Hoe moet je bidden?

Home | Blog | Bidden | Hoe moet je bidden?

Of misschien beter gezegd: hoe kun je bidden?

Wat is bidden?

Bidden is simpel gezegd: praten met God.

Best gek misschien. Het is niet alsof je met iemand een kop koffie drinkt aan de keukentafel. Er zit geen persoon tegenover je, die je in de ogen kan kijken, terug praat en vragen stelt – niet in letterlijke zin.

Bidden wordt volgens de Van Dale omschreven als het aanroepen (het om hulp vragen aan) een hoger wezen. Dat kan hardop, of in stilte. Tegen God kun je zeggen wat je wilt!

In dit blog gaan we praktisch aan de slag met bidden.

Waar?

In theorie kun je bidden waar je wil. Maar je kunt het beste een rustige plek in huis opzoeken, om mee te starten.

Hoe moet je bidden - rustige plek

Als je bidt wil je je gedachten richten op God. Dit gaat het beste als je niet gestoord wordt in je omgeving.

Wanneer?

Kies allereerst één moment uit per dag. Het beste is een vast moment, zodat je regelmaat in je gebedsleven krijgt. Voor je aan je dag begint, of voordat je gaat slapen. Je kunt dit langzaam uitbreiden naar meer momenten per dag – wat jou helpt om te bidden is het best.

Hoe lang?

Je kunt beginnen met een paar minuten bidden per keer. Je kunt langer bidden als je voelt dat dat bij je past en meer wilt of kunt zeggen. De bedoeling is om tijd door te brengen met God. Houd het natuurlijk en ontspannen.

Houding

Er is geen vaste houding die je moet aannemen. Staan, zitten, knielen, gevouwen handen, gesloten ogen – het kan allemaal. 

Hoe begin je?

Het is gebruikelijk om te beginnen door God aan te spreken met ‘Here God’, ‘Onze Vader’, ‘Lieve God’ (zoek een aanspreekvorm die bij je past), en ga dan verder.

Hoe moet je bidden - gevouwen handen

Je kunt ook een tijdje stil zijn tijdens het bidden. Om tot rust te komen en om wat je hebt gezegd te laten landen. En ben je meer een schrijver? Dan kun je je gebed ook opschrijven en eventueel voorlezen aan God.

Wat kun je zeggen?

Er is geen vaste vorm waarin je ‘moet’ bidden. Sommige mensen voelen zich prettig bij vaste gebeden, zoals het Onze Vader of een ritueel gebed voor het eten of slapengaan.

We willen je aanmoedigen om (ook) te bidden in je eigen woorden. Dat helpt je om met de gedachte vertrouwd te raken dat je bij God terecht kan – ongeacht het tijdstip, woordkeuze of de inhoud.

Bidden kan onwennig aanvoelen in het begin, en dat is volkomen normaal. Vertel God wat je bezighoudt. Welke mooie dingen heb je meegemaakt? Waar maak je je zorgen over? Tegen God mag je eerlijk en specifiek zijn. Ook mag je bidden voor jezelf en voor anderen. Je mag ook dingen zeggen die niet goed gingen.

Een ander aspect van bidden is God danken: voor wie Hij is, wat Hij doet en wat Hij heeft gedaan. God is zo groot, dat je telkens opnieuw verbaasd zult staan over wie Hij is.

Afsluiten

Als je klaar bent met bidden, kun je afsluiten met ‘Amen’. Dat betekent ‘zeker, zo is het’! Het is als het ware een handtekening onder je gebed.

Wil je meer weten over bidden? Dan kun je overwegen onze videocursus Bidden te doen, geschreven door dominee Ron van der Spoel.

Redactie

8 reacties

 1. Els Spieker op 3 april 2020 om 09:54

  Fijn dat een site zoals deze er is ( ook voor zoekende mensen zoals ik)?

 2. Arnoud Michel op 24 juli 2020 om 09:53

  Bedankt voor deze simpele en vooral voor de handliggende informatie die toch zoveel verduidelijkt!!!

 3. André D.C. op 16 december 2020 om 14:05

  Verhelderend !

 4. Mary op 18 januari 2021 om 19:21

  Ik ben zelf niet gelovig maar ik denk wel dat er iets is in de hemel of lucht ik ben sinds gisteren begonnen met bidden en het geeft me nu al rust ik wist niet wat ik aan het doen was en hou het liever geheim tegenover de mensen om mij heen

  • Jaimy op 6 februari 2021 om 11:01

   Hoi Mary,

   ga lekker aan de praat met God.
   Alles mag je delen en het is helemaal oke om dat tussen jou en God te houden.

 5. Jan Helmert van Rheenen op 18 december 2021 om 20:31

  God ervaren wat moet ik
  daarvoor doen

 6. roy op 7 april 2022 om 01:55

  ik was een verslaafde boef en dacht dat ik nooit god mocht vinden
  omdat ik alles deed wat god verboden had
  nu ben ik clean en kijk ik er anders tegen aan
  geef mij de rust en de kracht om op het goede pad te blijven
  en ik zal me inzetten om mijn beste versie van mij te kunnen tonen
  amen

 7. Veerle Weltens op 31 oktober 2022 om 15:44

  Ik wou bidden maar ik had geen idee hoe ik moest beginnen wat ik moest zeggen en deze site heeft mij zoveel verduidelijking gegeven. Super blij mee

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor