Heeft Jezus bestaan? Ontdek het bewijs

Home | Blog | Jezus | Heeft Jezus bestaan? Ontdek het bewijs

Heeft Jezus bestaan? Ontdek het bewijs

De vraag heeft Jezus bestaan is een vraag die in het verleden, maar ook nu, veel mensen bezighoudt. Wil je bewijs dat Jezus heeft geleefd, dan zul je op zoek moeten naar aanwijzingen die helpen om een antwoord te vinden op deze vraag.

Hoe vinden we een antwoord?

Als je vandaag de dag wilt weten of iemand vroeger heeft geleefd, dan kunnen we dat in het bevolkingsregister opzoeken. En als we de naam van diegene vinden, dan gaan we ervan uit dat het klopt wat er opgeschreven is.

Zo is het ook met onze geschiedenisboeken. Daarin zijn allerlei gegevens verzameld over belangrijke mensen en historische gebeurtenissen en kunnen we met elkaar ontdekken hoe het er vroeger aan toe ging en wie er geleefd hebben en wat ze hebben gedaan.

Als je antwoord wilt op de vraag of Jezus heeft geleefd, dan moeten we ook op zoek naar bronnen die er iets over kunnen vertellen. De Bijbel is één van die bronnen.

Maar dan is de vraag: Is de Bijbel een betrouwbare bron?

De Bijbel als bron

Het Nieuwe Testament is het tweede deel van de Bijbel dat begint met de geschiedenis van de geboorte van Jezus en zijn leven op aarde. Daarna volgen er korte boeken en brieven over het ontstaan van een beweging van mensen die geloven in wie Jezus is.

Heeft Jezus bestaan - de Bijbel als betrouwbare bron

Het tweede gedeelte van de Bijbel gaat over een gebeurtenis van 2000 jaar geleden. Dus hoe controleer je of het klopt wat er over Jezus geschreven is?

Veel manuscripten

Er zijn meer dan 5600 manuscripten van het Nieuwe Testament (of delen daarvan). Dit is heel veel meer dan welk ander historisch document dan ook. De Ilias van Homerus komt met 643 manuscripten nog het dichtst in de buurt. Dit geeft aan dat de originele tekst van het Nieuwe Testament met grote nauwkeurigheid gereconstrueerd kan worden. 

Heeft Jezus bestaan - Kopieën

Vroege manuscripten

Onderzoekers geven aan dat je, als je goed kijkt naar de tekst en de achtergrondinformatie, maar tot één conclusie kunt komen: en dat is dat er maximaal 30 jaar zit tussen de werkelijke gebeurtenissen en het moment dat de evangeliën zijn geschreven.

De tijdskloof tussen de originele documenten en de oudste kopieën is bij de evangeliën minder dan 25 jaar. Deze tijdskloof is veel minder dan bij andere teksten uit de Klassieke Oudheid. Ook hierbij komt de Ilias van Homerus weer het dichtst in de buurt. Deze heeft een kloof van 500 jaar tussen het origineel en de oudste manuscripten.

Heeft Jezus bestaan - Tijdskloof

Er zijn dus niet alleen veel kopieën van de originele teksten, ze zijn ook nog eens kort na de originele documenten gemaakt. 

Manuscripten gebaseerd op ooggetuigenverklaringen

Diverse wetenschappers die de Bijbel onderzocht hebben, geven aan dat de teksten van de vier evangeliën Mattheüs, Marcus, Lucas, en Johannes (Bijbelboeken die het leven en het onderwijs van Jezus weergeven), gebaseerd zijn op directe of indirecte ooggetuigenverklaringen van Jezus’ leven. 

Heeft Jezus bestaan? - ooggetuigenverklaringen

Op het moment dat ze geschreven werden, waren nog veel ooggetuigen die de gebeurtenissen rondom Jezus mee maakten in leven. Als er onwaarheden over Jezus geschreven waren, dan zouden deze ooggetuigen ongetwijfeld aan de bel getrokken hebben.

Meer informatie hierover is te vinden in o.a.:

  • Lee Strobel, ‘Bewijs genoeg’ (blz. 19-36), interview met Craig Blomberg, ‘The Historical Reliability of the Gospels’
  • F.F. Bruce, ‘De betrouwbaarheid van de geschriften van het Nieuwe Testament’, Telos
  • Paul Barnett, ‘Historische zoektocht naar Jezus’, Boekencentrum Zoetermeer
  • Josh McDowell, ‘The New Evidence That Demands a Verdict’ (hoofdstuk 3) (alleen in het Engels)

Conclusie

Er bestaat dus een grote hoeveelheid manuscripten, die vroeg gedateerd zijn, en gebaseerd zijn op ooggetuigenverklaringen, opgesteld op het moment dat het grootste gedeelte van de ooggetuigen nog leefden. Dan kun je ervan uit gaan dat wat er in de Bijbel over Jezus staat klopt en dat dit dus betrouwbaar bewijs is dat Jezus heeft geleefd.

Wat denk jij: heeft Jezus bestaan?

Geïnteresseerd in rationele argumenten voor het bestaan van Jezus en zijn opstanding uit de dood? Kijk dan eens naar de gratis online cursus “The Case for Christ”.

Martien van den Helder

Houdt van darten – heeft altijd zijn eigen groene thee bij zich – blijft rustig – organisator – gek op Engelse drop – coacher – passie voor Jezus, mensen en online ministry. Lees meer blogs van Martien (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor