Hoe ga je om met een God die niet in jouw hokje past?

Home | Blog | God | Hoe ga je om met een God die niet in jouw hokje past?

Wie houdt er nog meer van hokjes en vakjes? Ik hou er wel van. Alles lekker duidelijk en overzichtelijk gecategoriseerd. Niet alleen m’n spullen, maar ook in m’n hoofd. Het is fijn om overzicht te hebben, dingen terug te kunnen vinden, de wereld te snappen…. God te snappen? (In een hokje gestopt worden is trouwens niet altijd fijn, maar dat is een onderwerp voor later).

Help!

Want of ik het wil of niet, ook zaken over God en het geloof stop ik in hokjes en vakjes. Soms komt er iets bij, en soms gaat er iets uit. Dat is wel logisch, want hoe meer je over God en de Bijbel leert hoe meer je de inhoud van je hokjes moet aanpassen. Prima, doen we dat!

Maar af en toe gebeurt er iets waardoor mijn kast met hokjes en vakjes enorm begint te schudden. Soms gebeurt dat door een uitspraak van iemand, soms door een moeilijke gebeurtenis. Dat is een heel lastig moment, en eigenlijk ook best wel beangstigend. Want als alles staat te schudden, waar moet je je dan aan vasthouden? Wat is nog waar en wat niet?!

Als alles staat te schudden, waar moet je je dan aan vasthouden?

Wat ga je nu doen?

Door al dat geschud kan het zomaar gebeuren dat je gaat twijfelen over het geloof. God is misschien niet meer zoals je eerst dacht. Hij handelt niet zoals je verwacht had. Zaken uit het geloof blijken anders in elkaar te steken dan je dacht. Of er wordt iets van je verwacht dat je nooit voor mogelijk hield. Dat is moeilijk!

Nu start een proces waarbij je goed moet nadenken over de inhoud van je hokjes en vakjes. Wil je alles weer terugstoppen, want dat voelt tenslotte veilig? Of gooi je alles maar meteen in de vuilnisbak? Of zet je alle hokjes en vakjes weer in de kast, en vraag je God om je te helpen ze te vullen met de dingen die goed en waar zijn?

De keuze is aan jou, want God wil je sowieso wel helpen om de boel weer op orde te krijgen. De vraag is hoe hard jij Hem zoekt, hoe diep je Hem toelaat en hoeveel tijd je Hem geeft.

God past niet in jouw hokje

Maar wist je dat God Zelf helemaal niet in een hokje van ons past? Dat zou trouwens wat zijn, als wij, een maaksel van God, precies zouden bevatten hoe de wereld en God in elkaar steken. In de Bijbel staat: “Als ik zie hoe mooi de sterrenhemel is, als ik kijk hoe prachtig U de maan en de sterren heeft gemaakt, [ dan vraag ik mij af: ] “Hoe kan het dat U aan de mens denkt? Hoe kan het dat U Zich met hem bezighoudt?” En ook moet ik denken aan een kinderliedje dat ik vroeger leerde: “Zoals klei in de hand van de pottenbakker, zo ben jij in Mijn hand, zegt de Heer. (…) Kneed mij, Here God, ook als het soms wel eens pijn doet. (…) U weet precies hoe ik zijn moet.”

“Zoals klei in de hand van de pottenbakker, zo ben jij in Mijn hand, zegt de Heer.”

Geef God de sleutel

God is je maker. Hij is degene die alles weet, niet jij. Je mag je tot Hem richten en aan Hem vragen hoe Hij de dingen wil organiseren. Vanuit zijn liefde voor jou, wil Hij je leren wat goed en waar is.

Dingen in hokjes en vakjes proberen te stoppen, daar ontkom je niet aan. Dat zit in ons. En ja, soms wordt alles flink heen en weer geschud en dat is ingewikkeld. Maar God wil dat gebruiken zodat je Hem beter leert kennen. Doe dus geen slot op je kast, maar geef God de sleutel zodat Hij de inhoud kan bepalen.

Doorpraten of heb je vragen? Stel ze gerust. Last van stress? In deze (gratis online) cursus leer je wat stress is en wat je eraan kunt doen.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Esther Prigge

Pastoraal werker - Coördinator e-coaches - Moeder van 2 jongens - Nieuwsgierig - Creatief - Houdt van gezelligheid met vrienden - Enthousiast (soms iets té) - Kan chocola moeilijk laten staan Lees meer blogs van Esther. (Disclaimer)

Laat een reactie achter