Heeft God je geluk voor ogen?

Home | Blog | God | Heeft God je geluk voor ogen?

Toen ik pas tot geloof was gekomen, las ik de Bijbel voor het eerst van kaft tot kaft. Ik had als kind wel de verhalen geleerd over Jozef in de put, Mozes die de Rode Zee in tweeën spleet en Simson die de sterkste man op aarde was, maar daar was het bij gebleven… verhalen.

Toen ik me serieus in de Bijbel ging verdiepen, begon dat met het lezen van het hele boek in een begrijpelijke vertaling die tot mij sprak! Ik onderstreepte dingen, maakte aantekeningen en plaatste uitroep- en vraagtekens. Inmiddels heb ik de Bijbel zoveel keer van voor naar achteren uitgelezen, dat ik de tel ben kwijt geraakt.

Populaire Bijbelteksten

Ik heb zowel lievelingsteksten als teksten waar ik niks van snap, verzameld en opgeschreven. Populaire Bijbelteksten zie je overigens vaak als quotes voorbij komen op social media, t-shirts of posters. Jeremia 29:11 is zo’n tekst. Zoek ‘m maar eens op. “Met deze plannen heb Ik uw geluk voor ogen, niet uw ongeluk.” Laten we eens kijken waar die tekst over gaat en waarom die woorden vandaag de dag nog steeds troost en hoop bieden.

Alle woorden in de Bijbel zijn;
1) Geschreven in een bepaalde tijd en voor een bepaalde situatie;
2) Zeggen iets over wie God is;
3) Kunnen tot ons persoonlijk spreken.
De woorden in Jeremia 29:11 zijn de letterlijke woorden van God. Hij sprak die woorden tot zijn profeet Jeremia, die het weer door moest geven aan het volk Israël. Zij zaten in ballingschap en vroegen zich af of ze ooit nog terug zouden kunnen keren naar hun eigen land.

Toen ik me serieus in de Bijbel ging verdiepen, begon dat met het lezen van het hele boek in een begrijpelijke vertaling die tot mij sprak!

Plannen vol hoop

God liet hen duidelijk weten dat Zijn plannen vol hoop waren en dat Hij het geluk van het volk Israël voor ogen had. Dat was toendertijd een enorme bemoediging voor hen. Door deze woorden nu te lezen, kunnen wij iets leren over het karakter van God, over wie Hij is en hoe Hij handelt. We kunnen leren dat Hij hoop geeft in moeilijke situaties en dat Hij het geluk, het welzijn, van mensen voor ogen heeft.

Persoonlijke toepassing

Dan komen we eigenlijk als vanzelf bij de persoonlijke toepassing uit. God is eeuwig en onveranderlijk. Hij is gisteren, vandaag en morgen dezelfde. De hoopvolle woorden die Hij toen tot het volk Israël sprak, spreekt Hij vandaag ook tot jou en mij. Zijn woorden zijn tijdloos en hebben nooit aan kracht verloren. Dat alleen al is de reden dat de Bijbel nog steeds door miljarden mensen wordt gelezen, in alle talen, in alle landen, op alle continenten.

Gods woorden zijn tijdloos en hebben nooit aan kracht verloren

Ware geluk

God is er niet op uit om je te straffen, om je te veroordelen. Hij zond Zijn Zoon Jezus specifiek naar de aarde om mensen te redden, niet om hen te oordelen. Jezus was er ook duidelijk over. “Ik ben gekomen om jullie leven te geven, leven in overvloed.” Dat is het ware geluk en dat ontvangen we dus van Hem. Wil je het aannemen?

Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog. Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via contact@ikzoekgod.nl (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja's website. (Disclaimer)

4 reacties

 1. Larissa Cazemier op 31 oktober 2021 om 17:43

  Ik geloof in God en in Jezus Christus en ik ken de mooie steunende teksten in de Bijbel maarom waarom word ik dan toch regelmatig overvallen door een gevoel van eenzaamheid en zinloosheid?
  Ik hoop dat u mij het antwoord kunt geven.

  • Marja Verschoor-Meijers op 3 november 2021 om 11:21

   Ha Larissa, dank je wel voor je reactie en vraag. Een echt helder antwoord heb ik daar niet op, maar ik weet wel dat ons geloof in Jezus Christus niet betekent dat we nooit meer nare gevoelens zullen hebben. Er komt veel informatie op ons af, we maken dingen mee, mensen zeggen dingen tegen ons, we zien ellende… dat heeft allemaal een impact op onze ziel, op onze gevoelens. Ik denk juist dat we daarom de Bijbel hebben, Gods Woord brengt weer balans in dat alles. Als we gevoelens van eenzaamheid of zinloosheid ervaren is het goed om onszelf te herinneren aan de beloften in Zijn Woord. Lees de psalmen en laat Zijn Woord diep tot je binnenste doordringen. Jezus zei ook dat een mens niet alleen van brood kan leven, maar van ieder Woord van God. Het is heel belangrijk om dagelijks de Bijbel (hardop) te lezen om zo weerstand te bieden aan die nare gevoelens. Dat is leven uit geloof! Hopelijk helpt dit je.

 2. Sjors Verhaar op 8 november 2021 om 16:27

  Hoe neem ik dat leven in overvloed ten volle aan?

  • Marja Verschoor-Meijers op 11 november 2021 om 19:45

   Ha Sjors, dank je wel voor je vraag, dat is een goeie. We nemen dat leven in overvloed aan door degene aan te nemen die dat aanbiedt, en dat is Jezus Christus zelf. Betekent dat dan dat iedereen dat volle leven dan ook automatisch gelijk ervaart? In zekere zin wel, want we ontvangen dan eeuwig leven uit Zijn hand, de dood is dan geen overwinnaar meer in ons leven. In geestelijke zin ontvangen we dat leven in overvloed. Maar praktisch gezien zijn er ook nog wel principes die we moeten naleven om in alle opzichten die volheid te ervaren. De Bijbel zegt bijvoorbeeld dat we anderen moeten vergeven zoals God ons heeft vergeven. Doen we dat bewust niet, dan missen we een stukje zegen. De Bijbel leert ook dat we vrijgevig moeten zijn, doen we dat bewust niet dan missen we een stukje zegen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden. Ik hoop dat dit helpt.

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor