Is er echt maar één weg tot God?

Home | Blog | God | Is er echt maar één weg tot God?

Volgens een oud spreekwoord leiden alle wegen naar Rome. Misschien was dat vroeger zo, maar wanneer je tegenwoordig een willekeurige richting in zou slaan, is de kans groot dat je de weg kwijtraakt! Zeker in grote, drukke steden is het soms lastig om de juiste route te bepalen. Voor je het weet, rijd je in kringetjes rond en kom je weer op hetzelfde punt uit.

Navigatie

Ook kan het zo zijn dat de weg die je gaat, je weleens precies de verkeerde kant op kan leiden. Hierdoor raak je juist verder van je bestemming af. De enige manier om zeker te weten dat je je doel zult bereiken, is een goede wegenkaart of een navigatiesysteem te gebruiken, of iemand de weg te vragen.

De enige manier om zeker te weten dat je je doel zult bereiken, is een goede wegenkaart of een navigatiesysteem te gebruiken

Andere godsdiensten

Een uitspraak die je tegenwoordig regelmatig kunt horen, is: ‘Alle wegen leiden naar God’. Men bedoelt hier dan eigenlijk mee dat alle godsdiensten naar God leiden. Het maakt volgens velen niet uit of je via de islam, het boeddhisme of het christelijke geloof tot God komt. Het is uiteindelijk toch één en dezelfde God?

Dus wat maakt het in feite uit? Sommigen gaan zelfs zover door te zeggen dat je helemaal niet hoeft te zóeken naar God. Hij zit immers in ieder mens? Je hoeft dan in principe alleen je innerlijke kompas maar te volgen om je bestemming te bereiken.

Bijbel als wegenkaart

De Bijbel leert ons echter iets anders. Paulus schrijft namelijk dat er op onze weg een wegversperring is die ons als mens verhindert om bij God te komen; de wegversperring van de zonde. “Want álle mensen zijn ongehoorzaam aan God. Daardoor moeten álle mensen leven zonder de heerlijke aanwezigheid van God in hun leven.”

Wanneer we onze zonden niet belijden, is het via geen enkele weg mogelijk om tot God te komen of Hem te leren kennen. Gelukkig heeft God ons niet aan ons lot overgelaten, maar heeft Hij gezorgd voor een wegenkaart – de Bijbel – en heeft Hij ons Iemand gegeven die de weg kent en ons die weg kan wijzen: Jezus Christus.

Gelukkig heeft God ons niet aan ons lot overgelaten

De weg, de waarheid en het leven

Jezus zei niet: ’Ik ben één van de vele wegen naar God’. Hij zegt van zichzelf dat Hij dé weg, de waarheid en het leven is en dat Hij de enige weg is tot de Vader. Dat was geen arrogantie of bekrompenheid van Hem. Het was de waarheid – want alleen Christus daalde neer uit de hemel om de prijs voor onze zonden te betalen aan het kruis van Golgotha.

Enige route

Jezus deed dit uit liefde voor ons. We hoeven onszelf niet op te werken of goede prestaties te leveren. Ook hoeven we niet af te wachten of God ons wel goed genoeg vindt om bij Hem te komen. Heel bewust voor Jezus kiezen en Hem volgen, dát is de enige manier om tot God te komen. Er zijn geen andere routes. Wanneer je op Jezus gericht blijft en Hij de richtingaanwijzer in je leven wordt, zal je nooit verdwalen!

Wil je meer weten over Jezus en Wie Hij is, was en zal zijn? Je kunt je aanmelden voor deze cursus en meer over Hem leren. Of neem contact met ons op.

Wendy Born - van den Brink

Christen – getrouwd – moeder van vier – pgb’er – (tekst)schrijfster – blogster – boekenwurm – zoekt de verbinding – houdt van organiseren en plannen – altijd in voor nieuwe projecten – houdt van hardlopen en opruimen van zwerfafval. Lees meer blogs van Wendy. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor