Huilen om Jezus

Home | Blog | Leven | Huilen om Jezus

Het hoofdkantoor van onze internationale organisatie staat in Orlando, Florida. Ik moest daar onlangs weer eens zijn en kon me dus weer eens vergapen aan een groots Amerikaans kantoor.

Bill Bright

Zo vallen bij binnenkomst de inscripties op de muren van de ontvangstruimte direct op. Aan vier kanten staat daar een samenvatting van de Bijbelse boodschap: in grote letters, niet te vermijden, voor elke bezoeker zichtbaar. Vier korte ‘geestelijke wetten’, in steen gebeiteld:

  1. God houdt van u en heeft een plan met uw leven
  2. Door de zonde heeft de mens het contact met God verloren
  3. Jezus Christus is Gods enige antwoord op het probleem van de zonde
  4. Wij moeten persoonlijk Jezus Christus als redder en Heer aanvaarden

Cheesy

Ik ken die woorden al van jongs af aan. Ze vormen een belangrijk deel van de historie van onze organisatie. Maar eerlijk is eerlijk: er is veel over gezegd. Zijn ze niet een beetje afgesleten? Cheesy zelfs, om het Amerikaans te zeggen? Is het niet iets teveel een verkooppraatje van goedbedoelende mensen, verpakt in oude woorden en beelden? En de belangrijkste kritiek: zo simpel kan het niet zijn!

Hij huilde

Maar bij die woorden staat ook een beeld. Het is van Bill Bright, die in 1951 zijn hele leven letterlijk aan God overgaf en uiteindelijk deze samenvatting bedacht. Voor hem was het niet zomaar een slimme methode. Toen een theologiestudent hem enkele jaren geleden vroeg wie Jezus voor hem was, kon Bill niet antwoorden. ‘Hij zat daar in zijn grote stoel achter zijn grote bureau en huilde…’, zo schreef de student.

Ik probeer me dat voor te stellen. Iemand die vijftig jaar lang bezig is met God, Jezus, de Bijbel. En dan toch zo geraakt zijn als iemand naar Jezus vraagt. Dat is geen kunstje, dat is niet fake. Dat is iemand die die eerste ‘wet’ echt tot zich heeft laten doordringen, waardoor er in de loop van de jaren een diepe liefde tussen hem en Jezus is ontstaan.

God – Jezus Christus – houdt van mij

Ik gebruik – als Hollander van een andere generatie – vaak andere woorden en beelden dan die Vier Geestelijke Wetten hierboven. Ik heb het over leven, herstel, schoonheid, recht, relatie. Maar we ontmoeten elkaar in dat eerste zinnetje van de samenvatting: God – Jezus Christus – houdt van mij. Zo simpel, en toch zo diep. Dat is liefde. Dat is levensveranderend.

En stiekem hoop ik dat ik, als iemand mij over veertig jaar vraagt wie Jezus is, ook stil zal vallen en huilen.

Mark de Boer

Mark de Boer is directeur bij Ark Media, voorheen directeur van Agape Nederland. Hij is gefascineerd door het verhaal van God met mensen en het verhaal van mensen met God. En door zijn vrouw en drie kinderen! (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor