Ik ben een wegloper

Home | Blog | Bijbel | Ik ben een wegloper

Misschien ken je het verhaal wel; Een jonge kerel vraagt om de erfenis van zijn vader, rent ermee weg, verbrast en verspilt al zijn geld, en komt vervolgens met hangende pootjes terug bij zijn vader. De vader vergeeft hem direct en geeft een groots feest omdat zijn zoon terug is. (Bijbelboek Lukas, Hoofdstuk 15; de verloren zoon)

verloren zoon

Ik herken me in dit verhaal. Ik ben namelijk ook een wegloper. Van jongs af aan geloof ik al dat er ‘iets’ is. Ook leerde ik door de jaren heen begrijpen dat dat ‘iets’ voor mij wilde zorgen en zelfs van mij hield. ‘Iets’ werd ‘Hij’ en ‘Hij’ werd persoonlijk. Het was God.

Je zou denken dat je niet goed bij je hoofd moet zijn om die zorg en die Liefde te negeren. Toch is dat wat ik deed, en nog steeds regelmatig doe. Ik ben nog steeds een zoon die wegloopt en die soms geen zin heeft in een zorgzame vader. Nog steeds raak ik verdwaalt. Nog steeds regelmatig een verloren zoon. Hoe kan dat nou toch?

Aan de ene kant snap ik er helemaal niks van, en aan de andere kant is het zo oud als de weg naar Rome. De bijbel leert dat de mens ooit, vanuit vrije wil zichzelf boven God wilde plaatsen. Een fundamentele keuze nog steeds invloed heeft op ons gedrag vandaag de dag. Het zorgde ervoor dat onze natuur puur op onszelf is gericht en niet op God. Het zorgde ervoor dat we de neiging hebben om onszelf los te snijden van God en keihard de andere kant op te rennen. Herkenbaar?

Maar zoals het verhaal aan het begin eindigt, zo is er voor ons ook hoop. God weet hoe we in elkaar steken. Hij was er namelijk vanaf het begin al bij. Tóch besluit Hij om weglopers iedere keer met open armen op te wachten, te vergeven en een groot feest voor ons te organiseren. Bizar, maar waar.

Misschien ben je je er al van bewust dat je een wegloper bent. Of misschien besef je je dat nu pas voor het eerst. Voor God maakt het niet uit. Hij heeft een engelengeduld en wacht rustig af tot we ons realiseren dat we niet zonder Hem kunnen en willen.

Ben jij al op de weg terug naar huis?

Robert de Heer

Robert de Heer is werkzaam als studentenwerker voor Agapè StudentLife. Hij houdt van zijn vrouw Kimberly, zijn dochters Imma en Jaël, én van het avontuurlijke leven wat God hun geeft in Rotterdam. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor