Hoe wisten mensen van God voor de Bijbel er was?

Home | Blog | God | Hoe wisten mensen van God voor de Bijbel er was?

Als je God beter wil leren kennen, moet je de Bijbel lezen, roepen christenen vaak. Ja, dat kan allemaal wel waar zijn natuurlijk, maar je zou je af kunnen vragen hoe mensen God dan leerden kennen toen de Bijbel er nog niet was? En hoe kunnen mensen God leren kennen als er bijvoorbeeld geen Bijbel beschikbaar is in hun taal of als de Bijbel in hun land verboden is?

Geschreven Woord

De Bijbel is het geschreven Woord van God en het is niet meer dan logisch dat je Hem beter kunt leren kennen door zijn Woord te lezen en te doen! Ondanks dat de Bijbel de beste manier is om God beter te leren kennen, is het zeker niet de enige manier waarop God zich openbaart aan mensen. Laten we Hem niet beperken in de manieren waarop Hij tot mensen wil spreken. God laat zich namelijk niet beperken, door niets en door niemand.

Meerdere wegen

God kan zich aan iemand openbaren door dromen en visioenen, door engelen, door de natuur, door muziek en kunst. Hij openbaart zich aan mensen door zijn Heilige Geest die tot het hart van mensen kan spreken over de dingen die van levensbelang zijn. God openbaart Zijn plannen en besluiten in de sterren en planeten, zoals we in het kerstverhaal kunnen lezen. Er is eigenlijk geen weg te bedenken die God niet bewandelen kan.

Laten we Hem niet beperken in de manieren waarop Hij tot mensen wil spreken. God laat zich namelijk niet beperken, door niets en door niemand.

Generaties

Als we terug kijken in de geschiedenis, zien we dat er heel lang geleden ook al losse geschriften waren. Dit waren zogenaamde boekrollen, waarin de grote daden van God stonden opgeschreven. En voor dat die schriftelijke overlevering er was, werden die verhalen mondeling van generatie tot generatie doorgegeven. Zo leerden de mensen God kennen.

Bibliotheek

De Bijbel werd over een periode van vele jaren door verschillende mensen geschreven. De schrijvers werden daarbij allen geïnspireerd door de Heilige Geest. De Bijbel, een bibliotheek eigenlijk, bevat zesenzestig boeken die allemaal op hun eigen wijze iets meer laten zien over God, de geschiedenis van Zijn volk Israël en het leven van de gelovigen.

Vandaag de dag spreekt God tot iedereen die oren heeft om te horen, door Zijn Woord én door Zijn Geest.

Profeten

In het verleden heeft God op vele manieren door Zijn profeten tot mensen gesproken. Later, toen Jezus op aarde rondliep, sprak God door Hem tot mensen. Vandaag de dag spreekt God tot iedereen die oren heeft om te horen, door Zijn Woord én door Zijn Geest. Heb jij oren om te horen wat Hij tegen je te zeggen heeft?


Zelf de Bijbel leren lezen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland), of volg onze gratis online cursus. Misschien wil je wel doorpraten met één van onze e-coaches, dat kan. Een reactie hieronder achterlaten is ook mogelijk.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor