Is het niet arrogant van christenen om te zeggen dat zij de waarheid bezitten?

Home | Blog | God | Is het niet arrogant van christenen om te zeggen dat zij de waarheid bezitten?

Vreselijk hè, die christenen die beweren de waarheid in pacht te hebben. Alsof er maar één waarheid zou bestaan en dan ook nog eentje waar zij recht op menen te hebben. Kom nou zeg, ik mijn waarheid en jij de jouwe. Klaar.

Op zoek naar waarheid

Heb je dat weleens gedacht of gezegd? Ik ben zelf christen en ik moet bekennen dat ik met enige regelmaat zulk soort gesprekjes voer, die overigens niet altijd even vriendelijk verlopen. Het is blijkbaar een thema dat veel mensen bezig houdt. Wat is waarheid en is er maar één waarheid? Het zijn vragen die je gedachten kunnen beheersen. Veel mensen zijn op zoek zijn naar waarheid, naar ‘de’ waarheid misschien wel. We leven tenslotte in een wereld waarin wat afgelogen en gemanipuleerd wordt en je kan je dagelijks afvragen of alles wat je hoort en leest wel waar is.

Waarheid als fundament

Moderne waarheid is variabel, afhankelijk van gevoel en stemming. Zo van: mijn waarheid is de jouwe niet… daarmee is waarheid een onzekerheid geworden. Wat de ene dag je levensmotto is, is de andere dag verdwenen of niet meer populair. Dat is best lastig en eerlijk gezegd zou het fijn zijn om voor een waarheid te staan die onveranderlijk is, die nooit teleurstelt en die hoop en perspectief voor je leven biedt. Een fundament zeg maar, voor alle andere dingen die we zeggen en doen.

Waarheid kwam naar ons

Misschien wil je het niet horen. Misschien ben je juist een beetje nieuwsgierig geworden. Hoe dan ook, die waarheid bestaat dus! Nee, het is geen vastgelegde regelgeving, geen handboek, geen theorie, geen mandaat. Die waarheid is geen idee of filosofie, geen religie of gevoel. Nee, het is een persoon. Waarheid kwam namelijk naar de aarde in de vorm van een mens die tegelijkertijd de Zoon van God was, de beloofde Messias, de Redder van de wereld. Hij gaf waarheid vorm en maakte het tastbaar. Goedheid en waarheid zijn met Jezus Christus naar ons toe gekomen.

De waarheid is geen idee of filosofie, geen religie of gevoel. Nee, het is een persoon.

De Weg, de waarheid en het leven

Jezus bevestigde Zijn status met een wereldberoemde uitspraak die nogal eens wordt geciteerd: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven. Niemand kan bij de Vader komen dan door mij”. Zo zeg, dan weet je wel waar je aan toe bent. Iedere keer als Jezus zijn mond open deed, begon Hij met het woord ‘waarachtig’ of ‘voorwaar’, alsof Hij steeds nadruk op Zijn ware aard wilde leggen. Hij is de waarheid en kan niet anders dan de waarheid spreken, er zit niets anders in Hem.

Nodig Hem vandaag nog uit en ontdek wat er gebeurt als de Waarheid zelf van jouw hart Zijn huis maakt!

Waarheid in je hart

Weet je, het Christendom heeft niet de waarheid in pacht, maar vindt haar doel en oorsprong wel in Hem, in die Christus…. waar het woord ‘christen’ trouwens vandaan komt. Hij is de waarheid en stelt Zichzelf beschikbaar aan iedereen die daarom vraagt, die daarnaar zoekt, die de deur van zijn of haar hart wil openen zodat Hij binnen kan komen. Ja, de enige echte Waarheid wil ook in jou komen wonen. Nodig Hem vandaag nog uit en ontdek wat er gebeurt als de Waarheid zelf van jouw hart Zijn huis maakt!

Wil je reageren? Dat kan hieronder of via het contactformulier. Kijk ook eens bij onze (gratis online) cursus Waarom Jezus?

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor