valt.Maar laten wij dan echter op de eeuwige rots staan en ons geloof niet baseren op onze gevoelens of op omstandigheden,maar op het woord van God zijn juk is zacht .

  • Martien Martien op 11 maart 2019 om 15:45

   Dag Sezo, ik denk dat ik snap waarom je dit zegt, maar helaas werkt het zo niet altijd voor iedereen. Weet jen, ik geloof dat er bij God ook ruimte is voor onze vragen en twijfel. En ieder mens heeft wel vragen en twijfel. Het mooie is dat God dan naar ons toe komt op een manier die bij ons past en waar we mee verder kunnen.
   Nogmaals, niet iedereen wordt genezen en lang niet alle problemen worden opgelost. Een antwoord hebben we niet altijd en dat moeten we dan accepteren.
   Naast iemand staan en a.h.w. meelijden helpt meer dan te zeggen dat ze meer moeten geloven of stappen moeten zetten.
   Hopelijk kan je hier weer iets mee.

Laat een bericht achter