Genade: oneerlijk?

Home | Blog | God | Genade: oneerlijk?

Op een snikhete dag zat er een vrouw bij het kleuterbad. Ze was bijna van top tot teen gekleed in het zwart. Alleen haar gezicht, voeten en handen waren niet bedekt. Ze mocht niet zwemmen want er waren mannen in het bad. Vandaar dat ze alleen bij het kleuterbad zat. Ik had een goed gesprek met haar. Tijdens het gesprek deed ze voorzichtig haar zwarte sokjes en haar handschoenen weer aan.

Zij vertelde waarom ze zo gekleed was en wat ze geloofde. Daarna kreeg ik de ruimte om haar te vertellen wat een christen gelooft. Dit had ze nog nooit gehoord. We hebben allemaal foute dingen gedaan en dat heeft gevolgen. Ik vertelde haar dat Jezus mijn, en ook haar, straf heeft betaald. Met verbijstering riep ze uit: “Dat is toch niet eerlijk?”

Straf

Ze heeft gelijk. Het is niet eerlijk dat iemand anders jouw straf moet betalen. We kunnen niet begrijpen dat er Iemand is die bereid is te sterven voor mensen met een strafblad. En toch heeft Jezus dat gedaan. God heeft de wereld, en ook jou, zo lief dat Hij zelfs zijn eigen Zoon niet gespaard heeft. Hij heeft onze straf voldaan. Dit heeft geen enkel mens verdiend. Het is genade van God.

Genade

Het woord genade wordt niet veel meer gebruikt. Het heeft eigenlijk twee betekenissen. Het is genade als je iets krijgt wat je niet hebt verdiend. Bijvoorbeeld een cadeau. Het is ook genade als je niet krijgt wat je eigenlijk wel hebt verdiend. Een boete of een straf.

Dit gegeven gaat tegen alle logica in. Als jij door een rood verkeerslicht rijdt krijgt daarvoor een boete. Die boete zul je moeten betalen. Het zal niet vaak gebeuren dat iemand anders dat voor jou zal doen. In de meeste religies moet je allerlei dingen doen om ‘hopelijk‘ in de hemel te komen.

Het is genade als je iets krijgt wat je niet hebt verdiend. Bijvoorbeeld een cadeau.

Acceptatie

Je moet er je best voor doen en het ligt aan jou of dat lukt. Het is in het christendom anders. In het christendom heeft Jezus het voor jou gedaan. Je kunt nu zeggen: dat is lekker gemakkelijk. Maar dat is het veelal niet. Het is voor mensen moeilijk om toe te geven dat je afhankelijk bent van een ander. Het is moeilijk te accepteren dat je het zelf niet kunt.

De bekendste tekst in de Bijbel is hoogstwaarschijnlijk Johannes 3 vers 16. Je ziet het nog wel eens bij grote bijeenkomsten. Mensen met een bord waarop staat John 3:16. God had (en heeft) de wereld zo lief dat Hij er alles voor over heeft om jouw liefde te winnen. Als die liefde jouw hart raakt ga je anders denken en anders kijken naar de wereld om je heen.

Jezus kennen

Ken je deze liefde nog niet? Ik daag je uit om op zoek te gaan. Hoe dan? Vraag aan Jezus of Hij zich aan jou bekend wil maken. Hij heeft ook voor jou een cadeau. Een cadeau die je niet hebt verdiend maar van Hem krijgt als je in Hem geloofd. Succes met jouw zoektocht.


Wil jij graag met behulp van een e-coach Jezus leren kennen? Neem dan gerust contact met ons op. Wil je meer lezen over het leven van Jezus en hoe je Hem kunt volgen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan via [email protected] (verzending alleen binnen Nederland) of kijk bij één van onze (gratis) online cursussen.

Onne de Vries

Jezusfan, luisterend oor, kijkt over kerkmuren heen, hart voor jongeren, nuchtere fries, reislustig en bewogen met mensen. Lees meer blogs van Onne. (Disclaimer)

3 reacties

 1. Fred op 19 september 2022 om 20:32

  Genade is niet oneerlijk.
  Dat de straf betaald is, is geen genade, maar uitvoering van de straf. “Als Één voor allen gestorven is, dan zijn allen gestorven” zegt 2Cor.5:14. Dat is eerlijk. Doordat Jezus voor alle mensen is gestorven, heeft God alle mensen juridisch dood verklaard. Dat is het rechtvaardige oordeel.
  Genade is dat de opgestane Christus uitdeelt van Zijn opstandingsleven, Zijn Geest, Zijn overwinning, wanneer we onszelf aan Hem toevertrouwen. Het kostbaar bloed van Christus, als van een smetteloos en onbevlekt Lam (dus niet toen Hij voor ons tot zonde gemaakt was aan het kruis) heeft ons vrijgekocht uit de dood en reinigt ons nu actief van zonden. Bloed dat door Zijn Lichaam stroomt, levenskracht van de wijnstok door de ranken. Dat is genade, onverdiend en gratis! En dat cadeau is groter dan wij nu beseffen.

 2. Carmen Lamp op 21 september 2022 om 10:49

  Het zou eerlijk zijn als u met kennis van zaken zou schrijven.
  Bij de Islam wordt elk mens zonder zonde geboren. Er hoeft dus geen enkele straf rechtgezet te worden. Wat een heerlijke manier om je leven te leven! Wat een eerlijke manier om je leven te beginnen! Daarnaast is Allah de meest Barmhartige, hij vergeeft en vergeeft en vergeeft en vergeeft.
  In het stuk staat dat deze Moslim vrouw niet mocht zwemmen want er waren mannen in het bad. Dat is niet waar. Zij mag alles, Allah verbiedt niets. Hij geeft richtlijnen, maar een ieder is verantwoordelijk in hoeverre hij die richtlijnen volgt. Zij volgt richtlijnen die door mannen zijn bedacht, niet door Allah. In de Koran staat alleen dat zowel man als vrouw zich fatsoenlijk moet kleden en gedragen.

  • Onne op 26 september 2022 om 11:03

   Hallo Carmen
   Leuk dat je deze blog hebt gelezen en dat je reageert.
   Je hebt gelijk als je vindt dat ik geen goede kennis van zaken hebt.
   Ik heb geschreven wat de vrouw mij heeft verteld en mocht haar vertellen wat een Christen geloofd. Daar was ze verbaast over.
   Op deze site staan verschillende verhalen en gedachten over het Christelijk geloof.
   Misschien een idee om hierover kennis te vergaren?

   Met vriendelijke groeten

   Onne de Vries

Laat een reactie achter

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor