‘Ik zoek naar alles, behalve naar God’

Home | Blog | Bijbel | ‘Ik zoek naar alles, behalve naar God’

Opa en oma geloofden nog in een persoonlijke god en iets als de christelijke “waarheid”, maar die tijd is voorbij. Alles is relatief.

Zingeving? De wereld verbeteren? Prima. Maar kom niet aanzetten met een of andere onzichtbare, persoonlijke zingever die ergens ver weg in een hemel zit. Net zoals de man in onderstaande video zoeken veel Nederlanders helemaal niet naar god. Misschien herken je jezelf in die man?

Kun je geloven zonder in God te geloven?

Ja natuurlijk. Je kan geloven zonder in (een) god te geloven. Bovendien worden er vaak grote woorden over God gezegd, en domme dingen in zijn naam gedaan. We zeggen: Ik zoek eigenlijk helemaal niet naar God, als je het mij vraagt. Ik geloof wel in van alles, en dat bevalt me prima.’

Jezus denkt met je mee

We kunnen misschien iets meemaken zoals die man in bovenstaande video meemaakt. Maar de vraag is dan al snel: moet iedereen zoiets meemaken om in een persoonlijke God te gaan geloven? Kan het ook anders? Minder “toevallig”? Kan in een god geloven ook wat nuchterder, in de zin van: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg?

Ik denk het wel. Zingeving is volgens mij niet iets vaags. Ook Jezus uit Israël kreeg te maken met deze vraag. Deze man claimde dat hij de wil van God onderwees. En daar kreeg hij kritiek op. Begrijpelijk.

De Joden waren verbaasd over zijn onderwijs: ‘Hoe weet hij dat allemaal, terwijl hij helemaal geen opleiding heeft gehad?’ [Het evangelie volgens Johannes, hoofdstuk 7:14-15]

Opvallend is dat Jezus dan niet iets als dit zegt: ‘Ja hallo, ik weet toch alles? Ik kom toch van God vandaan? Jullie moeten niet alleen in God blijven geloven, maar ook in mij!’ Jezus reageert zo:

‘Wat ik onderwijs heb ik niet van mijzelf, maar van hem die mij gestuurd heeft. Wie ernaar streeft te doen wat God wil, zal weten of mijn leer van God komt of dat ik namens mezelf praat.’ [Het evangelie volgens Johannes, hoofdstuk 7:16-17]

In Jezus’ tijd geloofde iedereen in het bestaan van god(en). Joden, Grieken, Romeinen, barbaren, de hele mikmak. In onze tijd is dat anders. Vertaald naar onze tijd, zegt Jezus tegen jou en mij: ‘Ik spreek namens God. Maar misschien hebben ook jullie niks met God. En met mij. Ga niet op je gevoel af, maar heb gewoon eens het lef om iets te gaan dóen met wat ik zeg. Trek vervolgens je conclusies over mijn levenslessen, en over mij.’

Niet lullen, maar poetsen

Wij Nederlanders willen geen dingen opgelegd krijgen. (Die fout maken kerken en christenen vaak wel.) Wij zijn hardwerkende Nederlanders. We zitten ook niet op mooie woorden te wachten. Geen woorden, maar daden. Het is best lekker dat Jezus daar ver in meegaat. Niet lullen, maar poetsen.

Wat leert Jezus dan zoal?

Als je dit gaat doen, begin dan eens met deze levenslessen van Jezus. Ontdek of het wat met je doet. Wat vind je mooi? Wat raar? Word je er gelukkiger van? Of zijn het alleen maar mooie woorden?

Als je het gaat doen, dan kan ik me voorstellen dat het vragen bij je oproept.  Neem dan gerust contact met ons op. Wil je meer over de Bijbel te weten komen, doe dan eens onze online cursus StartersBijbel.

RedactieJe bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor