Hoe word ik liefdevoller voor de ander?

Home | Blog | God | Hoe word ik liefdevoller voor de ander?

We kunnen soms zo ongeduldig zijn met de ander. Vanwege een afwijkende mening. Of omdat we denken dat die ander er met de pet naar gooit, terwijl we zelf zo ons best doen. We kunnen elkaar soms zo kwetsen, terwijl God een ander voorbeeld geeft. Want door het bloed van Christus heeft God ons gered. Dat deed hij niet omdat wij dat verdiend hadden, maar omdat Hij zoveel van ons houdt. Dus uit genade. Hoe kunnen wij genadiger (liefdevoller) worden voor elkaar?

Genade voor onszelf

Veel ongeduld en ongenade met de ander komt omdat we niet lief zijn voor onszelf. We stellen te hoge eisen aan onszelf. Dan werken we zo hard om aan die hoge eisen te voldoen dat we de ander langs diezelfde meetlat van ongenade leggen. Als we genadiger willen worden voor elkaar zullen we ook genade moeten hebben met onszelf. Jezus zegt immers: ‘Houd net zoveel van je broeders als van jezelf’. Zoals je niet van de ander kunt houden als je niet van jezelf houdt, kun je ook geen genade hebben met de ander als je geen genade hebt met jezelf.

Zelfde schuitje

In zijn brief aan de gemeente in Rome schrijft de apostel Paulus: “Want álle mensen zijn ongehoorzaam aan God. Daardoor moeten álle mensen leven zonder de heerlijke aanwezigheid van God in hun leven. Maar door Gods liefdevolle goedheid worden ze vrijgesproken van hun schuld. Niet omdat ze dat verdienen, maar dankzij Jezus Christus”.

Paulus laat zien dat we als mensen allemaal in hetzelfde schuitje zitten: zonder Jezus Christus reddeloos verloren. Zonder Jezus zijn we een speelbal van verwachtingen en verlangens die in de wereld leven over hoe we onze levens zouden moeten leiden. Zonder Hem zijn we gericht op wat we zelf willen of wat anderen van ons verwachten. Maar door Christus zijn we vrijgesproken van onze schuld.

We hebben dus geen enkele reden om onszelf meer of beter te voelen dan een ander. Want door Gods genade zijn we gered. Niet door wat we zelf hebben gedaan. En als we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, blijft er toch niks over om ons voor te schamen? Dan kunnen we toch open zijn over onze strijd tegen verkeerde dingen in onze levens, zoals een verslaving of afhankelijkheid van status?

Een collectieve benadering van schuld kan ons helpen om ons niet verheven te voelen boven de ander.

Collectief denken

In het Bijbelboek Ezra vinden we een inspirerend voorbeeld. Ezra is door de koning van Perzië naar Jeruzalem gestuurd om het joodse volk te onderwijzen in de joodse geschriften én ervoor te zorgen dat zij zich aan deze geschriften houden. Als Ezra in Jeruzalem aankomt ontdekt hij dat veel joodse mannen met niet-joodse vrouwen getrouwd zijn, terwijl God dat had verboden. Hoewel Ezra zelf niet met een niet-joodse vrouw was getrouwd bidt hij:

“Mijn God, ik schaam me zó diep, dat ik niet naar U omhoog durf te kijken.
Want al onze verkeerde daden stapelen zich op tot aan de hemel. We zijn heel erg schuldig”
.

Ezra schaamt zich en voelt zich schuldig. Niet omdat hij zelf de fout in is gegaan, maar omdat het volk waar hij onderdeel van uitmaakt in de fout is gegaan. Hij spreekt hier namens het volk, waar hij onderdeel van is. Als er één de fout in is gegaan, dan zijn we allemaal in de fout gegaan. Dat is de gedachte.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Ik vind het een hele mooie relativerende gedachte. Wij zijn heel erg gewend om vanuit het individu te kijken. Maar we zijn ook aan elkaar gegeven. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor elkaar. Misschien heb ik onbewust wel bijgedragen aan het drankprobleem van mijn buurman. Heb ik eens iets gezegd dat verkeerd is gevallen. Of heb ik al lange tijd niet aan hem gevraagd hoe het gaat, waardoor hij zich niet gezien voelt. Een collectieve benadering van schuld kan ons helpen om ons niet verheven te voelen boven de ander. Of kan ons het gevoel geven anderen ons helpen om onze schuld te dragen. Als we toch allemaal in hetzelfde schuitje zitten kunnen we elkaar maar het beste helpen.

Wie kan jij helpen om zijn of haar fouten recht te zetten?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Martijn van Geilswijk

Man van mijn vrouw, vader van 5 kinderen, voorganger, fietser en navolger Lees meer blogs van Martijn. (Disclaimer)

Laat een reactie achter





 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor