Hoe vind ik rust?

Home | Blog | God | Hoe vind ik rust?

Voor veel mensen is de zomer een periode van rustig aan doen. Weer even op adem komen na een drukke en vermoeiende periode op school, op het werk of thuis. De batterij opladen. Ik vraag mij wel eens af of we niet teveel verwachten van zo’n vakantie. Of van een ander moment waarop de broodnodige rust willen pakken.

Onze lasten

Onze levens zitten vaak zo vol, dat we moeite hebben om het overzicht te bewaren. Laat staan dat we nog in staat zijn om échte rust te vinden. We proberen in balans te blijven (of te komen). Bijvoorbeeld door onze bordjes wat leger te maken. Daar kunnen we eindeloos mee doorgaan, maar op de één of andere manier raakt dat bordje nooit echt leeg. Het zoeken naar rust kan ons helemaal in beslag nemen. Zelf zo erg dat het leven eigenlijk alleen nog maar draait om het vinden van rust.

Het zoeken naar rust kan ons helemaal in beslag nemen

Ik heb in mijn eigen leven ervaren dat dit bakken met energie kost. Het heeft helemaal geen zin om je druk te maken over rust. Stop dus met je druk te maken om de rust waar je zo naar verlangt te vinden. Ik ervaarde dat een aantal jaren geleden in de basiliek van Lisieux in het noorden van Frankrijk.

Rust bij Jezus

Jezus zegt: “Kom naar Mij als je moe bent. Kom naar Mij als je gebogen gaat onder het gewicht van je problemen! Ik zal je rust geven”.

Deze tekst stond vermeld bij een afbeelding van Jezus waarop hij met zijn armen wijd staat om iedereen die zo naar rust verlangt te ontvangen. Het muntje viel bij mij: echte rust is alleen bij Jezus te vinden!

Jezus zegt: Komt allen tot Mij en Ik zal u rust geven. Foto: Stichting Naar House

Hoe vind je rust bij Jezus

Jezus wil ons verlossen van alle lasten die wij onszelf opleggen en de lasten die anderen ons opleggen. We kunnen soms het gevoel hebben dat we zoveel moeten. Een goede student zijn. Of een goede ouder, leerling, werknemer, vriend… En we moeten aardig zijn en geduldig, spontaan, grappig, ambitieus… De lasten waar we zo onder gebukt gaan mogen we bij Jezus neerleggen en daar laten.

Jezus zegt ook: “Doe wat Ik je zeg. Leer van Mij. Want Ik ben vriendelijk en geduldig en bescheiden. Daarom zul je bij Mij innerlijke rust vinden. Want wat Ik je te doen zal geven, is niet te moeilijk of te zwaar voor je”.

Als we ons bezig houden met de dingen we van onszelf verwachten – of die anderen van ons verwachten – dan zijn die lasten te zwaar. Dan raken we uitgeput en zullen we steeds op zoek blijven naar rust, maar zonder succes. Want échte rust is alleen bij Jezus te vinden.

Doen wat Jezus zegt

We kunnen ons dus beter richten op de dingen die God van ons vraagt. Hij vraagt geen dingen die te zwaar zijn. Hij wijst ons nooit af, want de liefde van God voor jou en mij is niet afhankelijk van onze prestaties. Zijn liefde is onvoorwaardelijk. Als je dat gaat beseffen gaat er wereld voor je open.

De liefde van God voor jou en mij is niet afhankelijk van onze prestaties.

Dan zul je een rust ervaren waarvan je misschien nooit had gedacht dat het zou bestaan. Daarvoor is nodig dat je dicht bij God leeft. Dat je de dingen die afleiden, zoals je smartphone, netflix of iets anders aan de kant schuift en bewust kiest voor tijd met God. Bijvoorbeeld door gebed of het bestuderen van de Bijbel.

Jouw spirituele taal is die setting waar God het dichtste bij komt.

De ene persoon ervaart God in een basiliek. De ander in de natuur of in de stilte. Weer een ander door het contact met mensen heen. Voor ieder mens is dat anders. We spreken verschillende spirituele taal. Jouw spirituele taal is die setting (natuur, traditie, zintuigen, zorgen etc.) waar God het dichtste bij komt. Weet jij wat jouw spirituele taal is? Ga er eens naar op zoek. Het zal je dichter bij God en in zijn rust brengen.

Reageren mag uiteraard ook onder deze blog of door contact met ons op te nemen.

Martijn van Geilswijk

Man van mijn vrouw, vader van 5 kinderen, voorganger, fietser en navolger Lees meer blogs van Martijn. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor