Hoe word ik een wijs mens?

Home | Blog | God | Hoe word ik een wijs mens?

In de vorige blog hebben we samen stilgestaan bij wat wijsheid is. Wijsheid is wat anders dan waarheid. Je zou kunnen zeggen dat waarheid uit je hoofd komt en dat bij wijsheid je hoofd zich verbindt met je hart. De Bijbel maakt duidelijk dat God daar een rol in kan en wil spelen. Ik eindigde daarom met de tekst van JakobusEn als je een keer niet weet wat je moet doen, mag je God om wijsheid vragen. God geeft die altijd, zonder boos te zijn dat je het zelf niet weet.”

In deze blog staan we stil bij de vraag: Hoe word ik een wijs mens? Wijsheid heeft namelijk iets aantrekkelijks. Mensen die wijs zijn, reageren niet puur vanuit hun emotie waarmee ze zich onveilig voelen voor anderen en ze reageren ook niet puur vanuit hun verstand waarmee ze hard en afstandelijk overkomen.

Wijze mensen weten hun emotie en hun verstand te reguleren en in te zetten voor wat er op dat moment nodig is. Daar komt bij dat mensen over het algemeen graag bij wijze mensen zijn. Probeer voor jezelf maar eens iemand in te denken die jij een wijs persoon vindt of vond). Wat ervoer je bij die persoon?

Liefde

Om zelf een wijs mens te worden heb je liefde nodig. Liefde voor jezelf, waarmee je alles wat er in jou is kunt zien met genadige ogen. Wijze mensen verbergen zichzelf of een deel van hun zelf niet. Ze weten wie ze zijn en dat ze er mogen zijn. Daarmee ontstaat er ook ruimte voor de ander. Wanneer je jezelf niet veroordeeld, zal je een ander ook niet veroordelen.

Dit komt prachtig naar voren in het leven van Jezus. Verdiep je maar eens in de wijze waarop Hij leefde en hoe hij ‘wijze’ keuzes maakte en woorden sprak. Je hoeft geen christen te zijn om dat te erkennen en van Hem te leren.

Adam en Eva

En wil je meer in de Bijbel lezen over wijsheid? Laat je dan eens verrassen aan het begin van de Bijbel. Je kent vast het verhaal van Adam en Eva. Eva at van de boom waar ze niet van mocht eten maar wist je dat de reden waarom ze dat deed niet veel met de verboden vrucht zelf te maken had? Ja die zag er heerlijk uit maar dat waren alle vruchten in die tuin. Ze at van de vrucht omdat ze het aantrekkelijk vond dat de boom haar wijsheid zou schenken.  Niet de verboden vrucht, maar de wijsheid bezitten maakte dat ze at. En daar zit wellicht de belangrijkste les.

Waar jij een connectie maakt met God, maakt God connectie met jou en krijg je toegang tot alle wijsheid die er mogelijk is.

Wil je werkelijk een wijs mens worden, dan wijst de Bijbel je erop dat wijsheid niet iets is dat je kunt bezitten. Wil je wijs worden, dan moet je zorgen voor een connectie, een verbinding met de Wijsheid. Vergelijk het met het internet. Wil je veel kennis hebben? Dat past nooit allemaal in je hoofd, helaas. Maar een wifi-verbinding geeft je toegang tot ongelofelijk veel meer kennis dan een mens ook zelf zou kunnen bezitten. Zo werkt het ook met wijsheid volgens de Bijbel.

Connectie

Waar jij een connectie maakt met God, bijvoorbeeld door Jezus beter te willen leren kennen en de Bijbel te lezen of door te bidden, maakt God connectie met jou en krijg je toegang tot alle wijsheid die er mogelijk is. Klinkt misschien te mooi om waar te zijn? Het gekke is eigenlijk dat het bij Eva precies andersom gebeurde. Ze hád alle wijsheid in de wereld want ze kon God alles vragen. Alleen werd ze verleid om het zelf te willen bezitten. En daarmee verloor ze juist de verbinding.

Open stellen

Wil je werkelijk wijs zijn? Dan vraagt dat dus loslaten dat je die wijsheid wilt bezitten, dat je het alleen wilt doen. Het vraagt van je om je open te stellen en die wijsheid te willen ontvangen. En dat is niet passief. Het is steeds weer zoeken naar wat op dat moment goed, wijs en waar is. Je kunt het namelijk ieder moment vragen: “Heer, laat mij zien wat wijs is. Heer, schenk mij Uw Geest zodat ik wijs reageer en goede keuzes maak.” En soms helpt een lied zoals onderstaand lied.


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog. Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor