Is God toch grijs?

Home | Blog | Leven | Is God toch grijs?

Als je God wil vinden, moet je Hem zoeken waar jij misschien helemaal niet graag wilt zijn.

oud psalmboek

Verzorgingstehuis

Een paar keer per jaar word ik gevraagd om te spreken in een verzorgingstehuis. Ik weet nog goed toen ik de eerste keer werd opgebeld ik uit beleefdheid toezegde, maar met frisse tegenzin. Een jeugddienst of laagdrempelige dienst voor zoekers ligt mij namelijk veel meer. Ouderenwerk trekt me gewoon veel minder en ik voel me minder verbonden met het vergrijsde deel van Nederland dan met mijn generatiegenoten.

Tale Kanaäns

Bovendien houd ik van geloofscommunicatie in begrijpelijke taal. Het christelijk geloof is al ingewikkeld genoeg, dus moeten we het wel proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Maar voor deze vieringen moet ik per se Psalmen uit de Oude Berijming (uit het jaar 1773) opgeven. Hele mooie dichtregels, die diep verankerd liggen in de jeugdherinneringen van de bejaarde bewoners. Maar vaak snap ik weinig van deze vrome fossielen uit lang vervlogen tijden.

Geheim over God

Toch ben ik nu dankbaar voor de telefoontjes met de vraag of ik weer eens een keertje een viering wil verzorgen. Want ik heb daar een geheim geleerd over God, die ik in alle hippe kerkdiensten 2.0 niet heb ontdekt: God is namelijk grijs.

Oude man met grijze baard?

Veel Nederlanders zijn opgegroeid met het idee dat God een oude man is met lange, grijze baard. Een strenge schoolmeester. Of een sullige, oude man die niet meer bij de tijd is. Lange tijd was het mijn missie om dit verwrongen godsbeeld te ontmaskeren: mijn God, die ik tegenkom in de Bijbel en in mijn leven, is niet zo! Hij is vol liefde en genade. Hij is springlevend, vitaal, alive and kickin’. Altijd up-to-date. Helemaal 1.0, 2.0 en 3.0! Een God die er was, is en zal zijn.

Maar door deze diensten heb ik ontdekt dat Hij ook die oude man met grijs haar is.

Wil je meer weten over God en Jezus? Doe de gratis online cursus ‘WaaromJezus?’ of praat door met een van de vrijwilligers.

Jezus bij de rollator

Afgelopen zondag stond ik weer voor talloze rolstoelen en bedden. Ik keek de zaal in en vroeg me af waar Jezus, als Hij nu geleefd had, was geweest en wat Hij had gedaan? Diep van binnen wist ik het wel – als Hij mocht kiezen tussen een gewone kerkdienst of een viering in een verzorgingstehuis, was zijn keuze op de laatste gevallen. Niet omdat Hij jonge mensen links laat liggen. Niet omdat Hij alleen van Oude Berijming houdt. Maar omdat zijn hart uitgaat naar dat wat zwak is in de ogen van wereld. Ik stelde het me zo voor dat Hij van rollator naar rollator liep, bij elk gebroken mensje neerknielde, zijn of haar verschrompelde hand vasthield en dat Zijn liefdevolle ogen de doffe, afwezige blik van dit mensenkind ontmoetten.

Weeuw (weduwe)

Zo is mijn God. Die zich laat vinden op onverwachte plaatsen. Zich toont op plekken waar jij en ik misschien helemaal niet graag willen zijn. Op een vuilnisbelt van een miljoenenstad of een  tehuis waarover de schaduw van de dood valt. Psalm 146 vers 7 in de Oude Berijming luidt:

’t Is de HEER’, die vreemdelingen
met een wakend oog beschouwt,
weeuw en wees in twistgedingen
en in kommer staande houdt.

De Heer maakt rijk

Bij de uitgang gaf ik de gasten nog een hand. Vaak moest ik hun hand pakken, omdat ze me niet zagen of bewust waren van mijn aanwezigheid.  Maar een uitgemergelde vrouw in een rolstoel– zou ze een weduwe zijn?- pakte mijn hand. Ze zei, wel vier keer, met trillende stem: ‘de Heer maakt rijk’.

In haar ontmoette ik de levende God, die ook grijs is. Wat een rijkdom.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor

Avatar

Marien Kollenstaart

Ik ben 40% predikant in de Gereformeerde Kerk Vuren (PKN), 60% huisman in Ottoland, -100% getrouwd en vader van vijf kinderen, 110% voetball(iefhebb)er (Disclaimer)

1 reactie

  1. Avatar Hans op 6 oktober 2013 om 21:35

    Net terug van de Areopagus vandaag (de God van barmhartigheid werd er verkondigd. Maar Paulus werd weg gestuurd. Kom morgen maar terug. Nu luisteren we niet. Je bent niet goed wijs)

    In combi met jouw blog en Ps 146 ga ik de week in.

    Wie ga ik ontmoeten deze week ?

    Groet Hans

Laat een bericht achter