Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?

Home | Blog | Christelijke feestdagen | Waar gaat hemelvaart eigenlijk over?

Hemelvaart is meer dan een extra lang weekend, is meer dan een vrije dag voor de tuincentra. Maar wat dan wel? Of anders gezegd: wat mis je als je geen Hemelvaart viert?

De zon komt op on de bergen

Lang heb ik geen goed antwoord gevonden op deze vraag. Maar ik begin wel het wat beter te begrijpen. Kort gezegd: hang de vlag uit met Hemelvaart, dan heb je je antwoord al te pakken. Ik zal het je uitleggen. Lees bijvoorbeeld deze tekst die gaat over het moment dat Jezus naar de hemel ging:

Want Gods kracht werkt in ons. Die kracht is dezelfde sterke macht waarmee God Jezus weer levend maakte. En het is dezelfde macht waarmee Hij Hem in de hemelse plaatsen een plaats gaf naast Zichzelf. 21Nu is Jezus machtiger dan elke andere macht en kracht en gezag die je maar kan bedenken. En niet alleen in deze wereld, maar ook in de wereld die nog komt. Efeze 1:20-21

Met hemelvaart zie ik een inauguratie voor me, een grootse ceremonie waarin Jezus de plek van macht en invloed krijgt en daarbij mag gaan zitten op de troon, een kroon krijgt op zijn hoofd en geëerd wordt. Niet zomaar, maar terecht en dik verdiend. Een grootse (en kosmische) strijd heeft hij moeten leveren tijdens zijn kruisiging. Hij overwon de dood en de machten van het kwaad toen hij weer opstond uit de dood.

Daarom is er maar één positie die past: de hoogste plaats, de positie boven alles wat macht heeft.

En dàt mag je echt niet missen!

De koning op de troon: dat is voor mij hemelvaart…

RedactieJe bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor