Hoe was jouw jaar?

Home | Blog | God | Hoe was jouw jaar?

Ik weet niet hoe vaak je de vraag stelt of deze vraag krijgt, maar eigenlijk best wel een leuke vraag. 2020 gaat de geschiedenisboeken is als een heel bijzonder jaar. Corona heeft de wereld op z’n kop gezet op een manier die weinig van ons voor mogelijk hield. Wie had kunnen bedenken dat de wereld op een bepaalde manier stil zou komen te liggen? Wie had het voor mogelijk gehouden dat iedereen voor langere tijd zich zou moeten terugtrekken in je eigen huis? Dat we aan het einde van het jaar serieus moeten nadenken wanneer we voor het laatst met een grote groep feestvierden? Misschien vraag je je na dit jaar zelfs wel af of we dat ooit weer gaan doen.

Onverwacht, niet leuk, moeilijk

Hoe was jouw jaar? Hoe heb jij dit jaar beleefd? Waar heb je van genoten? Wat vond je vreselijk? Op welke manier heeft dit jaar je geraakt? En wat neem je mee? Goede vragen om eens bij stil te staan, om een ZOOM-meeting aan te wijden met een goede vriend(in). Want dit jaar heeft een groot beroep gedaan op je veerkracht, op je reactievermogen om te gaan met datgene wat onverwacht is, wat vaak ook niet leuk is, wat moeilijk is.

dit jaar heeft een groot beroep gedaan op je veerkracht

Kwetsbaarheid en nietigheid

In de Bijbel staat een prachtig boek dat gelezen werd tijdens het Loofhuttenfeest van de Israëlieten. Ze sliepen dan in hutjes van takken en bladeren, op het dak van hun huis. Door de takken en bladeren heen zagen ze dan de sterren en raakten onder de indruk van je kwetsbaarheid en nietigheid als mens. Na zo’n jaar kan ik me indenken wat het doet als je op een koude nacht naar de lucht kijkt en de sterren ziet.

In Prediker staat dat voor alles wat er gebeurd er een uur is. Er volgt een lange lijst met tijden: “Een tijd om te baren en een tijd om te sterven. Een tijd om te doden en een tijd om te helen. Een tijd om te huilen en een tijd om te lachen. Een tijd om te bewaren en een tijd om weg te gooien.”

Je bent nooit alleen in deze tijden. Ze gaan niet buiten God om, er is altijd hoop.

Tijd van waarde

Hoe je dit jaar ook hebt beleefd, hoe uniek het jaar ook was, het was geen jaar zonder betekenis voor jou. Al die tijden horen bij het leven. Ze hebben iets te zeggen. Ik zie graag alleen de mooie tijden en probeer die andere snel te vergeten of in ieder geval door te komen in de hoop op betere momenten. Maar de Bijbel helpt: iedere tijd heeft waarde!

God heeft alles wat er is een goede plaats in de tijd gegeven. En Hij heeft de mens inzicht in de tijd gegeven. In tegenstelling tot dieren, kan de mens reflecteren en nadenken over de tijd. Waar er staat dat God alles een goede plaats in de tijd heeft gegeven, betekent het niet dat iedere tijd ook ‘goed’ is. Dood, ziekte, pijn, kapotmaken, zien afbreken, dat is nooit ‘goed’ te noemen. De ‘goede plaats’ in de tijd betekent wel dat moeilijke periodes nooit de enige tijd zijn en vooral:  Je bent nooit alleen in deze tijden. Ze gaan niet buiten God om, er is altijd hoop.

Inzicht door tijd

Hoe was jouw jaar? Hoe hebben de tijden zich afgewisseld? En vooral: welk inzicht heb jij door deze tijd heen gekregen? Hij was erbij, ik hoop dat je Hem hebt mogen herkennen. En voor het nieuwe jaar zou ik je er graag voor willen uitnodigen om nieuwsgierig te zijn. Wat leert deze tijd mij over mezelf, en over God?

Doorpraten over jouw afgelopen jaar of andere zaken kan met onze e-coaches. Kijk ook eens bij onze (gratis) online cursussen.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter