Jezus’ 10 beroemdste uitspraken

Home | Blog | Jezus | Jezus’ 10 beroemdste uitspraken

Het christendom is veruit de grootste godsdienst ter wereld. Uit onderzoek van International Bulletin of Missionary Research (IBMR) blijkt dat er elke dag 1000 mensen afhaken, maar daar tegenover staat dat er elke dag 83.000 christenen bij komen. Per jaar komen er dus 20 miljoen christenen bij.

Jezus is voor veel christenen (en niet-christenen overigens ook) een grote inspiratiebron. Zijn leven was kleurrijk – zijn boodschap radicaal. Zijn geboorte, 2000 jaar geleden, heeft de wereld voorgoed veranderd en 2,4 miljard mensen geloven dat Jezus nog leeft én hun dagelijks inspireert hoe zij zelf zouden kunnen leven.

Wat zei Jezus 2000 jaar geleden, wat zoveel mensen nog steeds dagelijks inspireert? Hieronder hebben we Jezus’ meest beroemde uitspraken voor je verzameld.

1. “Oordeel niet…”

Schrijf niemand af. Wat Jezus erna zegt, is minder bekend, maar net zo waar: “Want met jouw oordeel over anderen word je zelf geoordeeld.” Scherpe woorden komen namelijk als een boemerang op je terug.

Een mooi voorbeeld gaat over een vrouw die is betrapt op overspel. Veel mensen hadden hun eigen oordeel al klaar en verwachtten zeker ook een oordeel van Jezus. Het tegendeel was waar. Je leest het hier.

2. “Behandel anderen, zoals je wilt dat ze jou behandelen…”

Dit is een beroemde ‘Gouden Regel’ die ook Confucius en Mohammed onderwezen. Reageer nooit ‘zomaar’ op een ander, maar probeer je eerst eens in te leven in een persoon en baseer daarop wat je doet.

3. “Heb je vijanden lief…”

God houdt van zijn vijanden, legt Jezus erbij uit. Hij geeft iedereen leven en geluk, regen en zon, en is daarin niet partijdig. Doe dat na. Misschien worstel jij op dit moment wel met een ‘vijand’ om lief te hebben. Wij dagen je uit eens te gaan proberen die persoon te vergeven, wij helpen je graag met de eerste stap via deze cursus.

4. “Bij God is alles mogelijk…”

Alles?! Als je Jezus moet geloven wel ja! Hij geloofde in een God die alles kan: dan is er dus nooit een situatie meer helemaal hopeloos en is er altijd een oplossing. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Soms komen we nou eenmaal in situaties waar een wonder voor nodig lijkt te zijn. En soms gebeurt dat!

5. “Maak je geen zorgen voor morgen, want morgen zorgt wel voor zichzelf.”

Misschien ervaar je wel heel veel stress. Dan klinkt dat toch als muziek in je oren? Kan je je een leven zonder zorgen voorstellen? Misschien zoals de vogels in de lucht, of de bloemen in de weide. Volgens Jezus heeft God ze gemaakt en zorgt Hij daarvoor, en zo ook voor jou en mij.

6. “Vele eersten worden de laatsten, vele laatsten de eersten…”

Wie succesvol is volgens mensen, kan een flater slaan bij God. En wie wij een ‘loser’ vinden, kan God juist waarderen. Oftewel: De laatsten worden de eerste, en de eersten de laatsen. God kijkt namelijk naar je hart, en uiterlijk vertoon is maar tijdelijk. Toch kan het voelen alsof je niet geliefd bent. Maar bij God is het tegendeel waar.

7. “Zoek en je zult vinden…”

Ook al is God onzichtbaar, Jezus vertrouwt erop dat God te ervaren is. Maar je moet zelf de eerste stap zetten. Zoek en je zult vinden!

8. “Wees niet bang: alle haren op jullie hoofd zijn geteld…”

Al mijn haren? Dat zijn er wel heel veel. Zie het ook als een vergelijking. God kent jou door en door. En wat anderen er ook maar over jou zeggen, je hoeft er niet bang voor te zijn. God zegt door de Bijbel veel over de mens en over jou. Daar halen veel christenen kracht uit. Meer hierover weten? Ga eens naar Wie Ben Ik.nu.

9. “Wat heb je eraan als je de hele wereld wint, maar jezelf verliest?”

In de tijd dat Jezus op aarde rondliep, heerste het Romeinse Rijk. Maar Jezus had er een bijzondere eigen kijk op. “Wat heeft jouw bucketlist voor nut als je je eigen leven erdoor verliest?” Oftewel, het gaat niet om succes en rijkdom van buiten, maar over vertrouwen en vrede van binnen.

10. “De waarheid zal je bevrijden…”

Wat is de absolute waarheid? En, bestaat dat überhaupt? Volgens Jezus wel. Plus, het zal zorgen voor vrijheid in je leven. Misschien heb jij het idee dat jij nog vastzit aan bepaalde dingen in je leven. Jezus zegt met dit statement dat waarheid je kan bevrijden. Maar wat is dan deze waarheid die vrij kan maken. Jezus zegt het verderop in de Bijbel zelf: “Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven.” Geloof jij dat ook?

Naast deze 10 uitspraken, heeft Jezus nog veel meer in Zijn leven gezegd en gedaan wat vandaag de dag nog steeds van grote betekenis is. Wil je meer ontdekken over wie Jezus was en wat hij betekent voor velen? Ga dan naar onze gratis Waarom Jezus?-cursus. Als je deze cursus gaat doen, word je begeleid door een persoonlijke e-coach, met wie je eventuele vragen kunt bespreken.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor