Ik heb last van hartfalen, en jij waarschijnlijk ook

Home | Blog | God | Ik heb last van hartfalen, en jij waarschijnlijk ook

Het is waarschijnlijk een ouderdomskwaal. Naar mate ik ouder word, krijg ik er namelijk steeds meer last van. Ik ontdek namelijk dat ik best vaak niet doe wat ik zeg, en dat ik andersom dingen doe waar ik liever niets over zeg. Er zit een soort kwaal, diep binnen in mij, waar ik maar geen regie over krijg.

Uitstel

Neem deze blog. Die had ik al lang beloofd te schrijven. Maar steeds weer was er reden om het uit te stellen. Waarom? Geen idee want als ik er mee bezig ben, vind ik het superleuk om te doen. Ik heb het ook met voetballen in de tuin. ‘ Pap, zullen we even voetballen?’ Ik merk weerstand, ik wil nog even dit doen en dat doen, ik ben moe, ik…. Maar als we dan eenmaal voetballen is het heerlijk!

‘Pap, zullen we even voetballen?’ Ik merk weerstand…

Hartfalen

Waarom ik dit ‘hartfalen’ noem? De profeet Jeremia zette mij op dat spoor: ‘Het hart van de mens is bedrieglijker dan alle andere dingen. Het is door en door slecht. Wie kan werkelijk weten wat er diep in zijn hart is?’ In een ander deel van de Bijbel zegt Paulus hetzelfde met andere woorden: “En ik begrijp zelf niet wat ik aan het doen ben. Want ik doe niet wat ik zou wíllen doen. Maar ik doe juist dat wat ik níet wil doen omdat het slecht is.”

Herkenbaarheid

Oude woorden, maar voor mij heel herkenbaar. Ik, wij, hebben een probleem diep van binnen dat zich niet op laat lossen. Ik kan er tegen strijden, mijn best doen, ik kan het negeren, maar het gaat niet weg. En niet alleen ikzelf maar ook anderen hebben er last van. Zonde toch?

Ik kan er tegen strijden, mijn best doen, ik kan het negeren, maar het gaat niet weg.

Sleutel voor herstel

Waar ligt dan de sleutel voor herstel? Welke dokter of therapeut kan me helpen? Paulus vraagt zich af: Wie kan mij bevrijden van dit ‘ik’ waar het kwaad in woont dat mij doodt?

Hij geeft ook zijn ontdekking: “Prijs God: Jezus Christus!” Hoe dan? Dat heeft Jeremia dan weer heel mooi verwoordt:

“Ik, de Heer, weet wat er in het hart van een mens is. Ik ken ieders diepst verborgen gedachten. Daardoor kan Ik iedereen geven wat hij verdiend heeft. Ik beloon ieder mens naar wat hij heeft gedaan, goed of slecht.”

Geen veroordeling

Ja Duurt, je faalt geregeld ook al ben je van goede wil. Maar Ik kijk niet oordelend naar je, Ik veroordeel je niet want Ik zie Jezus in jou. Dit hartfalen zal je niet overwinnen in dit aardse leven, maar je mag met genade en liefde naar jezelf én naar anderen kijken. Ik zie wat je drijft, laat je niet afleiden door wat je ook doet maar kies steeds weer opnieuw voor het goede.

Dus dat doe ik maar. Ik hoop dat deze blog jou er ook in aanmoedigt. En wil je meer ontdekken over wie Jezus is en hoe Hij je bijstaat in jouw (hart)falen? Doe dan de Waarom-Jezus cursus.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor