“Ik heb God niet nodig?!”

Home | Blog | Bijbel | “Ik heb God niet nodig?!”

“Ik heb een prima leven. Ik heb geld om rond te komen, ben gezond, heb genoeg vrienden… Mijn leven is prima op orde! En, God? Misschien bestaat er een God, maar die heb ik niet nodig.”

Zo’n soort reactie hoort IkzoekGod.nl vaak wanneer we vragen stellen aan mensen die niet in God geloven. De vraag die gesteld wordt, luidt: “Als er een God bestaat, zou je hem dan willen leren kennen?” Hoe zou jij hierop reageren?

Omgekeerde wereld

Misschien herken je jezelf in bovenstaande reactie. Of heb je ooit zelf ook de gedachte gehad dat je geen God in je leven nodig hebt. Maar, stel je eens voor dat het niet gaat om wat jij nodig hebt. Draai de vraag eens om: misschien is het wel God die verlangt naar jou. Heb je daar weleens over nagedacht? En wat doet dat met jouw beeld van God?

Als je dit leest en vader of moeder bent, herken je vast wel het gevoel van het krijgen van een kind. Het eerste moment dat het in je handen ligt, of misschien daarvoor al, het moment dat de buik van de moeder groeit. Je hoopt dat ze vriendjes zullen maken op school, maar ook dat je als ouder een goede band met je kind opbouwt. Je hart zou breken als die band niet zou ontstaan.

Is God een vader?

Ooit vertelde een man dat God zoals een vader kan zijn. Een liefdevolle vader in de hemel die verlangt naar jou en mij. Misschien heb je wel een hele vervormde gedachte wanneer je de term ‘vader’ hoort, maar het is niet deze aardse vorm, want die is nooit foutloos. Het gaat over een vader met de perfecte liefde. Eentje die, net als wanneer jij vader of moeder zou worden, ook verlangt naar een stabiele en gezonde relatie met je kind.

Wellicht heb je ruim genoeg geld op je rekening, ben je kerngezond en heb je een mooie groep vrienden. En toch weet je ten diepste, ondanks dat je niets te kort komt, dat er iets mist in je leven. Kan het zo zijn dat het de liefde van een vader-achtige God hetgeen is wat je zo lang hebt gemist? Misschien is ‘doel’ hetgeen dat je mist in je leven. Daarop zei neuroloog en psychiater Victor Frankl ooit (De zin van het bestaan, 1978):

“Rust vinden is het vinden van betekenis en doel in het leven.”

IkzoekGod.nl gelooft dat deze liefde niet de deur van je leven intrapt. Het is een liefde die niet manipuleert; een liefde die geduldig wacht op een antwoord; maar ook ernaar verlangt om beantwoord te worden. En misschien is het beantwoorden van die liefde wel het doel van je leven.

Misschien is het wel God die verlangt naar jou. Heb je daar weleens over nagedacht?

Christenen geloven dat deze liefde zich zo’n 2000 jaar geleden zichtbaar maakte, en dat een leven voor jezelf geen vervulling geeft, maar dat het beantwoorden van deze liefde je doel geeft. Zo lijkt iedereen God nodig te hebben, wanneer het gaat om het vinden van rust en het doel van jouw bestaan.

We willen je niet alleen laten in het vinden van deze liefde. Laat het ons weten! We helpen je graag verder.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Jannine - Redactie IkzoekGod.nl

Lees meer blogs van de Redactie. Of kijk eens op Jezus.nl. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor