Genieten zonder limiet?

Home | Blog | God | Genieten zonder limiet?

In mijn vorige blog heb ik laten zien dat je volgens de Bijbel geschapen bent om te genieten van alles wat mooi, goed en prachtig is. Want God heeft het mooi, goed en prachtig gemaakt om er zelf van te genieten, en ons daarin te laten delen omdat wij als beeld van Hem in staat zijn om te kunnen genieten. Wanneer wij genieten, genieten we van God en daar geniet God van.

Onbekommerd genieten

Maar waarom is het dan bijna onmogelijk om echt voluit en onbekommerd te genieten? Heb je genoten van een heerlijke avond, is er de volgende dag de kater. Heb je genoten van een heerlijke vrijpartij, heb je een paar uur later knallende ruzie. Heb je een superleuke nieuwe baan, blijkt je aangifte bij de belastingdienst niet goed te zijn ingevuld en is je spaargeld in één keer weg.

Wat is hier aan de hand? De Bijbel noemt het ‘zonde’, er is een kracht in deze wereld waardoor alles zijn doel mist. Je kunt het ook ‘gebrokenheid’ noemen. De goede dingen zijn er nog wel maar er is iets kapot waardoor je er niet meer zo van kunt genieten als het bedoeld was.

Prediker

In de vorige blog verwees ik naar Prediker: “Het is (temidden van alle zinloosheid) het beste voor een mens dat hij geniet van z’n eten en drinken en volop geniet van waar hij zo hard voor heeft gewerkt. Als je zo kunt genieten is dat een geschenk van. Eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart, God ziet het met vreugde aan. Draag vrolijke kleren, kies een feestelijke geur, Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je gegeven heeft. Want God heeft dat zo gewild.

Denk niet dat die carrière, die nieuwe auto of dat huis, die minnaar of minnares of die plaatjes jou gaat geven wat je hoopt.

Wat ik tussen haakjes heb gezet is de achtergrond waartegen Prediker dit zegt. Prediker was een absolute koning (koning Salomo), wat hij wilde dat gebeurde. Dus hij had alle mogelijkheden om te doen en te laten wat hij wilde, geen enkele belemmering. En hij nam zich voor om de zin van dingen te ontdekken. Dus hij bouwde prachtige paleizen, hij werkte keihard om heel rijk te worden, was een periode voortdurend dronken en in een andere periode had hij veel seks met veel vrouwen. En zijn conclusie? NIETS heeft me het geluk of genot of de zin gegeven waar ik ten diepste naar verlang.

Wat God geeft

Mooi dat we gemaakt zijn om te genieten, maar het lukt gewoon simpelweg niet echt in deze wereld. Ja, soms. En die momenten worden je, volgens Prediker, door God gegeven. Die momenten waar je, na je harde werken moe geniet van lekker eten en drinken, mooie kleren en intimiteit met die ene partner die jou gegeven is. Dát is prachtig! Zegt Prediker. Daar ontdek je iets van God in. Ga daarvoor!

Maar denk niet dat die carrière, die nieuwe auto of dat huis, die minnaar of minnares of die plaatjes jou gaat geven wat je hoopt. Denk niet dat een kind, of de volle koelkast of bankrekening gaat geven wat jij zoekt en wat je werkelijk nodig hebt. Ja, geniet van het kind, je eten of geld áls je het hebt! Maar laat het je bovenal verwijzen naar Diegene die echt gaat over jouw geluk.

Jezus

Prediker kende Jezus nog niet, dat was ver voor Zijn tijd. Maar als prediker Jezus gekend zou hebben, dan was hij niet bij Hem weg te slaan geweest vermoed ik. Want Jezus maalde niet om geld, al had Hij het soms ook gewoon nodig. Jezus maalde niet om de verwachtingen van zijn ouders, al respecteerde Hij hen wel. Jezus maalde niet om seksualiteit, al liet Hij een vrouw Hem wel kussen, wassen en met heerlijk geurige olie besprenkelen. Jezus maalde niet om zijn status onder de mensen, al was Hij immens populair.

Waar Jezus om maalde was wat Hij proefde toen Hij 12 jaar was en in de tempel was, dicht bij zijn Vader. Waar Jezus om maalde was dat zijn ‘carrière’ niet eerder begon dan dat Zijn Vader had gezegd: ‘Jij bent mijn geliefde zoon, Ik geniet van jou’. Waar Jezus om maalde was de wil van Zijn Vader te doen, en dat boven alle vormen van menselijk genot te stellen hoezeer die verleiding er ook was.

Een boom groeit alleen en geeft alleen vrucht, als het in vruchtbare bodem staat.

Echt genieten

Een boom groeit alleen en geeft alleen vrucht, als het in vruchtbare bodem staat. Ik geloof dat ik meer ga genieten van het goede, wanneer ik dichter bij God ben. Ik geloof dat wanneer ik meer van Jezus leer, ik minder vaak in de valkuil zal trappen om mijn genot te zoeken in eten, werk, waardering of seks. En dat ik meer ga genieten van de goede dingen die mij gegeven worden. Ik hoop dat het je inspireert om ook meer over Jezus te willen gaan ontdekken. Dat is wel genieten hoor!


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursus over genieten van je geld.

Duurt Vonck

Leerling van Jezus, kind van God, trotse vader van 4, 'man van', netwerker, Koninkrijksdenker, pionieer en ondernemer, snoeper met een voorliefde voor appelkoeken (ja, die hele goedkope) Lees meer blogs van Duurt. (Disclaimer)

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor