Jericho bevestigt de betrouwbaarheid van de Bijbel

Home | Blog | Bijbel | Jericho bevestigt de betrouwbaarheid van de Bijbel

Jericho bevestigd de betrouwbaarheid van de Bijbel

Als een archeoloog zijn schop in de grond zet, is het altijd weer een verrassing wat hij tegen gaat komen. Je weet namelijk nooit precies hoe oud de laag is waarin je aan het graven bent, en wat er in het verleden is gebeurd. Met behulp van verslagen, zoals uit de Bijbel, kun je je wel een beeld vormen.

De berg van de Sultan

Iets ten westen van het huidige Jericho, een stad op de Westelijke Jordaanoever, ligt Tell es-Sultan. Ook wel ‘de berg van de sultan’ genoemd.

Een tell (of tel) is een door mensen gemaakte verhoging. Die is ontstaan doordat men op dezelfde plek keer op keer een stad herbouwde. In de oudheid kwam het nogal eens voor dat een stad werd vernietigd of verlaten. De bovenste lagen van zo’n tel zijn de jongste, en de onderste de oudste. Je kunt een tel misschien nog wel het beste zien als een laagjes-taart.

Jericho wordt veroverd

Tell es-Sultan is zonder twijfel de plek van de Bijbelse stad Jericho, waarvan je in het Bijbelboek Jozua, hoofdstuk 6, kunt lezen hoe de Israëlieten het innamen.

God had het volk Israël namelijk een eigen land beloofd nadat ze jarenlang in slavernij in Egypte hadden geleefd. De inwoners van dit land (Kanaän) leefden zo slecht dat God besloten had om alle inwoners uit te roeien. Jericho was de eerste stad die veroverd moest worden.

God zorgde voor de overwinning: de Israëlieten moesten zeven dagen lang rond de stad trekken en op ramshoorns blazen. Op de zevende dag moesten ze zeven keer om de stad lopen. Nadat er voor de zevende keer die dag op de ramshoorns werd geblazen, juichte het volk en de muren van de stad stortten in.

Gods volk mocht niets uit de stad meenemen. Alles moest worden verbrand. De hele bevolking moest worden gedood. Behalve de prostituee Rachab en haar familie, want zij had twee Israëlische spionnen geholpen. Zij moest ervoor zorgen dat haar vader, moeder, broers, zussen en hele familie bij haar in huis waren op het moment dat de Israëlieten de stad binnenvielen (Jozua 2). Dit alles gebeurde vlak na het Bijbelse feest Pesach, in het voorjaar.

Woonplek prostituee Rachab gevonden?

Bij de opgraving van Jericho vallen een aantal dingen op. Zo bestond de stad uit twee gedeelten, een buitenstad en een binnenstad. Om elk stadsdeel stond een hoge muur op een aarden wal. Wat moet dat er afschrikwekkend uit hebben gezien voor de Israëlieten…

De muren, zo ontdekten archeologen, zijn ‘onder zichzelf ingestort’. Het puin ervan vormde zo een helling, tegen de aarden wal op, die de Israëlieten konden gebruiken om makkelijk de stad in te komen. Niet de hele muur is ingestort. Een klein stukje bleef staan, en de huizen die er tegenaan waren gebouwd zijn ongedeerd gebleven. Was dit waar de prostituee Rachab woonde?

Jericho in het voorjaar verbrand

Tell es-Sultan wordt gekenmerkt door een brandlaag, zwartgeblakerde stenen en voorwerpen. Die laag wordt toegeschreven aan dezelfde tijd als toen de muren instortten. In de brandlaag zijn kruiken met verkoold graan gevonden – een waardevolle buit in de oudheid die gewone plunderaars zeker niet voor het vuur zouden laten liggen. Dat er volle graankruiken waren duidt erop dat de stad werd ingenomen en verbrand vlak na de graanoogst, in het voorjaar.

Archeologie bevestigt dit Bijbelse verslag

Over de datering van wanneer de muren van Jericho vielen lopen de meningen van archeologen uiteen. Maar een ding is zeker: de zaken die worden gevonden bij Jericho passen opmerkelijk goed bij het Bijbelse verslag.

De blogpost ¨Jericho bevestigt de betrouwbaarheid van de Bijbel¨ is onderdeel van de serie ¨Is de Bijbel waar?¨.

Wil je meer weten over archeologie en Jericho? Lees dan De strijd om Jericho.

Geïnteresseerd in rationele argumenten voor het bestaan van Jezus? Misschien is de gratis online cursus “The Case for Christ” iets voor jou? Meer over Jezus leer je in de gratis online cursus ¨“Waarom Jezus?”¨.

Gert-Jan van Heugten

Gert-Jan van Heugten (1985) is in 2006 tot geloof gekomen doordat hij wetenschappelijke argumenten te horen kreeg die bevestigden wat in de Bijbel staat. Sindsdien is hij meer over dit onderwerp gaan leren en bestuderen. Nu geeft hij onder de naam WaaromSchepping lezingen over onder meer Bijbel en wetenschap en is hij schrijver en redacteur van Weet Magazine. (Disclaimer). Lees meer blogs van Gert-Jan.

3 reacties

 1. Gerdien op 22 oktober 2019 om 12:07

  Ten tijde van Jozua bestond Jericho al niet meer. Dit is archeologisch inmiddels aangetoond.
  Het blijft toch ook raar dat God alle inwoners uitroeide alleen maar omdat ze (in zijn ogen) slecht leefde. Brrrrr wat een nare God is het eigenlijk hè!?

  • Martien op 23 oktober 2019 om 11:49

   Dag Gerdien, blijkbaar heb jij andere bronnen. Kan je daar iets meer over vertellen, want dat staat haaks op wat wij hier schrijven.

 2. Jaap op 5 april 2020 om 15:25

  Gerdien zegt iets, wat niet is aangetoond. Men leze: On the reliability of the Old Testament van Kenneth Kitchen chapter 5 en daarvan paragraaf 3 over de steden in het oude Kanaän.
  Verdien beseft niet dat die “nare God” ook in de toekomst de onrechtvaardige mensen zal oordelen en dat dat oordeel in Jezus’ handen ligt.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor