Gelijkwaardig in diversiteit?

Home | Blog | God | Gelijkwaardig in diversiteit?

Er zijn verschillende soorten mensen. Je hebt creatieve mensen, relationele mensen, mensen die houden van duidelijke kaders en lijnen, baasjes die graag de leiding pakken. Je hebt extraverte types en ook mensen die heel introvert zijn. En allerlei mensen die een combi zijn van de zaken die ik opgesomd heb en nog andere eigenschappen.

Vanuit onze persoonlijke eigenschappen kijken we naar elkaar en soms is het lastig om de specifieke persoonlijke eigenschappen van de ander te accepteren. Aan de andere kant kunnen we sommige eigenschappen soms ook juist enorm adoreren.

Meten aan ander

De meeste mensen meten zichzelf af aan de ander. We kijken tegen mensen op die bepaalde zaken heel goed kunnen en we kijken neer op mensen die in onze ogen niks kunnen. De vraag die ik daarbij heb is of dit waar is.

Spiegelen

Persoonlijk denk ik dat de eigenschappen van de ander niet meer of minder zijn. Niet beter of slechter dan de onze. Maar spiegelen we onszelf aan de ander, slechts in de optiek waarmee we onszelf profileren. We kijken als het ware om ons heen en zoeken naar waardering in wie we zijn en in wat we doen of hoe we overkomen.

De meeste mensen meten zichzelf af aan de ander

Blik verruimen

Als we echter rondkijken met een open blik, niet bezig met onszelf of met het profileren van onszelf of van de ander, maar proberen om de ander te waarderen om wie hij is, ga je daardoor je blik verruimen. Wat zou het je opleveren denk je?

Liefhebben als jezelf

Lang geleden zei Jezus al tegen zijn aanhangers, dat het één van de belangrijkste zaken in het leven is om de ander lief te hebben als jezelf. Dat zou dan betekenen dat je niet neerbuigend kijkt of handelt. De ander niet hoger schat en jezelf heel laag.

Eigenlijk wordt bedoeld dat we als mensen gelijkwaardig zijn en er niemand is die meer of beter is dan de ander. Ook is er niemand minder of slechter. Jezus stelde ook dat je op moet passen iemand goed te noemen en zei dat alleen God werkelijk goed te noemen is.

Profileren

Dat is een heel ander perspectief. Een andere manier van kijken wat mij persoonlijk nogal voor een uitdaging stelt. Ik ben als mens vaak bezig mijzelf te profileren, maar eigenlijk maakt het me niet beter dan de ander. De vraag is dan wat de mens dan wel beter maakt? Wat maakt het onmogelijke mogelijk?

Als we op zoek zijn naar eigenwaarde, dan kunnen we dat vinden door te onderzoeken wie Jezus is.

Relatie

Ik geloof dat relatie het onmogelijke mogelijk maakt. Wat we vanuit onszelf niet kunnen, kunnen we samen soms wel. En wat voor ons als mens onmogelijk is, is mogelijk bij God. Als we op zoek zijn naar eigenwaarde, dan kunnen we dat vinden door te onderzoeken wie Jezus is. Hij zocht in zijn tijd op deze aarde allerlei mensen op. Mensen met verschillende capaciteiten, vaardigheden, afkomst, etc… mensen zoals jij en ik. En ik geloof dat Hij ons nog altijd zoekt. Laat jij je vinden?


Doorpraten? Dat kan met één van onze e-coaches. Reageren mag ook onder deze blog.
Wil je graag meer lezen over wat Jezus hier op aarde kwam doen? Vraag dan gratis een (Nieuw Testament) Bijbel aan (verzending alleen binnen Nederland). Kijk ook eens naar onze (gratis) online cursussen over diverse thema’s.

Erik Velema

Christen - Vader en opa - Houdt van mensen in hun pure vorm - Begeleider - Trainer - Coach - Hulpverlener meervoudige problematiek - Present zijn - Provocatief - Directief. Lees meer blogs van Erik. (Disclaimer)


Je bent een...*

*Door het versturen van dit formulier geef je toestemming voor het verwerken van je persoonsgegevens, zoals beschreven in de privacyverklaring, en geef je aan dat je 16 jaar of ouder bent.

 Gratis online cursus over God en Jezus

 Stel je vragen aan je persoonlijke e-coach

 Meer dan 10.000 mensen gingen je al voor