Huh, het Koninkrijk van God?

Home | Blog | Bijbel | Huh, het Koninkrijk van God?

Daar zat ik dan een aantal jaren geleden in mijn kerk. Weer een preek over zonde, ellende en redding. As usual. Ondertussen wist ik het wel. Ja, ik ben slecht. God is boos op mij. Jezus komt in de wereld om mijn zonden op te ruimen. Eind goed, al goed. En wanneer we dit verhaal gaan geloven is wachten tot Jezus terugkomt of we sterven om tot in eeuwigheid in de hemel te zijn. Wat dat dan ook maar zijn mag.

Het stof werd van mijn geloof afgeblazen

Maar het is nog niet zo lang geleden dat ik een belangrijke ontdekking deed die het stof van mijn geloofsleven heeft afgeblazen. Ik ontdekte het grote verhaal van God. Ik leerde Jezus‘ passie kennen. Het Koninkrijk van God. Of met andere woorden, Gods nieuwe wereld. Dit is Jezus’ grote drijfveer om aan iedereen te showen. Deze ontdekking heeft mijn visie op geloven vernieuwd. En ik geloof dat wanneer jij Jezus visie op het Koninkrijk van God gaat begrijpen, en je eigen rol hierin leert ontdekken, het je (geloofs)leven op zijn kop kan zetten.

Wat is dat nou, dat Koninkrijk van God?

Afijn, wat is nou dat Koninkrijk van God? Jezus geeft ons het grote gebod (Je naasten liefhebben als jezelf) en de grote opdracht (om de wereld in te trekken en discipelen te maken). Dit vormt de basis van het grote plan van God. Dit is de rode draad dwars door alle verhalen in de Bijbel. En de grap van het verhaal is dit, we hebben het verkeerd. We denken dat het draait om zonde en redding. Maar welk woord komt het vaakst voor in de evangeliën? Zonde? Vergeving? Gerechtigheid? Straf? Oordeel? Relatie? Nee, het is het Koninkrijk van God. Het wordt alleen al meer dan 100 keer genoemd in het Nieuwe Testament.

Maar Jezus reddingsplan dan?

Ja, Jezus dood aan het kruis is het hoogtepunt van Gods reddingsplan. Maar het was niet alleen Gods doel om door het sterven van Jezus ons te bevrijden van onze zonden. Als het daar bij blijft maken we geloven heel egoïstisch. Dan kan het geloof zomaar alleen om jouw en andermans redding draaien. NEE!! Het ultieme doel van Jezus was om Gods Koninkrijk te vestigen, op de hele wereld, net zoals in de hemel. En om dat te kunnen doen, neemt hij de zonden van de wereld weg. Als middel. Voor het ultieme doel.

Is dat Koninkrijk dan in de hemel?

En om eerlijk te zijn over dat Koninkrijk, ik dacht altijd dat die verwijzingen hiernaar in de Bijbel een soort technische omschrijving was van de hemel. De toekomstige staat van mij als mens wanneer ik gestorven ben. Van deze wereld wanneer die vergaan is. Het soort van eeuwige leven waar de Bijbel over schrijft.

Maar nee, ik heb mogen ontdekken dat wanneer Jezus spreekt over Gods nieuwe wereld, het niet gaat over een zogenaamd luchtkasteel ergens in de verte. Wanneer Jezus spreekt over het Koninkrijk van God is dit iets van het hier en nu. Iets dat we iedere dag mogen uitleven.

Op aarde, zoals in de hemel

Op een dag leerde Jezus zijn vrienden en ons een gebed. Het Onze Vader. Waarin we zeggen ‘Laat uw nieuwe wereld komen. Laat op aarde uw wil gedaan worden, net zoals dat in de hemel gebeurt.’ Met andere woorden, we zijn geroepen om in de wereld aan de slag te gaan. Mensen te ontmoeten. De leefregels van Gods nieuwe wereld uit te leven. Anderen met dit grote en machtig mooie verhaal in verbinding te brengen. Want Gods Koninkrijk is niet iets voor later. Het is voor vandaag in het hier en nu.

Reactie?

Welke ontdekking heeft het stof van jouw geloof afgeblazen? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Leenard Kanselaar

Jongerenwerker | God-zoeker | Blogger | Schrijft over geloven wat anders is dan je denkt (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor