Hoe is het mogelijk dat wonderen gebeuren?

Home | Blog | God | Hoe is het mogelijk dat wonderen gebeuren?

‘Ik zie niet hoe dit goed moet komen, tenzij er een wonder gebeurt natuurlijk.’ Heb je dat weleens gezegd of heb je dat weleens iemand horen zeggen? Soms staan we voor moeilijke situaties in het leven die schijnbaar onoplosbaar zijn. Alleen een wonder kan dan uitkomst brengen.

Die situatie kan een ernstige ziekte zijn, een financieel dieptepunt, een op handen zijnde echtscheiding, een verraad, een heftige ruzie of een bijna dodelijk ongeluk. We zien niet hoe zulke nare toestanden ooit ten goede kunnen worden gekeerd. Stilletjes hopen we op een wonder.

Onverklaarbaar

Is het mogelijk dat er een wonder gebeurt? En hoe dan? Een wonder is een onverklaarbare gebeurtenis, een bovennatuurlijk fenomeen, een ongelofelijk iets waar we diep van binnen toch wel graag in willen geloven (Van Dale, 2023). Zijn het misschien trucjes die gelovigen aan God toeschrijven, en anderen aan het toeval, of op zijn minst aan een goochelaar?

Geen mensenhand

Als we de Van Dale moeten geloven, is een wonder in principe iets waar geen mensenhand aan te pas komt, toch? En dan te bedenken dat er mensen zijn die beweren dat zij een wonder hebben meegemaakt. Zo’n persoonlijke ervaring kan je natuurlijk niet tegenspreken.

Zijn wonderen misschien trucjes die gelovigen aan God toeschrijven?

Wonderen in de natuur

Als we er goed over nadenken, zou je elk mensenleven al een wonder kunnen noemen. Dat weten alle ouders die een pasgeboren kindje in hun armen houden. Zo klein en toch zo compleet mens. Verder is veel om ons heen in de natuur een wonder: de dieren, de planten en bloemen, de planeten en sterren, de woestijnen, bergen en oceanen. Laten we eerlijk zijn, geen mens kan die dingen namaken toch?

Leven scheppen en adem geven, dat is nog nooit een mens gelukt. Dit wonder is alleen aan God toe te schrijven om de eenvoudige reden dat het geen mensenwerk betreft.

De Bijbel en wonderen

In een wereld waarin alles maakbaar en te managen moet zijn, is er weinig ruimte voor wonderen. Als je echter in de Bijbel gaat lezen, kom je erachter dat wonderen bij het leven horen. Deze wonderen zijn er om te bewijzen dat er een God bestaat en Jezus deed deze wonderen toen Hij hier op aarde rondliep ook bij gewone mensen, dus Hij wil ze ook in jouw leven doen, op welk gebied dan ook!

Leven scheppen en adem geven, dat is nog nooit een mens gelukt.

Nieuwe start

Het grootste wonder is misschien wel dat je door Jezus een nieuwe start van je leven kunt ontvangen. Een nieuw begin, een schone lei… een punt waarop je vergeving van al je fouten ontvangt, eeuwige liefde in je hart en hoop voor de toekomst. Wil je dat wonder van een nieuwe start meemaken?

Je stelt je dan open voor de God van de Bijbel in jouw leven. Dit kan je doen door hardop tegen God te zeggen: “Ik ben dit leven zat en ik heb spijt van alles dat ik verkeerd heb gedaan. Vergeef me. Graag ontvang ik het wonder van een nieuw leven! Dit bid ik in Jezus’ naam.’’


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Vul dan onderstaand formulier in.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor